19 Απριλίου, 2024
Αγροτικά Περιφέρεια

Με δυναμική και προοπτικές οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Χαλκιδική!

– Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσωπεύουν το 96% των πωλήσεων

• Ανησυχία για την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 25%

IXTHYOKALLIERGEIES

• Είναι γεγονός ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες εντάσσονται στους πλέον αναπτυσσόμενους και με μεγάλη δυναμική κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό. 

Όσον αφορά την Χαλκιδική, ειδικότερα στον Δήμο Αριστοτέλη στην περιοχή της Ολυμπιάδας – κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις – κατέχουν το δικό τους ξεχωριστό μερίδιο και παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς εμφανίζονται , πρόκειται για έναν κλάδο με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης! Ας μην ξεχνάμε και την μυδοκαλλιέργεια.

Ρεκόρ πωλήσεων!

Αποκαλυπτικά είναι εξάλλου τα βασικά συμπεράσματα της 8ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας, που εκδόθηκε φέτος από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) παρουσιάζοντας τις εξελίξεις του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε. Από την μια υπάρχει ικανοποίηση από τις πωλήσεις, καθώς καταγράφεται ρεκόρ δεκαετίας το 2021 (!), ωστόσο διάχυτη είναι και η ανησυχία για την αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και των ανατιμήσεων!

Συγκεκριμένα, πέρυσι ο κλάδος κατέγραψε πολύ υψηλές πωλήσεις, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και η αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, δημιούργησαν αυξημένη ζήτηση ειδικά στην «κατανάλωση εκτός σπιτιού». Οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσωπεύουν  το 96% των πωλήσεων (125.550 τόνοι) του κλάδου και το υπόλοιπο 4% όλα τα υπόλοιπα είδη (5.700 τόνοι).

Καλά και έξω!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και η εξωστρέφεια του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 9% ως προς τον όγκο και την αξία και να ανέρχονται σε 100.361 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 20% στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, καθώς και οι τρείς μαζί απορρόφησαν το 58% της Ελληνικής παραγωγής.

Παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό με τις τρίτες χώρες και τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής της Τουρκίας, οι μέσες τιμές και για τα δύο κύρια είδη εμπορίας παρουσιάζονται βελτιωμένες (+1,5% τσιπούρα, +6% λαβράκι), δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Οι πληθωριστικές πιέσεις…

Μπορεί το 2021 να ήταν μια καλή χρονιά για τον κλάδο, ωστόσο έγινε αισθητή και μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, που πυροδοτήθηκαν από την πανδημία και εντάθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανατιμήσεις σε όλες τις εισροές της παραγωγικής διαδικασίας, πρωτίστως με την αύξηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοτροφές και δευτερευόντως με την αύξηση στο κόστος της ενέργειας, στο υγρό οξυγόνο, στα υλικά συσκευασίας, αλλά και στο κόστος μεταφοράς, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 25% έως σήμερα.

Κλάδος με δυναμική!

Με αφορμή τη δημοσίευση της 8ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΛΟΠΥ Γιάννης Πελεκανάκης, χαρακτήρισε το 2021 μια ιδιαίτερη χρονιά, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι «οι αυξημένες πωλήσεις της χρονιάς που πέρασε αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καταναλωτές παγκοσμίως στα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022 δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο τονίζοντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος στην post-Covid οικονομία».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις δυσκολίες του κλάδου, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων και του επιβαρυμένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας. «Οι συνέπειες που θα υπάρξουν στον κλάδο, θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια όσο και από την ένταση αυτής της κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή, οι εταιρείες του κλάδου διερευνούν όλες τις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή της και τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής. Ανεξάρτητα όμως από αυτές τις προκλήσεις, η αυξανόμενη ζήτηση για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας δημιουργεί θετικές προοπτικές για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.