Σε ρυθμούς πανδημίας έμειναν στην εξυπηρέτηση οι Τράπεζες και στην Χαλκιδική

Ολοένα και χειροτερεύει η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από τις Τράπεζες. Αν και πέρασαν τα αυστηρά μέτρα του κορονοϊού και θα περίμενε κανείς να επανέλθει η κανονικότητα και στο τραπεζικό σύστημα, οι εικόνες στους εσωτερικούς χώρους αναμονής των Τραπεζών άλλα μαρτυρούν. Οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από τα ταμεία με τον χρόνο εξυπηρέτησης να επιμηκύνεται συνεχώς και τον κόσμο να διαμαρτύρεται.
Πλέον μία σειρά συναλλαγών δεν πραγματοποιείται εντός των καταστημάτων με διεκπεραίωση από τους υπαλλήλους. Για αρκετές διαδικασίες απαιτούνται ραντεβού. Ο τρόπος λειτουργίας των Τραπεζών υποχρεώνει τους πολίτες να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες που θέλουν με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ηλικιωμένους πολίτες.
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο ΕΚΒ με το ΠΑΜΕ τραπεζικός υπάλληλος Βάιος Καρπέτας λέει πως «σε όλα τα καταστήματα έχουν μειωθεί τα ταμεία, καθώς είναι πολιτική των τραπεζών να γίνει η ψηφιακή μετάβαση και βρήκαν την ευκαιρία με την πανδημία του κορονοϊού και έβγαλαν έξω τους πελάτες από τα καταστήματα».
«Στην ουσία ενώ πλέον δεν υπάρχουν μέτρα περιορισμού μέσα στα καταστήματα για τον αριθμό εξυπηρέτησης των πελατών, οι οδηγίες της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τις συναλλαγές από την έναρξη της πανδημίας δεν έχουν αλλάξει. Δηλαδή λειτουργούμε ακόμη κάτω από το καθεστώς του έκτακτου που εφαρμόστηκε όταν πρωτοξεκίνησε η υγειονομική κρίση», σημειώνει.
Αυτή τη στιγμή οι συναλλαγές που εκτελούνται μέσω ΑΤΜ και e-banking δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα ταμεία. Επίσης δεν μπορούν να γίνουν αναλήψεις ποσών κάτω των 400 ευρώ ούτε καταθέσεις ποσών κάτω των 1.000 ευρώ.
«Αυτό για εμάς δεν ήταν κάτι καινούργιο. Ηταν προδιαγεγραμμένο ότι η κατάσταση θα οδηγούταν εκεί και από την περίοδο πριν την πανδημία», σημειώνει ο ίδιος.
Οσον αφορά στα ραντεβού, που προ κορονοϊού αναφέρονταν γενικά και αόριστα και αφορούσαν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τώρα έγιναν κανόνας.
«Οι Τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού, είτε με εθελούσιες απολύσεις είτε με κανονικές απολύσεις. Η καινούργια τάση που επικρατεί είναι οι αποσχίσεις Τμημάτων των Τραπεζών, προκειμένου να φεύγουν από τον κανονισμό της εργασίας της ΟΤΟΕ οι τραπεζοϋπάλληλοι και να μην έχουν τα δικαιώματα», σημειώνει ο ίδιος.
Προς επίρρωση επικαλείται τα Τμήματα Διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και των POS και βέβαια τη δραματική συρρίκνωση των καταστημάτων.
Από την πλευρά του ο τραπεζικός υπάλληλος που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα με εθελούσια έξοδο Στέλιος Γαϊτανίδης, λέει πως ο εν λόγω τρόπος εξυπηρέτησης στις Τράπεζες όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά θα εφαρμοστεί και κυλυόμενο ωράριο με διαστήματα εντός του χρόνου λειτουργίας των Τραπεζών χωρίς καθόλου εξυπηρέτηση στο ταμείο.
«Οι Τράπεζες εδώ και δέκα χρόνια βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Πρώτα με την οικονομική κρίση και ύστερα με τα capital controls. Κεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές και πλέον προχωρούν σε μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά ακόμη και μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο. Ηδη αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να ανοίξει λογαριασμό ή να ζητήσει δάνειο μέσα από το κινητό του τηλέφωνο», σημειώνει.
Απώτερος στόχος κατά τον ίδιο είναι η κατάργηση της συναλλαγής στους εσωτερικούς χώρους, ώστε οι Τράπεζες να αξιοποιούν τα κεφάλαιά τους σε μεγάλες επενδύσεις όπως η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, οι ψηφιακές εξελίξεις στα δίκτυα, οι μεταφορές, και όχι σε μικρές επισφαλείς που βάζουν σε κίνδυνο τη ρευστότητά τους.
«Οι Τράπεζες δεν θέλουν τον πελάτη να μπει μέσα γιατί τον πελάτη αυτόν τον ξέρουν από παλιά και γνωρίζουν πως δεν θα αγοράσει τα τραπεζικά τους προϊόντα. Δεν τους ενδιαφέρει η πληρωμή ύδρευσης, τηλεφώνου, νερού.
Για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια καταργούν σταδιακά και τα ΑΤΜ γιατί ακόμη και οι εγχρήματες συναλλαγές αποτελούν ένα επιπλέον κόστος, αφού απαιτούνται συντήρηση μηχανημάτων, υπηρεσίες παροχής ασφάλειας, απασχόληση προσωπικού», υπογραμμίζει ο κ. Γαϊτανίδης.
Το πιο βασικό και κύριο αυτή τη στιγμή το οποίο οι Τράπεζες θέλουν και έχουν στρέψει την προσοχή τους εκεί, είναι η μείωση του κόστος απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού.
«Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου με στόχο να αποχωρήσουν όλοι οι υπάλληλοι ηλικίας 42-48 ετών με υπηρεσία 15 -20 χρόνων. Θέλουν να φύγει το προσωπικό αυτό και να αντικατασταθεί με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους ή με προσωπικό με 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις απασχόλησης. Σε κάθε κατάστημα θα μείνει ένας πυρήνας υπαλλήλων 5-6 ατόμων», καταλήγει.