Ιανουάριος 15, 2025
Περιφέρεια Τουρισμός

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμφέρει περισσότερο απ’ τα φωτοβολταϊκά!

Έπειτα από 50 χρόνια κυριαρχίας παραμερίζεται σταδιακά, όμως…

Έχει χαμηλό κόστος και παράγει θερμική ενέργεια που δεν χάνεται, τονίζει η ΕΒΗΕ ζητώντας τη στήριξη της πρώτης ελληνικής βιομηχανίας ΑΠΕ

• Η ανάπτυξή της μπορεί να μειώσει έως και 50% τη χρήση φυσικού αερίου

HLIAKOS THERMOSIFONAS STEGH

 Σπάνια συναντά κανείς τόσο στα Γιάννενα όσο και γενικότερα στη χώρα μας ταράτσα πάνω στην οποία δεν υπάρχει τοποθετημένος τουλάχιστον ένας ηλιακός θερμοσίφωνας, ο οποίος προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μηδενικό κόστος ζεστό νερό για κάθε ανάγκη τους.

Ωστόσο, παρά τα σημαντικά οφέλη τα οποία έχει η θερμική ενέργεια που παράγουν οι ηλιακοί, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη ελληνική «βιομηχανία» στον τομέα των ΑΠΕ, σιγά – σιγά χάνουν τη… μάχη προς όφελος των φωτοβολταϊκών πάνελ που παίρνουν τη θέση τους στις ταράτσες! Είναι όμως η χρήση αυτών των τελευταίων πιο συμφέρουσα από τους θερμοσόφωνες; Η Ένωση Bιομηχανιών Hλιακής Eνέργειας υποστηρίζει πως δεν είναι, επισημαίνοντας το χαμηλό κόστος, τη γρήγορη απόσβεση και την ενέργεια των ηλιακών που δεν χάνεται!

Κρούοντας το «καμπανάκι» για την περιθωριοποίηση του πολύ σημαντικού αυτού τομέα της «πράσινης ενέργειας», η ΕΒΗΕ ζητάει τη στήριξή του από την Πολιτεία επισημαίνοντας πως έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

«Άνιση» η σύγκριση

Ο παραδοσιακός ηλιακός θερμοσίφωνας προσφέρει ζεστό νερό χρήσης σε κουζίνα και μπάνιο χωρίς να καταναλωθεί ηλεκτρική ενέργεια. Πλέον, η χρήση αυτής της θερμικής ενέργειας που παράγουν οι ηλιακοί έχει επεκταθεί, καθώς μπορεί να υποβοηθήσει και το σύστημα θέρμανσης ενός χώρου, ενώ έχει δημιουργηθεί και τεχνολογία για ψύξη, τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών χώρων!

Από την άλλη πλευρά, τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται τετραπλάσια επιφάνεια για να παράγουν την ίδια ενέργεια, όπως τονίζει στην ιστοσελίδα «newmoney» o ενεργειακός σύμβουλος Χρήστος Κώνστας, εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Bιομηχανιών Hλιακής Eνέργειας. «Επίσης, οι θερμικές ανάγκες ενός κτιρίου που καλύπτει ένας ηλιακός είναι πολύ περισσότερες από ότι οι ηλεκτρικές που καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά, στα οποία η ενέργεια που παράγεται στη διάρκεια της ημέρας συμψηφίζεται «λογιστικά» με αυτήν που καταναλώνεται και στη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν υπάρχει παραγωγή», συμπληρώνει.

Ενέργεια που διαρκεί

Αυτός ο… συμψηφισμός είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους πολίτες για να προτιμήσουν τα φωτοβολταϊκά, όμως την ενέργεια δεν πρέπει να τη βλέπουμε «λογιστικά», αναφέρει το στέλεχος της ΕΒΗΕ και προσθέτει: «Η ενέργεια που παράγεται στη διάρκεια της ημέρας και δεν καταναλώνεται πρακτικά αχρηστεύεται, χάνεται. Το να την συμψηφίζουμε λογιστικά δεν μας βοηθάει στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας».

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι μπαταρίες που μπορεί στο μέλλον να αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ενέργεια, έχουν προβλήματα. Χρειάζονται χώρο, είναι ακριβές και θα πρέπει να ανανεώνονται, προκαλώντας πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και προφανώς δεν μπορούμε να γεμίσουμε τις ταράτσες μας με μπαταρίες. Αντίθετα, τονίζει ο κ. Κώνστας, τα θερμικά ηλιακά συστήματα έχουν ενσωματωμένη τη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν. Για παράδειγμα, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ζεστό νερό για τουλάχιστον δύο – τρεις ημέρες, ακόμα και όταν δεν έχει ηλιοφάνεια.

Μείωση φυσ. αερίου

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ένωση Bιομηχανιών Hλιακής Eνέργειας ζητάει από την Πολιτεία να συμπεριλάβει τη θερμική ενέργεια στον σχεδιασμό της για τη μετάβαση στην εποχή της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας» επισημαίνοντας τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει αυτό για όλους, ειδικά σήμερα που η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο Χρ. Κώνστας αναφέρει πως «στην περιοχή της Μεγαλόπολης έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για επιδότηση της εγκατάστασης συστημάτων φυσικού αερίου στα δημόσια κτίρια. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν νέα δίκτυα, νέοι αγωγοί. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να συνδυάσουμε το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης ή το σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου με την τοποθέτηση θερμικών ηλιακών, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 50%, ίσως και παραπάνω».

Πρωτοπόρος η Ελλάδα!

Εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στον τομέα της θερμικής ενέργειας. Άλλωστε, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα τεχνολογία ΑΠΕ που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στη χώρα μας και με εγχώριες πρώτες ύλες σε ποσοστό πάνω από 80%.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια περίπου, όταν η χρήση ηλιακών θερμοσίφωνων γεννήθηκε στο Ισραήλ και από εκεί πέρασε στη χώρα μας βοηθούμενη από το κλίμα της. Αρχικά, αναπτύχθηκαν πολλές μικρές εταιρείες, με τεχνίτες να κατασκευάζουν τους πρώτους «πρωτόγονους» σε τεχνολογία ηλιακούς και στη συνέχεια να αναπτύσσουν σιγά – σιγά μία εθνική τεχνογνωσία, βελτιώνοντας τη λειτουργία και την απόδοση των ηλιακών.

Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» δημιουργήθηκε το πρώτο διαπιστευμένο ελληνικό εργαστήριο και στη συνέχεια προέκυψαν τα πρώτα μεγάλα εργοστάσια, εταιρείες που διαθέτουν πλέον δικά τους ειδικά τμήματα, με πωλήσεις εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό. Μάλιστα, υπάρχουν Έλληνες κατασκευαστές που πωλούν έως και 95% της παραγωγής τους σε εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες ενσωματώνουν στις δικές τους γραμμές παραγωγής τα ελληνικά προϊόντα. Σήμερα στον κλάδο απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι και οι θέσεις εργασίας αυξάνονται σταθερά.

Πολλά τα οφέλη

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του «newmoney», η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα στη χώρα μας εξοικονομεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ ετησίως στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και περίπου 3,2 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Από τα 1.300 ευρώ κατά μέσο όρο που πληρώνει ο καταναλωτής για την αγορά ενός ηλιακού, τα 1.200 ευρώ επιστρέφουν στην εθνική οικονομία, ενώ ποσοστό άνω του 60% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα λειτουργεί η πρώτη εταιρεία διεθνώς, που εφαρμόζει ηλιακή ψύξη ήδη από το 1990.

Πρόκειται για τις αποθήκες της εταιρείας «Σαράντης», στα Οινόφυτα Αττικής, οι οποίες κλιματίζονται με ψύκτες που κάνουν χρήση θερμικής ενέργειας. Το παράδειγμά της μπορεί να χρησιμεύσει ως «οδηγός» με σημαντικά οφέλη για πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και το ίδιο το Κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *