8 Ιουνίου, 2023
Χαλκιδική

Πολίτες γλεντάνε τις υποδομές της Χαλκιδικής στο FACEBOOK…

Δεκάδες καταγγελίες για διακοπές νερού και ηλεκτρικού

Αφορμή συνεντεύξεις πολιτικών που τα βρίσκουν όλα τέλεια!!!

Άλλοτε με χιούμορ, με σκωπτική διάθεση, με οργή αλλά και με τεκμηριωμένες απόψεις, εκατοντάδες πολίτες της Χαλκιδικής αναφέρονται στα προβλήματα που έχει η Χαλκιδική αυτή την περίοδο αναφορικά με τις υποδομές της. Αφορμή στάθηκε συνέντευξη τοπικού παράγοντα ο όποιος τόνισε ότι υπάρχουν υποδομές… Οι πολίτες όμως έχουν διαφορετική άποψη μιας και αναφέρονται στην καθημερινές διακοπές νερού αλλά και ηλεκτρικού που βιώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στις τουριστικές περιοχές, όπως η Νέα Προποντίδα, η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και τα παράλια του Δήμου Αριστοτέλη. Μερικά από τα σχόλια αναφέρουν τα ακόλουθα:
Για Ρουμάνους οι υποδομές είναι λουξ!!! Για τους υπόλοιπους ευρωπαίους τριτοκοσμικές…
Οι υποδομες στην Χαλκιδική, ειναι σαν τα ξενοδοχεία, ολοι μπορουν να μεινουν εκει, εκτος απο τους κατοίκους της.
αν δεν υπαρχει ντροπη οι υποδομες περισσευουν
Με τις υποδομές που έχετε μόνο Βαλκάνιους μαζεύετε τις παραλίες μας δεν δυνάμεθα να τις επισκευθουμε και Έλληνας τουρίστας δεν πατά παρά μόνο όσοι έχουν σπίτια
Μόνο ακρίβεια του κέρατα έχει η Χαλκιδική
Υποδομές εννοείται ότι υπάρχουν. Έχω πέσει σε μια από αυτές ερχόμενος από Σιθωνία προς Μουδανιά. Δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο για προσπέραση ς και δεν υπήρχε ένα μέρος να κάνω δεξιά. Εν ολίγοις η Χαλκιδική είναι ο παράδεισος χωρίς προδιαγραφές
Επίσης οι υποδομές στην Καλλιθέα είναι φοβερές!! δρόμους, καθαριότητα στις παραλίες κλπ είναι για παράδειγμα!! ντροπή σάς. τόσα χρόνια τίποτε δεν έγινε για τούς πολίτες καί λουόμενους μόνο για την εκμετάλλευσή τους από τούς δήμους με τα μπιτς μπάρ πού φυτρώνουν παντού. Ο κόσμος πού ακριβώς θά βάλει την ομπρέλα του με τά τόσα πού πληρώνουμε στα τέλη;
Πήγαινε καλέ μια βόλτα στην Αμμουλιανή να χορτάσεις δρόμους του 60…
Η Χαλκιδική είναι 200 χρόνια πίσω και σε υποδομές και σε νοοτροπία από την νότια Ελλάδα. Μάλλον απευθύνεσαι σε τίποτα βλαχοβαλκανιους κλπ
Απίστευτη υποδομή… αφού να σκεφτείς όλο τον Αύγουστο απόσταση 1 χλμ θες μισή ώρα από το μποτιλιαρισμα κ κάθε χρόνο σκάνε οι βοθροι στη θάλασσα. Για τον τουρισμό δε θα πω τίποτα πέρα από ότι το 70% των Βαλκανίων φέρνουν μέχρι και αυγά από τις χώρες τους
Εκατό χρόνια δεν έχει δρόμους δεν έχει κάτι να τραβήξει κόσμο χειμώνα. Το πρώτο πόδι έγινε Θεσσαλονίκη ζινγκα στο μπετόν και άθλια και αναρχη δόμηση πεζοδρόμια περιποίημενοι δρόμοι και πράσινο πουθενά.. Και είστε και υπερτιμημένοθ.. Και πανάκριβοι..όσο για το δεύτερο πόδι ένας δρόμος εκατό χρόνια.. Κοτετσια σπίτια που χτίζει ο καθένας γιατί σονι και ντε πρέπει να έχει εξοχικό.. Με λαμαρίνες μπετόν και εκτρώματα.. Στα Καλύβια δεν έχετε ένα πάρκο δρόμους δεν έχετε και μας λες για οργάνωση; αυτό που σας σώζει λίγο είναι. Τα δάση και οι παραλίες.. Γι αυτό φυσικά και δεν έχετε και τις προκοπής τουρισμό..
εχουμε υποδομες” που εχετε υποδομες? Το οδικο δικτυο ειναι απαραδεκτο ποιοτικα, με διαγραμμισεις ανυπαρκτες (γνωριζετε τι σημαντικο ρολο ”παιζει” η διαγραμμιση το βραδυ?”), Τα κλαδια δενδρων και θαμνων εχουν κλεισει την ορατοτητα σε πολλες στροφες και ο κινδυνος ατυχηματος ειναι ορατος ανα πασα στιγμη. Η βρωμια και συσωρευση σκουπιδιων ενθεν και ενθεν πολλων δρομων ειναι απαραδεκτη. Οι παραλιες Καλογριας,κωβιου, Σπαθιες,Καστρι (τουλαχιστον αυτες που γνωριζω) κατακλυζονται απο πολυ πρωι απο τους τουριστες(αυτο δεν ειναι μεμπτο) οι οποιοι παρκαρουν τα αυτοκινητα τους στον δρομο και στις στροφες δημιουργωντας τεραστιο προβλημα(η αποντηση της αστυνομιας Πολυγυρου γι’αυτο το θεμα ”θα δουμε”). Κωφευει η δημοτικη αρχη για τα μπαζα που υπαρχουν, για τις καμμενες λαμπες σε στυλους. Φαινεται, οτι ειστε πολυ ικανοποιημενος λεγοντας οτι, ΄΄εχουμε τουρισμο γιατι εχουμε και υποδομες”. Φυσικα οι υποδομες εχουν σχεση αμεση και με την ποιοτητα του τουρισμου.
Με αυτές τις υποδομές έχετε μαζέψει όλη τη φύρα του Ευρωπαικού Τουρισμού..δυστυχώς την παρακμή της ζεί η Χαλκιδική
ΑΠΟ ΥΠΟΔΟΜΕΣ,ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΕ,Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΕΤΕ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,ΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΕΣ???ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΕ,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙς.ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ?ΤΡΑΓΙΚΟ,ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΥΔΡΕΥΣΗ,ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ,ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ,(ΟΥΤΕΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ,ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ..)ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΚΑΦΩΝ,ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΥΜΕ.Ο,ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ,ΜΟΝΟΣ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ,ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ…ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ…ΣΑΝ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ.
Σωστές υποδομές έχουν μόνο οι ιδιώτες. Οι δημόσιες υποδομές στις περισσότερες των περιπτώσεων βρίσκονται στα επίπεδα της δεκαετίας του 80.
Ανύπαρκτες, στη Χανιώτη ανάμεσα ξενοδοχείων ΝΑΙΑΣ- ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΑΡΕ οι λακούβες στο δρόμο είναι από τον Νοέμβριο. Ο οδοκαθαριστης κ. Γιώργος είναι ο μοναδικός για όλη την περιοχή. Τα χόρτα στους δρόμους θα μας πνίξουν. Ο δρόμος πίσω από το συγκρότημα ΜΑΙΣΤΡΑΛΙ είναι χωματόδρομος και ΔΕΝ καθαρίστηκε ΠΟΤΕ.
Η δικαιολογημένη οργή των πολιτών
 

Δυστυχώς οι πιό πολλοί πολίτες επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Χαλκιδική και είναι δύσκολο να λυθούν. Φυσικά η ευθύνη είναι συλλογική και δεν αφορά έναν πολιτικό παράγοντα. Αυτό βέβαια που καταλογίζουν πολλοί είναι ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια όπου υπήρχε η πολυτέλεια και ο χρόνος να λυθούν ζητήματα, δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Ο χρόνος υπήρχε γιατί η υγειονομική κρίση χαλάρωσε την κίνηση στην Χαλκιδική τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός πως φέτος υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία μέχρι και τώρα επισημαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι πολίτες όμως έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται γιατί υποφέρουν και ενώ πληρώνουν τα τέλη τους καθώς και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εντούτοις βιώνουν αυτή την καθημερινή υποβάθμιση…

Η πραγματικότητα 

Ο νομός Χαλκιδικής με έκταση 2.886 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό που αγγίζει σήμερα τις 120.000 κατοίκους, κάθε καλοκαίρι μετατρέπεται σε ένα τεράστιο τουριστικό θέρετρο, που καλείται να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και όλων των επισκεπτών που την προτιμούν για τις φυσικές της ομορφιές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νομός και φέτος αναδείχθηκε πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων, με 96 γαλάζιες σημαίες, γεγονός που βοήθησε καθοριστικά την Ελλάδα να αναδειχτεί για ακόμα μία φορά στην 2η θέση παγκοσμίως, στις γαλάζιες σημαίες. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που κάθε καλοκαίρι η Χαλκιδική βουλιάζει: εκτιμάτε ότι σε κανονικές συνθήκες κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, η περιοχή φιλοξενεί κοντά στο ένα εκατομμύριο «κατοίκους» και συνολικά περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Το παράλογο και αντιφατικό όμως είναι ότι ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια τουριστικής εκμετάλλευσης, οι υποδομές και τα δίκτυα του νομού παραμένουν στο σχεδιασμό που προβλέπει την εξυπηρέτηση του μόνιμου πληθυσμού. Σε όλα τα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, το οδικό δίκτυο, το σύστημα υγείας, η ύδρευση και η αποχέτευση, η πυρόσβεση και τα αντιπλημμυρικά έργα, παραμένουν σχεδόν στην ίδια κατάσταση παρά τις όποιες παρεμβάσεις που κρίνονται μερικές και αποσπασματικές. Στο οδικό δίκτυο μπορεί να προχωρά το έργο της διαπλάτυνσης στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, όπως και το λεγόμενο ορφανό χιλιόμετρο στην Ποτίδαια, αλλά το οδικό δίκτυο στο σύνολο του είναι ξεπερασμένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το φόρτο που δέχεται, ιδίως μετά την αύξηση του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια. Το δημόσιο σύστημα υγείας στο νομό Χαλκιδικής, διαθέτει πέντε κέντρα Υγείας, στα Μουδανιά, στην Κασανδρεία, στην Καλλικράτεια, στον Άγιο Νικόλαο και στο Παλαιοχώρι και το νοσοκομείο Πολυγύρου. Οι ελλείψεις σε γιατρούς νοσηλευτές και υλικοτεχνικές υποδομές είναι χρόνιες ενώ ανάλογα προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει και το ΕΚΑΒ. Στην ύδρευση, το αναμενόμενο φράγμα του Χαβρία πάνω από την Ορμύλια μπορεί να δώσει λύσεις στην ύδρευση αλλά μέχρι τότε, πολλές περιοχές στην Χαλκιδική θα συνεχίσουν το καλοκαίρι να βιώνουν συνεχείς διακοπές στην παροχή νερού λόγω της παλαιότητας και ακαταλληλότητας του δικτύου. Ακόμα πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα με την αποχέτευση, η οποία σε πολλές περιοχές είναι ανύπαρκτη με το σύστημα των βόθρων να ζει και να βασιλεύει. Όσο για τους υπάρχοντες βιολογικούς καθαρισμούς των λυμάτων, όπου υπάρχουν συνήθως επαρκούν μόνο για τον μόνιμο πληθυσμό και κάθε χρόνο σε πολλές περιοχές έχουμε μέχρι και υπερχειλίσεις. Ανάλογα υποστελεχωμένες είναι και όλες οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική, οι οποίες τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά τρέχουν και δεν φτάνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.