Επιμελητήριο Χαλκιδικής Επιχειρηματικότητα Κοινωνία

ΚΛΙΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ… 

Επιδότηση 1,9 δισ. ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Χτίζουμε σημαντικές γραμμές άμυνας για τους πολίτες

REYMA XRHMATA

• Για έναν χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ότι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, παρουσιάζοντας τις επιδοτήσεις του ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, μετά τις τιμές – «φωτιά» που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές! 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα την αντιμετωπίσουμε μοιρολατρικά. Αντίθετα, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, αλλά και κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε, προκειμένου να χτίσουμε σημαντικές γραμμές άμυνας για τους πολίτες».

Η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και στη χώρα μας, με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και σε βασικά είδη διατροφής, ενώ και οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη!

Στο 1,9 δισ. οι επιδοτήσεις

Η Κυβέρνηση, παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, προχώρησε χθες σε σημαντική αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας για τον Σεπτέμβριο θα διατεθεί το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ. «Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνει δραματικά την ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση εξασφάλισε την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην τροφοδοτούμενη ενεργειακή ακρίβεια.

Ανά κατηγορία…

– Όσον αφορά τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα απορροφάται το 94% της αύξησης με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh (63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Για παράδειγμα, από τα 78,8 – 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο, μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιορίζεται στα 14,9-16,1 λεπτά.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ και ισχύει για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

-Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

– Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

– Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, οι τρεις άξονες των κυβερνητικών μέτρων είναι οι εξής:

– Νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, η διαφάνεια στις τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές, καθώς και η διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου αζημίως.

-Πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής.

– Η δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα οικονομικής στήριξης όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών σε μηνιαία βάση. Ήδη σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του νέου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράχθηκαν 1,21 δισ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

 Νέος αποθεματικός λογαριασμός

Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τη δημιουργία από το Σεπτέμβριο, ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. «Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις», σημείωσε.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προχωρά και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνεται έως 70% η επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.