1 Απριλίου, 2023
Οικονομία

«ΒΑΘΕΙΑ ΑΝΑΣΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΔΕΘ!

Τι θα δουν στην τσέπη τους οι πολίτες μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Η διαρκής επικαιροποίησή τους αποτελεί κρίσιμη διαδικασία, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα διαχειριστούν καλύτερα το δύσκολο περιβάλλον…

EYRO METRHMA

• Ιδιαίτερα θετικά -«ανάσα»- για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα εξειδίκευσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Τα  μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν έντονο  κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς ενισχύουν ασθενέστερες οικονομικές τάξεις, ενώ αντιμετωπίζουν και μακροχρόνια ζητήματα και αιτήματα όπως είναι οι μειώσεις εισφορών, η κατάργηση φόρων, οι  αυξήσεις σε μισθούς- συντάξεις, παρέχονται κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης, για φθηνή στέγη κ.α.   Για πρώτη δε φορά γίνεται αναλυτική παρουσίαση, πλήρη κοστολογημένη, κατά τομέα.

Καλύπτουν επίσης και παραγωγικούς τομείς που έχουν επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ακρίβεια και το υψηλό κόστος ενέργειας, όπως είναι ο αγροτικός τομέας που κινδυνεύει να βρεθεί σε πλήρη αποσύνθεση, όπως διαπιστώνεται από ζητήματα που προκύπτουν συνεχώς και στην Ήπειρο με τη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου, την μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των λιπασμάτων κ.α. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους γιατρούς ΕΣΥ και για τους ένστολους.

Συμπερασματικά σχεδόν όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο θα δουν διαφορά προς το καλύτερο «στη τσέπη τους», όμως το πόσο τελικά θα είναι αυτή θα κριθεί και από τη διάρκεια, αλλά και την ένταση της τρέχουσας διπλής κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες παρεμβάσεις εάν χρειαστεί και εάν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, ώστε  αυτές που ανακοινώθηκαν χθες να έχουν  σταθερά χαρακτηριστικά και να μην υπάρχουν «εκπτώσεις» στη διαβίωση των νοικοκυριών και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ενίσχυση των «αδυνάτων»

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνονται στη γενναία επιδότηση με 4,1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα για επιχειρήσεις.

Οι παρεμβάσεις, όπως είπε, βασίζονται σε έξι πυλώνες:

– Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά

Δικαιούχοι είναι 1 εκατ. συνταξιούχοι έναντι 634.000 τον Απρίλιο με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο. Επίσης 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΠΕΚΑ, 172.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δούν διπλή δόση τον Δεκέμβριο. 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον δόση.

-Αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

– Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων, με κόστος 60 εκατ. ευρώ, επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών.

Εργαζόμενοι – επιχειρήσεις

Μια δεύτερη σειρά μέτρων ύψους 1,7 δις ευρώ αφορούν αύξηση εισοδήματος εργαζομένων και νέες θέσεις εργασίας και συγκεκριμένα:

2 Νέα, τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού με εφαρμογή από τον Μάιο του 2023.

2 Δεύτερον, μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που αυξάνει το εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζομένων.

2 Τρίτον, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

2 Τέταρτον, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

2 Πέμπτον, κίνητρα μετατροπής συμβάσεων από μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης για επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Από προχθές και έως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν τη 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερικής σε πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

Δημόσιοι υπάλληλοι – ένστολοι – γιατροί 

Το «καλάθι» για τους δημόσιους υπαλλήλους περιλαμβάνει επιπλέον τα εξής:

– Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους.

– Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

– Άμεση διευθέτηση των πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων, όπως η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού και η έκδοση αποφάσεων για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή αποζημίωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και η ειδική πρόσθεση αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

– Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1η Ιανουαρίου του 2023 με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

-Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέση ευθύνης.

Συνταξιούχοι

Για τους συνταξιούχους τα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

– Εφάπαξ ενίσχυση σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ.

– Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

-Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Η αύξηση αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Στέγαση φοιτητών – νέων ζευγαριών

Ειδική κατηγορία είναι τα μέτρα για τη στέγαση φοιτητών και νέων ζευγαριών και συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί:

– Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών

– Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ» για νέους, με τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου.

– Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για κενά σπίτια με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών επιδοτείται στο 40%, το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες.

– Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

– Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας.

– Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την κοινωνική αντιπαροχή.

– Ενεργοποίηση του προγράμματος «Εστία». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.

Αναπτυξιακά κίνητρα 

Άλλα αναπτυξιακά μέτρα ύψους 240 εκατ. ευρώ, όπως τα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», ώστε να καλυφθούν 200.000 νέοι δικαιούχοι και ενός νέου προγράμματος συνδιαφήμισης του ΕΟΤ σε συνεργασία με τους tour operators και αεροπορικές εταιρείες και αναστολή ισχύος του ΦΠΑ στο 24% για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.