6 Δεκεμβρίου, 2023
Editorial

Πινακοθήκη Αβέρωφ – Μουσείο Αργ/τεχνίας με πιστοποίηση του Υπουργείου Πολιτισμού!

Επίσημη πιστοποίηση απέκτησαν δύο ιδιωτικοί χώροι τέχνης της περιοχής μας με σημαντική και πολύπλευρη πολιτιστική δράση και προσφορά. 

Ο λόγος για την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Κάστρο, τα οποία εντάσσονται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την ένταξή τους ενέκρινε το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ και εκτός από τα δύο τοπικά ιδρύματα, το σήμα «Αναγνωρισμένο Μουσείο» απονεμήθηκε και στο Μουσείο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Υπουργός Πολιτισμού

Σε δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εφαρμόζει πολιτική για τη μουσειακή διακυβέρνηση σε όλο το φάσμα των ελληνικών μουσείων, είτε ανήκουν στο δημόσιο είτε σε άλλους φορείς, σύμφωνα με τις θεσμικές προβλέψεις. Αυτή η  αναγνώριση αποτελεί κρίσιμο σταθμό μιας συνεργασίας, που ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα. Το ΥΠΠΟΑ με το σύστημα αναγνώρισης των ιδιωτικών μουσείων, τα ενισχύει να γίνονται συμπεριληπτικά και πιο φιλικά προς το κοινό».

Όπως πρόσθεσε η κ. Μενδώνη, τα τρία νέα μουσεία που προστίθενται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα μουσεία «ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές, εφαρμόζοντας, αποδεδειγμένα, καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας τους, στο επίπεδο τεκμηρίωσης και συντήρησης των συλλογών τους, ενώ έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική βιωσιμότητα για την εκπλήρωση των στόχων τους και την εξωστρέφεια των δράσεών τους».

Πινακοθήκη Αβέρωφ

Σύμφωνα με όσα τονίζονται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Ευάγγελου Αναστ. Αβέρωφ-Τοσίτσα», το οποίο ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1987 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με σκοπό τη δημιουργία, οργάνωση, εγκατάσταση και ανάπτυξη πινακοθήκης έργων Ελλήνων ζωγράφων και έκθεσης γλυπτών με έδρα το Μέτσοβο. Παράρτημα του ιδρύματος λειτουργεί και στην Αθήνα.

Η Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1988 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ – Τοσίτσα. Βασικός κορμός της Συλλογής είναι τα 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ού αιώνα, που συνέλεξε ο ιδρυτής και δώρισε στο Ίδρυμα, μαζί με το σύγχρονο τριώροφο κτίριο που έκτισε ειδικά για να στεγάσει τη Συλλογή του. Έκτοτε η Πινακοθήκη έχει επεκταθεί, η συλλογή έχει εμπλουτιστεί σημαντικά και, το 2021, το κτήριο της Πινακοθήκης έγινε πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Από την πλευρά του, το Μουσείο Αργυροτεχνίας είναι ένα από τα εννέα θεματικά μουσεία του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Αποτελεί θεματικό μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών και βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ) στο Κάστρο Ιωαννίνων. Αποστολή του είναι η διάσωση της γνώσης για την Hπειρώτικη αργυροτεχνία, όπως αυτή προκύπτει από το αρχειακό  του υλικό, καθώς και η διάχυση της πληροφορίας για  την τεχνολογία της αργυροχοΐας. Το μουσείο λειτουργεί από το 2016, ως ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, με τη διοργάνωση εκθέσεων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.