27 Μαρτίου, 2023
Πολιτική & Οικονομία

Β. Φεύγας: «Ο σχεδιασμός για τις εκλογές είναι το 2023»

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΔ

«Ο σχεδιασμός για τις εκλογές είναι το 2023, έχουμε μπει όμως στην τελευταία χρονιά διακυβέρνησης της χώρας, που παραδοσιακά σε όλο το δυτικό κόσμο είναι έντονα προεκλογική χρονιά κι είναι πολύ έντονο ν’ αυξάνονται οι ρυθμοί των κομμάτων και των πολιτικών».

Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών στη χώρα μας ο Βασίλης Φεύγας, γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στην καθημερινή εφημερίδα Χαλκιδική. Και υποστήριξε: «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός το έχει επισημάνει αρκετές φορές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά περισσότεροι να πάμε σε εκλογές το 2023».

Πανδημία, οικονομία, εργασία

Σχολιάζοντας την πραγματικότητα που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει η ΝΔ τα τρία πρώτα χρόνια διακυβέρνησης, δήλωσε τα εξής: «ζούμε πολύ ταραγμένες περιόδους της ιστορίας. Μόλις άρχισε να σιγοφαίνεται η ανάπτυξη στην Ελλάδα και να βγαίνουμε από τα μνημόνια –ουσιαστικά πριν από λίγες ημέρες είχαμε την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία-, είχαμε να διαχειριστούμε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση. Όταν ξέσπασε η πανδημία ήμασταν μπροστά στο απόλυτο άγνωστο, κανείς δεν γνώριζε πολλά πράγματα για τον ιό».

Ο Βασίλης Φεύγας υποστήριξε πως η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Στρατηγικός στόχος, παράλληλα με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ήταν να μην υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων. Όχι μόνο δεν είχαμε απολύσεις, αλλά ταυτόχρονα είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας, γιατί παράλληλα με την πανδημία είχαμε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας, παρόλη την πτώση που υπήρχε στον τουρισμό λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων», σημείωσε, ενώ κληθείς ν’ απαντήσει στο ερώτημα πως βλέπουν ή δεν βλέπουν οι πολίτες την οικονομική ανάπτυξη, επικαλέστηκε πως «το 2021 η ανάπτυξη ήταν πάνω από 8%» και πρόσθεσε: «επενδύσεις που έχουν αυξηθεί στο σύνολο της χώρας μας, που σημαίνουν θέσεις εργασίας. Η ανεργία σήμερα είναι 5% χαμηλότερη από το 2019. Και δώσαμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους ανθρώπους. Σήμερα, οι νέοι βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά απ’ ό, τι στο παρελθόν».

Όσο για το εάν υπάρχουν καλά αμειβόμενες δουλειές για τους νέους, είπε:  «υπάρχουν δουλειές που έχουν καλές αμοιβές και δουλειές στον κατώτατο μισθό, γι’ αυτό φροντίσαμε –εν μέσω κρίσης- να υπάρχει γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ενεργειακή κρίση, επιδόματα και αντιπολίτευση

Μιλώντας για το πως προσπαθεί η κυβέρνηση ν’ αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που μαστίζει και τη χώρα μας, χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» της ΝΔ, το να επιδοτηθεί η ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Παραδέχθηκε πάντως ότι για παράδειγμα το Fuel Pass «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μειώσει την αύξηση του κόστους στα καύσιμα, αλλά αυτή τη στιγμή η οικονομία μας αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε κι επίσης δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση, που επιδεινώθηκε λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Σε αυτό το σημείο κατέκρινε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης –με αφορμή την πρόταση μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων-, ότι δεν είναι ρεαλιστικές με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν τη χώρα πίσω στα μνημόνια. «Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά τότε όμως… θα τινάζαμε τη μπάνκα στον αέρα, θα υπήρχε δημοσιονομικός εκτροχιασμός που ζήσαμε στο παρελθόν και μας οδήγησε σε μνημόνια και δεκαετή οικονομική κρίση από την οποία βγαίνουμε τα τελευταία χρόνια», είπε και συνέχισε: «οι προτάσεις ακούγονται πάρα πολύ ευχάριστα στους πολίτες, αλλά η αντιπολίτευση δε λέει τι κρύβεται πίσω από αυτές, πχ τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Εάν το κάνουμε, θα δημιουργηθεί τρύπα στον προϋπολογισμό, η οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να καλυφθεί, ή να βάλουμε νέους φόρους ή να μη μειώσουμε άλλους φόρους όπως στα εκκαθαριστικά και τον ΕΝΦΙΑ ή να μειώσουμε δαπάνες από υγεία, παιδεία και κοινωνική πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.