12 Σεπτεμβρίου, 2024
Αγροτικά

Αγριούγουρα ισοπεδώνουν τα πάντα στο οροπέδιο της Χαλκιδικής 

Ούτε ένα ευρώ αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες ζημιές σε αγρούς, κήπους, αμπέλια αλλά στις ελιές…

Πολλά τα προβλήματα, λύση το κυνήγι που ξεκίνησε

AGRIOGOYROYNA

• Από εχθές ξεκίνησε και  τυπικά το κυνήγι των αγριόχοιρων, στην πράξη όμως η «πρεμιέρα» θα γίνει το Σαββατοκύριακο, που -μαζί με τις Τετάρτες- είναι οι επιτρεπόμενες ημέρες. Εκτός από τους κυνηγούς, θεωρητικά «χαρούμενοι» θα έπρεπε να είναι και οι αγρότες καθώς ως ένα βαθμό θα μπορούσαν να περιοριστούν οι ζημιές που προκαλούν τα συγκεκριμένα ζώα σε καλλιέργειες. 

Ωστόσο για πολλούς από αυτούς ήδη είναι πολύ αργά, καθώς τους προηγούμενους μήνες έχουν υποστεί καθολικές ζημιές οι καλλιέργειές τους,  έχουν ισοπεδωθεί χωράφια με τριφύλλια, ενώ  τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες που άρχισαν να ωριμάζουν τα σταφύλια έγιναν επιδρομές και σε αμπέλια, μην αφήνοντας κυριολεκτικά τίποτε όρθιο.

Δεν είναι όμως οι μόνες ζημιές. Κήποι, αλλά και χωράφια έχουν κυριολεκτικά «ισοπεδωθεί» από την «επέλαση» μεγάλων ομάδων αγριογούρουνων, τα οποία δεν δείχνουν πιά κανένα φόβο ή ενδοιασμό από την ανθρώπινη παρουσία ή και τη διέλευση οχημάτων. Αψευδής «μάρτυρας» άλλωστε είναι και οι «ανασκαφές» για τροφή που είναι ορατές στα αναχώματα που υπάρχουν παράπλευρα εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών δρόμων.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και μάλιστα έχει πάρει  καταστροφικές διαστάσεις  για κάθε είδους αγροτική καλλιέργεια στο οροπέδιο της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στα χωριά Ανατολικά του Δήμου Νέας Προποντίδας, στην Κασσάνδρα, στον Πολύγυρο και την Γαλάτιστα, στον Δήμο Σιθωνίας καθώς και στον Δήμο Αριοστοτέλη. Μάλιστα στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, όπου ανέκαθεν υπήρχε έντονη παρουσία αγριογούρουνων και αποτελούσε έναν από τους καλύτερους κυνηγότοπους της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια όμως η αύξηση του πληθυσμού τους είναι εκρηκτική: Μάλιστα φέτος και πέρυσι  έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες, ακόμη και σε όσες βρίσκονται κοντά σε οικισμούς. Υπάρχουν περιπτώσεις ολικής καταστροφής και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή της σοδειάς. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ,  μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές που προκαλούνται, παρά μόνο για όσες γίνονται σε περιοχές RAMSAR. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις  περαιτέρω ζημιές που θα προκύψουν στις καλλιέργειες και στο επόμενο διάστημα, καθώς ούτε η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου μπορεί να αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στην κινητικότητα των ζώων.  Σμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 550.000 άτομα! Η θήρευση κάθε χρόνο αφαιρεί περί τα 60 με 70.000 άτομα, αριθμός πολύ μικρός για να μειωθεί ουσιαστικά ο υπερπληθυσμός. Με δεδομένο ότι κάθε θηλυκό ζώο γεννά 8 με 10 μικρά, πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα έρχονται».

Κυριαρχούν τα υβρίδια

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστο Βλάχο, ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων έχει «ξεφύγει» από το γεγονός ότι έχουν επικρατήσει πλέον τα υβρίδια (οικόσιτα που αναμείχθηκαν με αγριογούρουνα),  για τα οποία θα πρέπει «ο εντοπισμός και η θανάτωσή τους μέχρι και το τελευταίο, να είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα τροχαία ατυχήματα με ζώα που διασχίζουν τους δρόμους και τις δραματικές ζημιές που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες».  Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει μικρύνει ο κύκλος αναπαραγωγής τους, οι χειμώνες έγιναν ηπιότεροι, με αποτέλεσμα να γεννούν τρεις φορές ανά δύο χρόνια, έξι με δέκα μικρά, τα οποία μάλιστα επιβιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό. «Σε αυτό συμβάλλει η ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή και η απουσία αρπαγών», πρόσθεσε.

 Εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες 

Είναι φανερό ότι η κατάσταση -εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα και εάν δεν υπάρξει μέριμνα για αποζημιώσεις- θα εκτραχύνεται συνεχώς και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να υπάρξουν και νέες «αποχωρήσεις» αγροτών από καλλιεργητικές δραστηριότητες, που καθίστανται ζημιογόνες.

Το πρόβλημα ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό σε όλες του τις διαστάσεις από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της διαχρονικά, γι’ αυτό και περιορίζεται συνήθως στη συγκρότηση μικτών ομάδων από δασικούς υπαλλήλους και μέλη κυνηγετικών οργανώσεων για ελεγχόμενη «κάρπωση» σε περιόδους πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι το αναμενόμενο καθώς απέτυχε, επειδή δεν υπήρχε κίνητρο για την οργάνωση και στελέχωση των ομάδων αυτών.

Κίνδυνος για τους οδηγούς

Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων έχει και μια δεύτερη «παρενέργεια» εξίσου σοβαρή και επικίνδυνη γιατί αφορά την οδική ασφάλεια.

Σχεδόν όλοι οι εθνικοί, επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι του νομού Χαλκιδικής, κρύβουν κινδύνους τις νυχτερινές ώρες για τους ανυποψίαστους οδηγούς, καθώς τα αγριογούρουνα συνήθως πετάζονται ξαφνικά σε αυτούς και τους διασχίζουν χωρίς να φοβούνται τα αυτοκίνητα.

Με δεδομένο τον όγκο τους, κάθε σύγκρουση προκαλεί μεγάλες υλικές ζημιές στα επιβατικά κυρίως αυτοκίνητα, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις τραυματισμών οδηγών ή συνεπιβατών.

Έτσι θα πρέπει  όσοι κινούνται νύχτα στο οδικό δίκτυο να είναι πολύ προσεκτικοί και να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, ώστε να προλάβουν να αποτρέψουν τυχόν σύγκρουση με κάποιο αγριογούρουνο που θα τους βγει ξαφνικά μπροστά τους.

Τέλος με την ευκαιρία της έναρξης του κυνηγιού του αγριογούρουνου πρέπει και οι κυνηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας ώστε να μη θρηνήσουμε ποτέ άλλη φορά ανθρώπινο θύμα στο κυνήγι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.