Σήμα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις και το πώς θα καταφέρουν αυτές να ισορροπήσουν μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα συνεχιζόμενα «ηλεκτροσόκ» των λογαριασμών, είναι το μεγάλο ερωτηματικό που προκαλεί εύλογη ανησυχία στις μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς και την εστίαση, με την έλευση του Φθινοπώρου.
Σύσσωμος ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας προεξοφλεί πως θα δοκιμαστεί και φέτος και μάλιστα κανένας δεν μπορεί να προδικάσει συγκεκριμένα πράγματα.
Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την ίδια στιγμή που προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης καταγράφονται σε σημαντικό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων εστίασης.
Σχεδόν 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ – ΓΣΕΒΕΕ. Αντίστοιχα, ο δείκτης βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καταγράφει το χειρότερο ποσοστό από την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία με το 6,5% των επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητάς του.
Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%).
Παράλληλα το κόστος λειτουργίας τους, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται ενώ ήδη η ενέργεια αυξήθηκε κατά 76%, οι προμήθειες πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, τα καύσιμα οχημάτων κατά 57,8% και η προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.
Η έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει ό,τι γνωρίζαμε ήδη», σχολίασε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά.
Σύμφωνα με την ίδια το ενεργειακό κόστος «απειλεί» τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων , καθώς έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχών τους εξαιτίας των αυξήσεων στα τιμολόγια ενέργειας.
Αν δεν ληφθούν μέτρα , όπως υπογράμμισε, είναι εξαιρετικά πιθανό μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων να μην αντέξει το κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις ενέργειας και ως εκ τούτου είναι ενδεχόμενη η αναστολή λειτουργίας πολλών εξ αυτών.
Η ΟΕΒΕΜ κατά καιρούς έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς επίσης και για ελαφρύνσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στις ΜΜΕ να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις που έχουν κάθε μήνα.