12 Οκτωβρίου, 2024
Περιφέρεια

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ «ΜΕΓΑΛΟΥΣ»

Κορεσμένα τα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ για μικρές ΑΠΕ από Χαλκιδικιώτες παραγωγούς…

Οι ανενεργές άδειες μεγάλης ισχύος «μπλοκάρουν» τα νέα έργα

FOTOBOLTAIKO PARKO

• Η ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών δίνει ώθηση στην κατασκευή νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποκαλύπτει όμως και το πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ήπειρος ως προς τη χωρητικότητα του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. 

Οι συνεχείς αδειοδοτήσεις μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, επιτείνει το πρόβλημα και στενεύει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για σύνδεση με το δίκτυο μικρών Α.Π.Ε. στις οποίες συνήθως επενδύουν Χαλκιδικιώτες, που δεν έχουν άλλωστε και τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες των «κολοσσών» του κλάδου και οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά για να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος «χώρος» του Δικτύου.

Στην… αναμονή!

Άλλωστε σε θέση αναμονής παραμένουν και προηγούμενες αδειοδοτημένες επενδύσεις σε ακριτικές μάλιστα περιοχές, μικρής κυρίως ισχύος που δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει ότι το δίκτυό του είναι κορεσμένο. Ο κορεσμός του Δικτύου σε αρκετά τμήματα, προέρχεται όμως από… λογιστικό τρόπο.

Συγκεκριμένα οφείλεται στις δεσμεύσεις ισχύος που κάνουν προκαταβολικά (!) εταιρίες οι οποίες εξασφαλίζουν κατ’ αρχή αδειοδότηση, τα έργα όμως επί χρόνια δεν κατασκευάστηκαν, δεν παράγουν ενέργεια, αλλά παρά ταύτα το Δίκτυο «κρατά» την ισχύ που έχει ζητηθεί, αποκλείοντας ή καθυστερώντας δηλαδή κάθε επόμενο επίδοξο επενδυτή, γεγονός εντελώς απαράδεκτο.

«Εμπόριο» αδειών; 

Με τον τρόπο αυτό, ορισμένοι εξ όσων έχουν εξασφαλίσει ή συγκεντρώσει σε ανύποπτο χρόνο άδειες, λέγεται ότι μπορεί και να τις «εμπορεύονται» με μεγάλες εταιρίες, είτε επειδή οι «μικροί» δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο Δίκτυο, είτε επειδή επιδιώκουν το κέρδος της πώλησης, σε βάρος των πραγματικά ενδιαφερόμενων ντόπιων μικροεπενδυτών.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα την Κυβέρνηση, καθώς οι αιτήσεις για νέες άδειες ΑΠΕ, ειδικά μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα όσα ακολούθησαν έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ παράλληλα παραμένει η δέσμευση – υποχρέωση προς την Ε.Ε. ότι μέχρι τέλος του 2030 η ενέργεια από ΑΠΕ θα πρέπει να καλύπτει το 32% της εγχώριας κατανάλωσης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, στις αρχές του καλοκαιριού είχε δηλώσει ευθέως ότι η χώρα μας δεν διαθέτει δίκτυο μεταφοράς της λεγόμενης πράσινης ενέργειας, μέσω του οποίου θα μπορούσε ακόμη και να γίνουν εξαγωγές.

Εξαγγελίες Μητσοτάκη

Θετικές εξελίξεις δρομολογούνται όμως μετά τα όσα ανέφερε την περασμένη Κυριακή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε το ξεκαθάρισμα του τοπίου ως προς τις ανενεργές αιτήσεις και την απελευθέρωση της δεσμευμένης ισχύος στο Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με στόχο μεν την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε αυτοπαραγωγή, ταυτόχρονα όμως εκτιμάται ότι θα προκύψει χώρος και για άλλες μονάδες που είναι σε αναμονή. Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής: «Εάν μεν το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται μόνο για αυτοπαραγωγή τα πράγματα είναι πιο απλά. Αν θέλουμε να κάνουμε Net Metering χρειαζόμαστε δίκτυο και χώρο στον δίκτυο. Και ήδη το Υπουργείο προχωρά σε έναν πολύ δραστικό εξορθολογισμό, όπου όποιος έχει πάρει όρους σύνδεσης και δεν έχει υλοποιήσει έργα θα τον πετάμε ουσιαστικά έξω από το σύστημα για να μπορούμε να απελευθερώνουμε χώρο στο δίκτυο, να μπορούν να μπαίνουν νέες επενδύσεις οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα ανάγκες αυτοπαραγωγής των επιχειρήσεων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μπορούν να παράγουν οι ίδιες το ρεύμα το οποίο θα καταναλώνουν και ταυτόχρονα να είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο ώστε να μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια από το δίκτυο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

»Κατά συνέπεια, μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτό το πρόβλημα. Θα δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και θα επιμείνουμε στην όλο και πιο γρήγορη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πια νομίζω ότι όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι είναι η φθηνότερη και η ασφαλέστερη πηγή ενέργειας. Είναι μια πηγή ενέργειας που μας ανήκει, είναι φιλική προς το περιβάλλον, δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και ταυτόχρονα είναι και φτηνή πια, σε σχέση με το πού βρίσκονταν οι τιμές πριν από κάποια χρόνια».

Επιτάχυνση της διαδικασίας

Μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, εκείνο που αναμένει ο κλάδος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας «εκκαθάρισης» και βεβαίως  η πρόβλεψη να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές επενδύσεις, οι οποίες δεν καλύπτουν μεγάλη ισχύ και έχουν το πλεονέκτημα ότι αξιοποιούν περιοχές. Όμως οι πηγές μικρής παραγωγής παραμένουν στα «αζήτητα» από τους «μεγάλους» με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι «απομονωμένες» και απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εξαντλείται ο χρόνος

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν στην Κυβέρνηση είναι ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν δικαιολογείται καμία άλλη καθυστέρηση, τόσο στην προώθηση των έργων ενίσχυσης των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και στο ξεκαθάρισμα των φακέλων για ΑΠΕ που παραμένουν για χρόνια στα «συρτάρια» σε βάρος της Οικονομίας και της Κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *