21 Απριλίου, 2024
Ελλάδα Κόσμος

Η ΑΛΒΑΝΙΑ…ΔΕΣΜΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΗΣ!

EUROSTAT: Με το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει ο μισός πληθυσμός, αλλά ο Ράμα σύρεται πίσω από τον Ερντογάν…

Προβληματισμός στην Αθήνα από τη κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους στην Άγκυρα

RAMA ERNTOGAN 10 8 22
• Η Αλβανία, 32 σχεδόν χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, δεν μπορεί ακόμη να ορθοποδήσει ως κοινωνία και ως οικονομία. Την πραγματικότητα αποτυπώνει η επίσημη έκθεση της Eurostat, η οποία στην τελευταία της έκδοση έχει περιλάβει και την Αλβανία, την οποία κατατάσσει στην κορυφή της λίστας με τα επίπεδα φτώχειας του πληθυσμού, εκτιμώντας ότι οι μισοί σχεδόν πολίτες της βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας!

Η κατάσταση της Αλβανίας δεν συγκρίνεται με τις άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες έκαναν άλματα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Έχει όμως την εξήγησή της, που δεν είναι άλλη από την ανικανότητα των πολιτικών που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας από το 1990 και εντεύθεν, οι οποίες με ελάχιστες εξαιρέσεις είχαν βάλει σε προτεραιότητα την μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό, μέσω όμως εξυπηρέτησης και προώθησης φιλικών ή συγγενικών τους προσώπων που επιδίωκαν τη διασφάλιση των δικών τους επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο έθεσαν την Αλβανία σε μια διαρκή εσωστρέφεια, πότε επιχειρώντας να εξουδετερώσουν δυναμικές και κατά βάση προοδευτικές πληθυσμιακές ομάδες όπως η Ελληνική Εθνική Μειονότητα και αφετέρου να στρέψουν τη χώρα προς την Ανατολή, μέσω της διείσδυσης των Μουσουλμάνων και ιδίως της αναχρονιστικής Τουρκίας.

Δεν πρέπει δε να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδος ανεβαίνει συνεχώς, με τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας -κι όχι μόνο ο Ράμα- να αγνοούν ότι αν δεν υπήρχε η πολύπλευρη στήριξη της Ελλάδος και η υποδοχή των χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που στηρίζουν με τα εισοδήματα που αποκτούν στη χώρα μας, σήμερα η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη για την Αλβανική κοινωνία.

Σύρεται πίσω από τον Ερντογάν!

Αποκορύφωμα της πολιτικής «φτωχοποίησης» της μεγάλης πλειοψηφίας των Αλβανών, είναι η οκταετής και πλέον διακυβέρνηση της  χώρας  από τον σημερινό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίνει όλα αυτά τα χρόνια απλόχερα (και καταχρηστικά σε ορισμένους τομείς) η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρατά «καθηλωμένη» την Αλβανία, πότε πίσω από έναν επικίνδυνο εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό και πότε σύροντάς την στο «άρμα» του Τούρκου Σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν.

Η όποια δε ανάπτυξη έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες (εκτός από τα χρήματα που εισρέουν από μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού) είναι συνάρτηση και των μεγάλων εσόδων που έχουν από παράνομες δραστηριότητες τα κυκλώματα διακίνησης και εξαγωγής ναρκωτικών ουσιών προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως προς Ελλάδα και Ιταλία. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η Αλβανική Κυβέρνηση «κωφεύει» στις υποδείξεις των Ευρωπαίων για να θέσει τέλος στις παράνομες χασισοκαλλιέργειες.

Στην Τουρκία… τυρβάζει!

Η έκθεση της Eurostat, για πολλούς Αλβανούς, θεωρήθηκε ότι είναι ένα «καμπανάκι» για την Αλβανική Κυβέρνηση, ώστε να σχεδιάσει μια πολιτική η οποία θα στοχεύσει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Αντί αυτής με έκπληξη πληροφορήθηκαν χθες μέσω του Τουρκικού προπαγανδιστικού πρακτορείου Ειδήσεων Anadolu Agency ότι ο Έντι Ράμα το πρώτο ταξίδι του, μετά την απόφαση της Ε.Ε., το πραγματοποίησε χθες στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν!

Ο δε Έντι Ράμα -καίτοι η Ε.Ε. στην οποία εκλιπαρεί να ενταχθεί έχει πάρει αποστάσεις από τον Τούρκο Σουλτάνο για διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει και στο Ρωσικοουκρανικό μέτωπο- μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα δεν έκρυψε τη χαρά του για την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα στηρίξει την Αλβανία σε ζητήματα ενέργειας και σιτηρών, τα οποία όπως εύστοχα επισημαίνει η ιστοσελίδα    tachydromos.org, θα κληθεί να τα πληρώσει άμεσα και έμμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δηλαδή, στο ποσοστό που της αναλογεί!

Ο Έντι Ράμα, με το μισό πληθυσμό στα όρια της φτώχειας, δεν διστάζει να βάζει την Αλβανία στα παιχνίδια και τις φιέστες που οργανώνει ο Ερντογάν, όπως είναι και οι Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης που διοργανώνονται αυτή την περίοδο στην Τουρκία και στους οποίους η Αλβανία συμμετέχει με την Ολυμπιακή της ομάδα, μια απόδειξη προς τα που θέλει να στρέψει τη χώρα ο Αλβανός Πρωθυπουργός, παραγνωρίζοντας ακόμη και το γεγονός ότι η Αλβανία δεν είναι μουσουλμανική χώρα!

Κόντρα σε Ε.Ε. – ΗΠΑ

Το γεγονός ότι η συνάντηση Ερντογάν – Ράμα έγινε κεκλεισμένων των θυρών και προέκυψε μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου έχει και ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που άπτονται και των ελληνικών συμφερόντων. Έγινε σε μια περίοδο έξαρσης της Τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδος που έχει αποδοκιμαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ΗΠΑ, για την οποία ωστόσο ο Αλβανός Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν έχει εκφραστεί, αλλά φαίνεται να υπακούει στα κελεύσματα του Τούρκου Προέδρου, τον «αδελφικό φίλο» του, όπως τον έχει αποκαλέσει, με αποκορύφωμα την άρνησή του να συναινέσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ για την οποία συμφώνησε κατ΄ αρχή να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η χθεσινή συνάντηση, αλλά και εν γένει η στάση που θα τηρήσει στο επόμενο διάστημα ο Έντι Ράμα, εκ των πραγμάτων θα τεθεί στο «μικροσκόπιο» της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία αφειδώς παρείχε και παρέχει στήριξη στην Αλβανία, αρχικά για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ε.Ε.. Η διαχρονική αυτή Ελληνική στάση δεν αποτιμάται θετικά από την Κυβέρνηση Ράμα, που με διάφορες πολιτικές κινήσεις και αποφάσεις στρέφεται σε βάρος της χώρας μας και συμβάλλει μάλιστα στην καλλιέργεια ανθελληνικού κλίματος στην Αλβανία.  Τι θα επακολουθήσει της χθεσινής συνάντησης θα δείξει ο χρόνος. Είναι καιρός όμως και η Αθήνα να αντιληφθεί τη διπροσωπία του Ράμα και στο ότι δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκτυπο οι κατά καιρούς φιλοφρονήσεις που ανταλλάσσονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.