Αγροτικά

Κίνδυνος για την συγκομιδή ελιάς το Φθινόπωρο στην Χαλκιδική 

Στα χαρτιά έχουν μείνει οι διαδικασίες μετάκλησης και νομιμοποίησης εργατικού προσωπικού για τον πρωτογενή τομέα, επισημαίνουν οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι πλέον ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, εξαναγκάζονται σε πιο όψιμη παραγωγή και συγκομιδή.

Η έλλειψη εργατών γης και τη φετινή χρονιά αποτελεί αγκάθι για τον πρωτογενή τομέα, όπου σε πολλές περιπτώσεις αγρότες άφησαν ασυγκομιστα τα χωράφια τους και τα δέντρα τους. Μάλιστα τονίζουν πως το πρόβλημα το φθινόπωρο θα είναι μεγάλο  υπό την έννοια ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς.

ι Οι  διαδικασίες μετάκλησης και νομιμοποίησης εργατικού προσωπικού για τον πρωτογενή τομέα δεν δύναται ακόμα να διεκπεραιωθούν στο σύνολο τους και στον επιθυμητό βαθμό.

Μοναδική αλλαγή είναι εκκίνηση από το Υπουργείο Εργασίας για την έγκριση συμπληρωματικού αριθμού θέσεων εργασίας ανά Νομό και Περιφέρεια, η οποία ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. Σε όλα τα υπόλοιπα στάδια εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα που έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό και πρακτικά καταστούν ανέφικτη η άμεση εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν αγρότες

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλεται επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν αγρότες εισπράττοντας προκαταβολή για να ολοκληρώσουν την διαδικασία μετάκληση ή νομιμοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Συγχρόνως, οι αγρότες της Χαλκιδικής προειδοποιούν για άλλη μια φορά, ότι ο χρόνος που έχει χαθεί για αυτό το θέμα δεν μπορεί να αναπληρωθεί και οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πλέον δεδομένες, ξεκινώντας από το γεγονός ότι το σύνολο των καλλιεργειών θα μετατοπιστεί σε πολύ όψιμη παραγωγή και συγκομιδή. «Για όλα τα παραπάνω, αποκλειστική ευθύνη έχουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης, καθώς ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, αλλιώς θα ενεργούσαν διαφορετικά», σημειώνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.