Θα χορηγούνται άτοκα δάνεια για ανακαίνιση ακατοίκητων σπιτιών ή και ακινήτων του Δημοσίου και στην Χαλκιδική

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι τελικές ανακοινώσεις από τον Κ. Μητσοτάκη
• Το «καυτό» πρόβλημα, ειδικά για τους νέους, που είναι η αδυναμία εξεύρεσης φθηνής στέγης, έχει θέσει σε προτεραιότητα η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει αυτό στην κοινωνία.
Πρόκειται για πρόβλημα που είναι πολύ πιο έντονο στον Πολύγυρο και τα Νέα Μουδανιά σε σχέση με αρκετές άλλες μεγάλες πόλεις και σίγουρα πολύ πιο οξύ από τις άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ζήτημα έχει κοινωνικές, αλλά και οικονομικές προεκτάσεις: Οι νέοι μην έχοντας τη δυνατότητα να στεγαστούν σε σπίτια που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες αδυνατούν και να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα αδυνατούν με τη σειρά τους να ανταποκριθούν στο κόστος των ενοικίων που έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν βέβαια και οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ήταν αντιμέτωποι όλα τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και με ένα κόστος που συνεχώς αυξάνει για τη συντήρηση των προς ενοικίαση διαμερισμάτων. Κοινώς πρόκειται για έναν «φαύλο κύκλο» που προσπαθεί για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, ώστε να δοθούν ευκαιρίες σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ή να βρουν φθηνή στέγη.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα
Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα, τις λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον άλλο μήνα ο Πρωθυπουργός και θα περιλαμβάνει εναλλακτικές επιλογές με ευνοϊκούς όρους στα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Μεταξύ άλλων θα προβλέπονται επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια, ενώ κεντρικό άξονα θα αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών, που σήμερα μένουν ακατοίκητα και φθείρονται από το χρόνο, όπως «μαρτυρά» και η εικόνα στην πόλη του Πολυγύρου.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, κάποιες από τις οποίες θα υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων φθηνής στέγης της ΔΥΠΑ, με βάση τις αλλαγές που πέρασαν στον πρόσφατο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Ένα επίσης μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού, περνά μέσα από την αξιοποίηση της μεγάλης και αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.
Δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα
Τις ανακοινώσεις για τo πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, συμπλήρωσε και προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα» σημείωσε. Ο Άκης Σκέρτσος παρατήρησε ότι θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «Μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός έδωσε ένα ακόμη στοιχείο, λέγοντας ότι «το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί». Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας» επισήμανε. Κάτι ανάλογο δηλαδή, σε μικρότερη βέβαια έκταση, που συμβαίνει με ακατοίκητα σπίτια στην πόλη των Ιωαννίνων.
Διευκρινίσεις για το νέο πρόγραμμα έδωσε και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια καθώς είναι τόσο υψηλό το κόστος στέγης στην Ελλάδα, που τους δημιουργεί μεγάλη πίεση και αυτό επιτείνει και το δημογραφικό καθώς «είναι ένας από τους λόγους που τα νεαρά ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά». Έτσι, στόχος των επικείμενων εξαγγελιών θα είναι η στήριξη νέων, κυρίως ζευγαριών, χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο.