Αγροτικά

Είδος… πολυτελείας έγιναν λόγω αυξήσεων τα τυριά!

FETA TYRI

Μέχρι πριν μερικούς μήνες το τυρί, ειδικά η ελληνική φέτα, ήταν απαραίτητο συστατικό στο καθημερινό τραπέζι του κάθε πολίτη. 

Σήμερα, όμως, τείνουν να εξαφανιστούν, καθώς η τιμή τους έχει εκτοξευθεί και το πορτοφόλι της νοικοκυράς δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει.

Σύμφωνα με έρευνα, η τιμή των γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί έως και 27% σε ορισμένα είδη και εξακολουθεί να ανεβαίνει. Ενδεικτικά, η φέτα στα Νέα Μουδανιά και στον Πολύγυρο πωλείται πλέον στα 9,50 ευρώ το κιλό και σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει το «φράγμα» των 10 ευρώ!

Οι αυξήσεις έχουν την αιτία τους στην έλλειψη κτηνοτρόφων αλλά και στις ακριβές ζωοτροφές, με αποτέλεσμα την έλλειψη γάλακτος και τη μικρότερη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Η μικρή παραγωγή και το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγούν στην εκτίναξη των τιμών και στον κίνδυνο για «λουκέτο» σε μικρά τυροκομεία.

Οι αυξήσεις

Πιο αναλυτικά, οι τιμές στα γαλακτοκομικά τον Δεκέμβριο του 2021 και τον φετινό Αύγουστο διαμορφώνονται ως εξής: Γιαούρτι πήλινο (1 κιλό): 3,80€ -> 4,30€ (+13,1%). Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,20€ – 8,50€ -> 9,50€ – 10€ (+15,8 με 17,6%). Γραβιέρα (1 κιλό): 11,5€ -12€ -> 13€ – 14€ (+13% με 16,6%). Μυζήθρα (1 κιλό): 8,5€ -> 10€ (+17,6%). Ανθότυρο (1 κιλό): 5,5€ -> 7€ (+27,2%). Oι αυξήσεις λοιπόν μέσα σ’ αυτό το διάστημα κυμαίνονται από 13 μέχρι 27%!

 Επίκεινται λουκέτα

Μιλώντας χθες το πρωί στο MEGA, ο τυροκόμος Στέφανος Βακόνδιος τόνισε ότι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, τους αναγκάζει να τρώνε τα ζώα λιγότερο, έτσι επηρεάζεται και η παραγωγή γάλακτος, που τελικά μειώνεται.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς τρεις μεγάλοι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.

Ο παραγωγός δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι επίκεινται ελλείψεις στο τυροκομικά προϊόντα, καθώς από εκεί που η καθημερινή παραγωγή ήταν τρεις τόνοι γάλα, σήμερα η παραγωγή έχει πέσει στα 1.500 με 1.800 κιλά γάλακτος ημερησίως.

Έρευνα για τυρί – κρέας

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην αγορά, σε επιστημονικό επίπεδο νέες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για βασικά είδη της διατροφής μας όπως το τυρί και το κρέας. Δουλειά στον τομέα αυτό κάνει το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Εργαστήριο Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων και το Εργαστήριο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας, στο πλαίσιο του έργου «FoodOmicsGR» στο οποίο συμμετέχει.

Τα νέα δεδομένα από την έρευνά του για τα Ελληνικά τρόφιμα και ιδιαιτέρα τα τυριά, το ορνίθειο και το χοιρινό κρέας θα παρουσιάσει σε δύο ημερίδες σε Αθήνα (20 Σεπτεμβρίου) και Θεσσαλονίκη (12 Σεπτεμβρίου).

Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν θέματα όπως η αποτύπωση της μικροβιακής ποικιλότητας της γραβιέρας από διαφορετικές αυτόχθονες ελληνικές φυλές προβάτων, το μικροβίωμα του γίδινου γάλακτος ως εργαλείο για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας της προέλευσης και της φυλής των  γιδιών, φέτα, γίδινο τυρί και σκληρά τυριά της Ηπείρου: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της γεωγραφικής προέλευσης (terroir) κ.α.

Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Δρ. Σκούφο Γιάννη, Καθηγητή και Επιστημονικό Υπεύθυνο, Δρ. Τζώρα Αθηνά, Καθηγήτρια, Δρ. Τσίνα Αναστάσιο, Καθηγητή, Δρ. Μπόνο Ελευθέριο Αν. Καθηγητή, Δρ. Βόιδαρου Χρυσούλα, Αν. Καθηγήτρια, Δρ. Φώτου Κωνσταντίνα (ΕΔΙΠ), Δρ. Γκούβα Ευαγγελία (ΕΔΙΠ), κ. Καραμούτσιο Αχιλλέα, Υπ. Διδάκτορα, κ. Νέλλη Αικατερίνη, Υπ. Διδάκτορα, κ. Ζαχάρη Χρήστο Υπ. Διδάκτορα και κ. Κόλια Κωνσταντίνα Υπ. Διδάκτορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.