Αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας το Φθινόπωρο
• Μια «στο καρφί και μια στο πέταλο» εξακολουθεί να είναι η στάση των επιστημόνων για την εξέλιξη που μπορεί να έχει η πανδημία του κορωνοϊού. Ναι μεν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, ώστε να ξεκινήσει από χαμηλότερη αφετηρία η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τη νέα σχολική χρονιά, υπάρχουν όμως και πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για το πως θα συμπεριφερθεί ο ιός το χειμώνα, έχοντας ωστόσο και ένα πολύ μεγάλο «όπλο» στο οπλοστάσιο, που είναι τα εμβόλια.
Παράλληλα όμως νέα επιστημονικά δεδομένα προκύπτουν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωποι όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, το λεγόμενο σύνδρομο long covid. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που επικαλείται το in.gr, ένας στους οκτώ ενήλικες (12,7%) που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό αναπτύσσει μακροχρόνια συμπτώματα, ωστόσο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά απ’ ότι είχαν υπολογιστεί αρχικά.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Σταματούλα Τσικρικά μιλώντας στην ΕΡΤ αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας που ευθύνεται για την εμφάνιση του συμπτώματος long covid σε πολλούς ασθενείς, δήλωσε: «Είναι πολύ νωρίς να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι θα γίνει το Φθινόπωρο. Πρέπει να μείνουμε ευαισθητοποιημένοι και να παρακολουθούμε τους επιδημιολογικούς δείκτες». Η κ. Τσικρικά εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μέσα από τη φυσική ανοσία και την ανοσία που δόθηκε μέσα από τα εμβόλια, που θα θωρακίσουν τον πληθυσμό. Άγνωστος «Χ» παραμένουν και οι νέες μεταλλάξεις, όπως αυτή του «Κένταυρου», για την οποία ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Αισιόδοξος ως προς την πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας είναι και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA τόνισε ότι περιμένουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες, αν και υπάρχει ο αστερίσκος για τυχόν επιβράδυνσή της με την επιστροφή των αδειούχων στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Ναι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και εκεί που είχαμε αποκλιμάκωση της τάξεως του 20% τώρα θα έχουμε 10%. Δεν πιστεύω πως υπάρχει τρόπος να αλλάξει η τάση, η οποία είναι ξεκάθαρη και οφείλεται στο γεγονός πως έχει νοσήσει αρκετός κόσμος και από την Όμικρον 4 και 5, οπότε κάθε νέο κύμα αρχίζει να μειώνεται όταν φτιάχνεται ανοσία γύρω από αυτό», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.