8 Ιουνίου, 2023
Κοινωνία

Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΧΟΙΝΑ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

«Μια ξεχωριστή, συγκινητική βραδιά στην Αρναία, με αφορμή την ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Αριστοτέλη. Εδώ που συναντιούνται, η παιδική μου μνήμη, η διδαχή του Μεγάλου Σταγειρίτη και το πάθος μου για την Ευρώπη!»
Τα παραπάνω λόγια, που έγραψε και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών, ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοψίζουν κατά τον καλύτερο τρόπο τη χθεσινή τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη, από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Υποδεχόμαστε στο Δήμο Αριστοτέλη έναν δικό μας άνθρωπο που τιμά ολόκληρη την Ελλάδα με την ευρωπαϊκή του διαδρομή, που τον έφερε σε θέση να έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο. Την προαγωγή της κατανόησης όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που μας κάνουν Ευρωπαίους σε μία κοινή πορεία με ανθρώπους που έχουν άλλα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και μιλούν άλλες γλώσσες», ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος κατά την ομιλία του και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: Τιμούμε όχι απλώς τον θεσμικό ρόλο αλλά τον άνθρωπο Μαργαρίτη Σχοινά που κατάφερε να γίνει Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και του ευχόμαστε να φτάσει ακόμα ψηλότερα- με την υπερηφάνεια την οποία αισθάνεται κάθε πατρίδα για τα παιδιά της που κατορθώνουν σημαντικά επιτεύγματα.»
O κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ανέτρεξε στα παιδικά χρόνια που πέρασε στην Αρναία καθώς εκεί πρωτοδιορίστηκαν οι γονείς του, που ήταν εκπαιδευτικοί: «Οι γονείς μου με έφεραν εδώ, στην Αρναία, απευθείας από το μαιευτήριο. Βαφτίστηκα κάτω από τα πλατάνια στην Αγία Παρασκευή» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Ως νήπιο έτρεχα στην πλατεία υπό το βλέμμα του εστιάτορα Παπαγιάννη με τα παχιά μουστάκια και βρεχόμουνα στη πηγή κάτω από τον πλάτανο. Αν και ήπια πολύ νερό από εκείνη τη βρύση, δεν παντρεύτηκα εδώ, όπως έλεγε η τοπική παράδοση, βρήκα το ταίρι μου λίγο πιο μακριά. Θυμάμαι τους χορούς στη πλατεία, τα πανηγύρια, τις εκδρομές στο βουνό, τους αργαλειούς και τις φλοκάτες στα μπαλκόνια, το καθαρό βλέμμα των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, προκόβουν στη ζωή και τιμούν τη πατρίδα και την οικογένεια. Πέρα από το δημοτολόγιο μας ενώνουν μνήμες, αλλά και πολλές κοινές μελλοντικές προκλήσεις. Στα μονοπάτια του χθες συναντηθήκαμε, στους δρόμους του αύριο θα πορευτούμε μαζί κι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε μαζί.»
Ιδιαίτερα βαρύτητα στην εκδήλωση προσέδωσαν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι που αναφέρθηκαν στην αξία της ευρωπαϊκής σταδιοδρομίας του Μαργαρίτη Σχοινά και στη σημασία της τιμητικής αναγνώρισης της πορείας αυτής από τους συμπατριώτες του.
Παραβρέθηκαν και μίλησαν :
· Η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενισχυθεί η ενιαία φωνή της Ευρώπης σε σειρά θεμάτων και έναντι της Τουρκίας.
· Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος σημείωσε την αξία του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει ο Μαργαρίτης Σχοινάς ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπο Ζωής.
· Η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, η οποία τόνισε πως τη σημασία που προσδίδει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σ` αυτή την εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον Μαργαρίτη Σχοινά.
· Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, υπογραμμίζοντας την καλή επικοινωνία και συνεργασία που έχουν όλοι οι εκπρόσωποι της Χαλκιδικής με τον κ. Σχοινά.
· Ο Δήμαρχος Πολυγύρου (και πρώην δήμαρχος Αρναίας) κ. Αστέριος Ζωγράφος που προσέθεσε τις δικές του μνήμες από τα παιδικά χρόνια του Μαργαρίτη Σχοινά στην Αρναία.
· Τιμητικά, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών, ευχόμενος στον κ. Σχοινά «εις ανώτερα, εκτός και εντός Ελλάδος», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος.
Αναγνώστηκαν επίσης χαιρετισμοί που απέστειλαν, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας και η Δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Αναστασία Χαλκιά.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος, παρέδωσε στον κ. Σχοινά ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της περιοχής.
Στην τελετή, που ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Αρναίας, παραβρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιχειρηματίες της περιοχής και πλήθος κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.