10 Δεκεμβρίου, 2023
Περιφέρεια

Μέτρα τώρα για να μπει φρένο στην ερήμωση των χωριών της Χαλκιδικής!

XORIO PLATEIA ERHMO

• Κοινές δράσεις θα πρέπει να λάβουν οι φορείς της Χαλκιδικής για αυτό το μείζον θέμα του ορεινού όγκου της περιοχής. 

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει με την ερημοποίση του ορεινού όγκου της Χαλκιδικής. Δυστυχώς εκεί τώρα που έρχεται και ο χειμώνας, η κατάσταση είναι τραγική. Στο τέλος δεν θα υπάρχουν ούτε καφενεία σε μερικά χωριά. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως οι φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Η καθημερινή εφημερίδα Χαλκιδική ερεύνησε και κατέγραψε τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν και σας τα παρουσιάζει:

Τα προβλήματα 

– Την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να έλθουν εξοπλισμένα ασθενοφόρα που να καλύπτουν και τα πιο απομακρυσμένα σημεία, αναπτυγμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας με εξοπλισμό και γιατρούς, τακτικές επισκέψεις γιατρών στα χωριά. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για τη στήριξη της ζωής στα χωριά.

– Το ελλιπές και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο μεταξύ των χωριών και με τη πρωτεύουσα του νομού,τον Πολύγυρο,  την ανυπαρξία εσωτερικής-τοπικής συγκοινωνίας για επικοινωνία των χωριών. Είναι αναγκαίο ένα αναπτυγμένο δίκτυο τοπικών συγκοινωνιών με ευθύνη των Δήμων και της Περιφέρειας, με την ουσιαστική στήριξη του κράτους.

– Η κατάργηση υποκαταστημάτων των Τραπεζών αναγκάζει του κατοίκους και για την παραμικρή συναλλαγή να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, με ανυπέρβλητες δαπάνες. Θα πρέπει λοιπόν οι τράπεζες να λειτουργήσουν συστηματικά, συχνά κινητά ATM σε κάθε χωριό, όσο απομακρυσμένο και να είναι.

-Οι υποδομές σε πολλά χωριά είναι σε άσχημη κατάσταση. Θεωρείται αναγκαία η αντικατάσταση-ανανέωση-συντήρηση υποδομών και δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, αλλά και η κάλυψη με internet όλης της περιφέρειας.

– Η ακρίβεια και το κόστος μετακίνησης (καύσιμα και διόδια) λειτουργούν απαγορευτικά στους μισθωτούς και επαγγελματίες απόδημους για την επίσκεψη στο γενέθλιο τόπο.

-Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα στην αποκομιδή και διαχείριση των αστικών αποβλήτων που οδηγεί τους απόδημους να τα πληρώνουν διπλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.