3 Οκτωβρίου, 2023
Περιφέρεια

OΙ ΒΡΟΧΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΑ ΚΟΝΟΥΠΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΜΠΕΛΑΣ

«Βροχή» τα παράπονα κατοίκων και των παραθεριστών

 

Σε έξαρση είναι το πρόβλημα με τα κουνούπια στη Χαλκιδική αυτό το διάστημα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Περιφέρειας , που «τρέχει» μεγάλο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στα στάδια προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας, οι πληθυσμοί παρουσιάζονται αυξημένοι αυτό τον καιρό στο Νομό μας, ιδίως σε περιοχές που γειτνιάζουν με υδροβιότοπους, αλλά και μετά τις τελευταίες βροχές που σχηματίστηκαν λιμνούλες.

Σε παραθαλάσσια σημεία του Νομού, καθώς επίσης σε οικισμούς κοντά σε  λιμνοθάλασσες και ποτάμια, εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, αλλά τα… τσιμπήματα δεν λείπουν κι από τον αστικό ιστό και χωριά πλησίον των Νέων Μουδανιών και του Πολυγύρου. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να είναι επαρκώς καθαρισμένα τα αγριόχορτα και η βλάστηση σε επιφανειακά νερά.

«Τσιμπούν» και τον τουρισμό
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται πάντως παραθαλάσσια, με λίμνες και θάλασσα να δημιουργούν ιδανικό τοπίο για έξαρση του πληθυσμού κουνουπιών. «Βροχή» είναι τα παράπονα κατοίκων και των τουριστών στην Χαλκιδική, αλλά και παραθεριστών κι επισκεπτών από Ελλάδα κι εξωτερικό, με τα κουνούπια να… «τσιμπούν» ακόμη και τον τουρισμό, αφού πλέον εκτός από το αντηλιακό απαραίτητο για μια εξόρμηση στην παραλία όταν πέφτει ο ήλιος είναι το αντικουνουπικό.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία αναφορικά με τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσα από τα τσιμπήματα. Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στην Κεντρική Μακεδονία δεν έχει εμφανιστεί για φέτος κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου. Σπανιότερα, μέσω κουνουπιών μεταδίδεται ακόμη κι η ελονοσία. Τα κουνούπια, αν είναι μολυσμένα και ανάλογα με το είδος τους, μπορεί να μεταδώσουν με το τσίμπημά τους διάφορα νοσήματα.

Μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα πρώτον για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών και δεύτερον για να μειώνουμε τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή, χωράφι).

Στον κατάλογο συμβουλών του, ο ΕΟΔΥ ζητάει από τον κόσμο να επιλέγει κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, δηλαδή… παρά τον καύσωνα μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα κι επάνω από τα ρούχα -εγκεκριμένα στη χώρα- με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.