2 Δεκεμβρίου, 2023
Υγεία

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ Ε.Σ.Υ. ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ «ΦΑΚΕΛΑΚΙ»!

Τρομακτικές οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία

Αναγκαία η άμεση επαναθεμελίωση του ΕΣΥ

FAKELAKI GIATROS

Κανόνας και όχι εξαίρεση -δυστυχώς- έχει γίνει στη χώρα μας το περιβόητο «φακελάκι», η μεγαλύτερη πληγή για την ελληνική κοινωνία! 

Το ανησυχητικό είναι ότι πλέον ακόμη και στη συνείδηση του πολίτη τείνει να θεωρείται φυσιολογικό, αφού σχεδόν καμία συναλλαγή του με τη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί εάν δεν δοθεί και το ανάλογο… αντίτιμο, κάτω από το τραπέζι!

Ο χώρος της δημόσιας Υγείας στην διαφθορά κατέχει τα πρωτεία εδώ και χρόνια και παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα! Αντίθετα, τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου για τη χώρα μας είναι απογοητευτικά, αφού το 91% των πολιτών (εννιά στους δέκα) δηλώνουν πως το «φακελάκι» στο σύστημα δημόσιας περίθαλψης… ζει και βασιλεύει! Η έρευνα αυτή απλώς επιβεβαιώνει τον Γολγοθά που καλούνται να ανέβουν χιλιάδες ασθενείς με τις οικογένειές τους όταν χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη.

Η «ταρίφα» μάλιστα ποικίλει ανάλογα με την ιατρική πράξη, ενώ η πιο συνηθισμένη «δυσκολία» που παρουσιάζεται είναι οι λίστες αναμονής. Φυσικό είναι λοιπόν ο πολίτης στην απόγνωσή του να υποκύπτει, με αποτέλεσμα και να εδραιώνεται η αντίληψη αυτή, αλλά και να συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος.

Υπάρχει λύση!

Και μπορεί όλοι να διαπιστώνουμε το πρόβλημα με τα «φακελάκια» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το θέμα είναι όμως να υπάρξει κάποτε πραγματική – και όχι προσχηματική – βούληση για να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννη Τούντα, η οποία βεβαίως έχει πέσει πολλές φορές στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου. Ποια είναι αυτή; Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή «πρέπει να υπάρξει ικανοποιητική αμοιβή του επιστημονικού προσωπικού. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους μισθούς που δίνονται αυτή τη στιγμή στο προσωπικό του. Είναι αναπόφευκτο είτε ότι οι άνθρωποι δεν θα δουλεύουν, είτε δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, είτε θα καταφεύγουν αναγκαστικά στα φακελάκια».

Βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση δεν είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων. Ίσως και γι’ αυτό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Εξάλλου, σύμφωνα και με τον κ. Τούντα το «φακελάκι» είναι μια από τις πολλές παθογένειες του ΕΣΥ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξή του «Αυτό το ζήτημα είναι μέρος ενός γενικότερου φαινομένου, που κατατάσσει τη χώρα μας στις κορυφαίες χώρες με τις περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας διεθνώς. Δηλαδή ενώ το ΕΣΥ ευαγγελίστηκε δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα. Μετά τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στην Υγεία. Με άλλα λόγια, ο Έλληνας βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει την περίθαλψη που έχει ανάγκη».

Έδωσε μάχη!…

Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη μάχη που έδωσε το ΕΣΥ τα χρόνια της πανδημίας, με το προσωπικό του (γιατρούς και νοσηλευτές) να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Οι ελλείψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα εξακολουθούν να είναι τεράστιες, γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ, η οποία όπως ανέφερε και ο κ. Τούντας θα πρέπει να γίνει πάνω σε νέες αρχές που θα περιλαμβάνουν και νέες θέσεις εργασίας.

Ο καθηγητής στάθηκε σ’ ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας και όχι μόνο: στη φυγή πολλών νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Δεν προτιμούν το ΕΣΥ

«Δεν είναι μόνο ότι έχουμε αιμορραγία με τους επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό και εμείς οι φορολογούμενοι έχουμε πληρώσει για την εκπαίδευσή τους, και τους εκμεταλλεύονται άλλα συστήματα Υγείας, είναι ότι δεν βρίσκουμε προσωπικό για να καλύψουμε σημαντικές θέσεις στο ΕΣΥ», δήλωσε, κάνοντας λόγο για νοσοκομεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν επειδή λείπουν αναισθησιολόγοι, ενώ αλλού λείπουν εργαστηριακοί γιατροί.

Απέδωσε, μάλιστα, το γεγονός ότι δεν προτιμούν νέοι γιατροί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρά την προκήρυξη σχετικών θέσεων, στο ότι δεν θέλουν να πάνε με τους μισθούς που δίνονται αυτή τη στιγμή και με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. «Προτιμούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα όπου βλέπουν τους συναδέλφους τους να κερδίζουν πολλαπλάσια χρήματα ή στο εξωτερικό, όπου οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας είναι ακόμα καλύτερες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα για να δοθούν μεγαλύτερες αμοιβές στο προσωπικό και να εξαλειφθούν σταδιακά τα «φακελάκια», πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις. «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με την ιδιωτική ασφάλιση. Να φέρουν πελάτες με ιδιωτική ασφάλιση και να πληρώνουν οι εταιρείες επιπλέον χρήματα στα νοσοκομεία. Και αυτά να διανέμονται και στο προσωπικό», υποστήριξε ο καθηγητής.

Τα απογευματινά ιατρεία

Ακόμη, πρότεινε να επεκταθεί ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων με τα απογευματινά χειρουργεία –λέγοντας ότι «δεν νοείται να δουλεύει ένα νοσοκομείο μόνο 8 ώρες την ημέρα», αλλά θα πρέπει να λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο– να γίνουν συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες νοσοκομείων, και να επεκταθεί η κοινωνική ασφάλιση, με επικουρική και συμπληρωματική, ώστε κάποιος που θέλει καλύτερη πρόσβαση σε δωμάτια κτλ, να μπορεί η επικουρική ή η συμπληρωματική ασφάλιση να τα καλύπτει και να μην χρειάζεται να δίνει «φακελάκια».

«Σημαντικό θέμα είναι και οι ελαστικές σχέσεις εργασίες. Μπορεί κάποιοι γιατροί να θέλουν να δουλεύουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, μπορεί κάποιοι άλλοι να θέλουν να εργάζονται λίγες ώρες για να καλύψουν τα κενά. Ένα νοσοκομείο σε τουριστική περιοχή μπορεί να έχει εποχικές ανάγκες, άρα να χρειάζεται προσωπικό μόνο για λίγους μήνες. Πρέπει να δούμε μια ελαστική εκδοχή διαφόρων μορφών εργασίας, ευελιξία, για να μπορεί το κάθε νοσοκομείο να αντιμετωπίζει τις πραγματικές του ανάγκες», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.