1 Απριλίου, 2023
Ελλάδα Επιμελητήριο Χαλκιδικής Επιχειρηματικότητα Κοινωνία

Δεν «ζεστάθηκε» η αγορά από τις θερινές εκπτώσεις 

Όπως προκύπτει και από την έρευνα της ΕΣΕΕ

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι!

EKPTOSEIS KALOK

 Δεν κατάφεραν τελικά να… ζεστάνουν την αγορά οι θερινές εκπτώσεις, καθώς οι πωλήσεις για την πλειοψηφία των εμπόρων κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. 

Μπορεί στις τουριστικές περιοχές η εικόνα να ήταν πολύ καλύτερη, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, όμως ούτε ο τουρισμός κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την κρίση ενέργειας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τους κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Γιαννιώτες έμποροι εξάλλου, κατά την διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου διέβλεπαν την πορεία των εκπτώσεων, εκφράζοντας στον «Π.Λ.» τους προβληματισμούς τους για τους καθηλωμένους τζίρους, σε μια περίοδο που το ενεργειακό κυρίως κόστος προκαλεί πανικό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χθες δημοσιοποιήθηκε η απολογιστική έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία περισσότερες από τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις (52%) κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το 29% των επιχειρήσεων κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2021, ενώ το 18% σημείωσε αύξηση κύκλου εργασιών.

Δύσκολο περιβάλλον 

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει το δύσκολο περιβάλλον από πολλές απόψεις, στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι η κρίση στην αγορά ενέργειας επιδρά με διττό τρόπο στη λειτουργία: άμεσα, λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους και έμμεσα λόγω της απομείωσης της εσωτερικής ζήτησης, εξαιτίας της πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Επιπρόσθετα, η πληθωριστική κρίση, η οποία έχει ενταθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επηρεάζει καθοδικά τις προσδοκίες για το χειμώνα.

Ενδιαφέροντα ευρήματα 

Άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:

– Για τις μισές επιχειρήσεις (50%) η καλύτερη περίοδος των εκπτώσεων από άποψη αγοραστικής κίνησης ήταν ο Ιούλιος, εικόνα που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο φέτος, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου κινήθηκε αξιοσημείωτα ανοδικά συγκριτικά με παλαιότερα.

– Δεν παρουσιάστηκαν μεταβολές σχετικά με το ύψος του ποσοστού έκπτωσης καθώς το 30% των επιχειρήσεων προχώρησε σε εκπτώσεις μεταξύ 21% και 30%. Εντούτοις, ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων (30%) υιοθέτησε εκπτώσεις άνω του 41%, χαρακτηριστική ένδειξη των πιέσεων στον κλάδο και της ανάγκης για εύρεση ρευστότητας.

– Οι πωλήσεις του 61% των επιχειρήσεων ήταν χαμηλότερες από ότι αυτές ανέμεναν, παρά τις αρνητικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων και της διόγκωσης του κόστους ενέργειας. Εξάλλου, για το 73% των επιχειρήσεων η αύξηση του κόστους ενέργειας τους επηρεάζει αρνητικά από πολύ έως πάρα πολύ, σε αντίθεση μάλιστα με το γεγονός ότι ο κλάδος δεν θεωρείται έντασης ενέργειας.

– Για το 67% των επιχειρήσεων η αύξηση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά το τελευταίο εξάμηνο (από το Μάρτιο του 2022 και έπειτα) κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 40%. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπογραμμίζει το μέγεθος του προβλήματος λόγω των ανατιμήσεων, παρά τα κρατικά μέτρα ελάφρυνσης και πριν την έλευση του ενεργοβόρου χειμώνα, ενώ την ίδια στιγμή θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, αναδεικνύεται η ανάγκη ενεργειακής θωράκισης και διατήρησης των πολιτικών στήριξης μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων.

– Οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας σε συνδυασμό με τις ισχυρές αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησαν σε διόγκωση των τιμών των προμηθευτών προς τις εμπορικές επιχειρήσεις. Για το 80% των επιχειρήσεων οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν από 6% έως 30% από το Μάρτιο του 2022 και έπειτα.

– Στο πλαίσιο των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (45%) κατόρθωσαν να απορροφήσουν, έστω και εν μέρει, τις αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων, ώστε αυτή να μην περάσει εξολοκλήρου στη τελική τιμή. Το 17% των επιχειρήσεων μάλιστα κατόρθωσε να απορροφήσει πλήρως την αύξηση των τιμών των προμηθευτών. Το 44% των επιχειρήσεων απορρόφησε από 11% έως 30% των αυξημένων τιμών ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, ενώ το 21% των επιχειρήσεων απορρόφησε από 41% έως 70%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.