3 Οκτωβρίου, 2023
Χαλκιδική

Νομοθετική ρύθμιση θα βάλει τάξη στο ραδιοφωνικό τοπίο της χώρας

Στην Χαλκιδική λειτουργεί το Δημοτικό ραδιόφωνο Πολυγύρου

– Στην Πρέβεζα το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Δημοτ. Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε παρουσία του Γ.Γ. Επικοινωνίας

preveza 1

• Ο ρόλος που διαδραματίζει η δημοτική ραδιοφωνία στην αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών, τονίστηκε κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πρέβεζα.

Παρέμβαση στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το Δήμο Πρέβεζας και τη Δημοτική Ραδιοφωνία (με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας της), έκανε και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημ. Γαλαμάτης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αποστολή που εκπληρώνουν τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μ.Μ.Ε..

«Η δημοτική ραδιοφωνία, αποτέλεσε το έναυσμα για μια ενημέρωση του δημότη, μέσα από ένα πραγματικά δημόσιο ραδιόφωνο, που δεν αποσκοπεί στο κέρδος, αλλά στην τοπική ενημέρωση. Οι τοπικές κοινωνίες απέκτησαν τη δική τους φωνή, είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν καλύτερα, να ψυχαγωγηθούν και να ενημερωθούν από τους δικούς τους ανθρώπους…», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η πρωτοπορία της δημοτικής ραδιοφωνίας έχει μια ιδιαίτερη ιστορική χροιά. Η Ελλάδα μας έχει ιδιαίτερη σχέση με το ραδιόφωνο. Νομίζω ότι το πλήθος των ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα – που κακά τα ψέματα, οδήγησε σε ένα ανεξέλεγκτο ραδιοφωνικό τοπίο – μαρτυρά ακριβώς αυτό: Τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ραδιόφωνο, αλλά και τον πλουραλισμό των Μέσων και την πολυφωνία που υπάρχει στην Ελλάδα».

 Νομοθετική ρύθμιση 

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, η οποία -όπως είπε- επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει σε τάξη όλο το αχανές ραδιοφωνικό τοπίο της χώρας και τα ζητήματα της αδειοδότησής τους. «Καθώς δεν υφίσταται δυστυχώς ομοιογένεια επί του νομοθετικού καθεστώτος που διέπει τις δημοτικές ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς, είτε ως Ανώνυμες Εταιρείες, είτε χωρίς νομική αυτοτέλεια, καθώς ανήκουν σε άλλες επιχειρήσεις των Δήμων ή απευθείας στον ίδιο το Δήμο, είτε ως επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της υπαγωγής των δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας σε ενιαίο νομικό καθεστώς λειτουργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και έκανε γνωστό ότι αποφασίστηκε, η άμεση σύσταση ομάδας διοίκησης έργου (ΟΔΕ) από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία θα εξετάσει όλες τις προτάσεις, ώστε να καταλήξει στην πλέον ενδεδειγμένη λύση. «Βασικός στόχος μας είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων της χώρας μας», επεσήμανε.

Άλλες παρεμβάσεις 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε Ελλάδας, Νικ. Ζεϊμπέκης, στα πλαίσια της «επανεκκίνησης» των δημοτικών μέσων ενημέρωσης ζήτησε αδειοδοτήσεις για όλους, ενώ μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Γενικός Γραμματέας μας ενημέρωσε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να επιλυθούν τα ζητήματα και προς την κατεύθυνση αυτήν αποσκοπεί η συνεργασία μας».

Ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει γενικότερα το ραδιόφωνο και ειδικότερα το δημοτικό ραδιόφωνο στην ενημέρωση των πολιτών στο πέρασμα του χρόνου, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός υπογράμμισε τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών της Ραδιοφωνίας.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, σύμφωνα με τη Δημοτ. Ραδιοφωνία Πρέβεζας βραβεύτηκαν από την Ένωση ο δήμαρχος Πρέβεζας για την άρτια διοργάνωση και την φιλοξενία και δύο εργαζόμενοι, η Λίτσα Γκιτάκου από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας για τα 30 χρόνια εργασίας και προσφοράς και ο Ιωάννης Ντούσιας από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, για τη συμβολή του στην προώθηση των ζητημάτων της Ένωσης.

***

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Πρέβεζας της Ν.Δ. Στέργιος Γιαννάκης, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μπούρης, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Έλενα Ριζεάκου, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, καθώς και Διοικήσεις και εργαζόμενοι από όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.