ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εκτός από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καμπανάκι κρούουν και οι ΟΤΑ του τόπου μας
Λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναζητούν • Να προχωρήσουν επειγόντως έργα ΑΠΕ
• Τέσσερις προτάσεις από την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης
• Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, για το οποίο οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ετοιμάζουν έκτακτα σχέδια προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, δεν απειλεί μόνο τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται και οι Δήμοι της χώρας, οι οποίοι έχουν από καιρό κρούσει καμπανάκι προς την Κυβέρνηση, χωρίς όμως μέχρις στιγμής να έχουν ληφθεί εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «δίχτυ» ασφαλείας για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.
Ο ενεργειακός πόλεμος που έχει ξεκινήσει η Μόσχα απέναντι στη Δύση είναι απρόβλεπτος, γι’ αυτό και στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός! Ήδη πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα για να περιοριστεί η ζήτηση του φυσικού αερίου, ενώ η εκτίναξη των τιμών προκάλεσε την σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Υπουργών της Ενέργειας της Ε.Ε. για τις 9 Σεπτεμβρίου, όπου θα εξεταστούν διάφορες προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού κ.α.
Και η χώρα μας προετοιμάζεται, ενόψει χειμώνα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα είναι μετρημένα, ενώ θα πρέπει να συνδυάζονται με αλλαγές στις ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη εκτός από τις γενικές ρήτρες, η Κυβέρνηση προετοιμάζει εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για να μπορέσουν οι πολίτες να πληροφορηθούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος.
Στο «κόκκινο» και οι Δήμοι!
Μέτρα ενίσχυσης όμως πρέπει να ληφθούν, όπως προαναφέρθηκε, και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως για τους Δήμους, πολλοί εκ των οποίων λειτουργούν ήδη στο «κόκκινο»!
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημ. Παπαστεργίου, τόσο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., όσο και κατά τις τοποθετήσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, μίλησε για έναν πολύ δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, με τους Δήμους να αναζητούν λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός ότι οι σημαντικές επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση λίγο αφορούν τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ, αφού πολλές παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδότησης!
«Σε κάθε περίπτωση -τόνισε- Δήμοι και ΔΕΥΑ θέλουν στήριξη αφού η λειτουργία των σχολείων -και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο σε κάποια από αυτά- αλλά και ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως κολυμβητήρια, αντλιοστάσια, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ., έχουν φέρει τους ΟΤΑ στα ενεργειακά και οικονομικά τους όρια». Βέβαια στην Χαλκιδική δεν έχουμε ούτε ΔΕΥΑ ούτε κολυμβητήρια αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την άρδευση…
Χρειάζονται στήριξη!
Ο κ. Παπαστεργίου παρέθεσε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν άμεσα να ληφθούν, όπως:
– Μείωση της κατανάλωσης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι οι Δήμοι προφανώς μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα ως προς τον οδοφωτισμό, όπου μια μείωση 10% θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Εξίσου σημαντικό, ανέφερε, είναι και το νομικό κενό που υπάρχει για την ευθύνη των αιρετών, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εγκληθούν για οποιοδήποτε ατύχημα δυνητικά συμβεί σε σημεία με ανεπαρκή φωτισμό.
– Να νομοθετηθεί άμεσα η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό το μέτρο, είπε, αν και δεν προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα, ωστόσο θα δώσει εξοικονόμηση ενέργειας όχι 10% που είναι τώρα ο στόχος, αλλά έως και 80%.
– Να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.
– Να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε έργα ΑΠΕ. Το θέμα, είπε, δεν είναι τόσο οι χρημαδοτήσεις / επιδοτήσεις όσο η δυνατότητα του δικτύου να απορροφήσει την παραγόμενη από τις δημοτικές ενεργειακές κοινότητες, ενέργεια. Εκεί πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση.