1 Απριλίου, 2023
Editorial

Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική στον τουρισμό, ουραγός στις υποδομές…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Άλλο ένα καλοκαίρι σε λίγο καιρό θα μας αποχαιρετήσει. Βέβαια υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως θα γίνει επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να υπάρχει και εκεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Τώρα όμως που βρισκόμαστε στον ζενίθ της παρουσίας των τουριστών στην περιοχή μας, είναι εμφανής η εικόνα: Από την μια έχουμε την Χαλκιδική μας που είναι πρωταθλήτρια στον τουρισμό χάρις στις αέναες προσπάθειες των ιδιωτών, επιχειρηματιών ως επί των πλείστων που καταβάλουν τρομερές προσπάθειες ώστε η Χαλκιδική να παραμένει πρωταθλήτρια στην Βόρεια Ελλάδα, από την άλλη η έλλειψη υποδομών είναι εμφανής και προβληματίζει τουρίστες και μόνιμους κατοίκους…
Άλλωστε υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατομμύρια τουρίστες θα περάσουν τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές στην Χαλκιδική μας!!! Οι πληρότητες φτάνουν στο 95% στα ξενοδοχεία ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα περάσουμε σε τουρισμό και το 2019. Θετικά λοιπόν τα πράγματα. Πώς όμως μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι όταν για παράδειγμα έχουμε ένα οδικό δίκτυο ξεπερασμένο και το οποίο σε μεγάλο βαθμό και πάνω από το 60%,  βασίζεται σε χαράξεις από την δεκαετία του 1970.
Δεν πρέπει να  τα ισοπεδώνουμε όλα. Το ορφανό χιλιόμετρο για παράδειγμα στην Νέα Ποτίδαια έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα όπως και το κομμάτι Βασιλικά-Γαλάτιστα. Σήμερα όμως ο νομός μας χρειάζεται  νέες χαράξεις για να αποφύγουμε τα καθημερινα φαινόμενα με τα φανάρια στην Γερακινή και στην Νικήτη. Σήμερα υπάρχει μελέτη για τη νέα χάραξη του άξονα Μουδανιά – Ψακούδια – Νικήτη που θα παρακάμπτει το παλιό δίκτυο, όπως σας είχαμε αποκαλύψεις στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας μας, αλλά μέχρι να βρεθούν τα κονδύλια να κατασκευαστεί, θα χρειαστούν πολλά χρόνια…
Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, η καθημερινή εφημερίδα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, αναφέρεται στο φράγμα Χαβρία όπου τον Οκτώβριο θα βρεθεί ο ανάδοχος του έργου ώστε στις αρχές του 2023 να ξεκινήσει την κατασκευή του. Είναι σίγουρο ότι θα λύσει το 1/3 των πραγματικών αναγκών ύδρευσης της Χαλκιδικής ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα πρόβλημα όμως που δεν έχει προβλεφθεί, είναι ότι το υπάρχον σύστημα, ιδίως της αποχέτευσης, αλλά και της ύδρευσης, είναι ανεπαρκές και οριακά επικίνδυνο. Σήμερα  χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με βόθρους και οι υπάρχοντες βιολογικοί καθαρισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα κυρίως στην ορεινή Χαλκιδική όπως η Ολυμπιάδα, αλλά και στην Σιθωνία στην Συκιά.
Τέλος θα πρέπει να γίνει από την αρχή σχεδιασμός τόσο στην υγεία όσο και στην πολιτική προστασία με την Πυροσβεστική όπου θα πρέπει να ιδρυθούν υπηρεσίες σε κάθε Δήμο. Η υγειονομική κρίση κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και είναι απαράδεκτο γεγονός ότι ότι κάποιος για να πάει σε νοσοκομείο θα θέλει δυο ώρες… Είναι κρίμα η περιοχή μας που είναι πρώτη στον τουρισμό να είναι τελευταία στις υποδομές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.