6 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Πολιτική & Οικονομία

Το παρασκήνιο πίσω από την επίσκεψη Καραμανλή, Αυγενάκη στην Χαλκιδική 

 

 

Το φράγμα Χαβρία, ο προαστιακός και η άγνωστη ρήση του Εθνάρχη…

 

 

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο που έχει προκύψει από την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή καθώς και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη από την επίσκεψη τους στην Χαλκιδική. Είναι γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι η περιοχή μας να δει και πάλι Υπουργικό κλιμάκιο και μάλιστα αναβαθμισμένο. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στις επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων σε ολόκληρη τη χώρα. Κώστας Καραμανλής και Λευτέρης Αυγενάκης βρέθηκαν λοιπόν στη Χαλκιδική. Στρατηγικός στόχος ήταν η προβολή του κυβερνητικού έργου και την επικοινωνία του σε τοπικό επίπεδο.

Οι χειραψίες Αυγενάκη μετά την κρίση του 2018 στην περιοχή μας

Σε αυτή την επίσκεψη ο επικεφαλής του κλιμακίου, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης συνοδευόμενοι από τον Βουλευτή του νομού κ. Γιώργο Βαγιωνά και τους Βουλευτές κ.κ. Βαγγέλη Λιάκο και Γιάννη Πασχαλίδη, επισκέφθηκαν έργα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους και φορείς των τοπικών αρχών και αναφέρθηκαν στο κυβερνητικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, με τη συμμετοχή των Βουλευτών και του Γενικού Γραμματέα Δασών κ. Αραβώση, επισκέφθηκε την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής όπου και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργο, συνομίλησε με το Δήμαρχο Πολύγυρου κ. Αστέριο Ζωγράφο στο Δημαρχείο της περιοχής, συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής με τη συμμετοχή του Προέδρου του κ. Γιάννη Κουφίδη και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αριστοτέλη όπου και συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Στυλιανό Βαλιανό και Δημοτικούς Συμβούλους.

Αμέσως μετά το κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό, ξεναγήθηκε σε οινοποιείο της περιοχής, περπάτησε στους δρόμους της Αρναίας όπου και συνομίλησε με πολίτες αλλά και με μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αριστοτέλη της Ν.Δ. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε: «43 χρόνια μετά από το ιστορικό πρώτο συνέδριο εδώ στη Χαλκιδική, η παράταξή μας παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Παραμένει αταλάντευτα πιστή στις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής φροντίδας, όπως τις όρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτό ακριβώς κάνει και η δική μας κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτά τα τρία χρόνια, έχει έρθει αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες, πρωτόγνωρες διεθνείς κρίσεις. Αλλά απέδειξε στην πράξη ότι όχι μόνο μπορεί να τις αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και ότι στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της κοινωνίας. Λαμβάνοντας θαρραλέα μέτρα υπέρ των αδυνάμων, υπέρ των πολλών, υπέρ τελικά όλων των Ελλήνων. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας λοιπόν. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας, για να προσφέρουμε ευημερία κι ασφάλεια στην κοινωνία και νέα, ισχυρή ώθηση στην οικονομία. Σε αυτή την προσπάθεια, κεντρική θέση έχουν τα έργα υποδομών. Βέβαια, η κατάσταση που παραλάβαμε τρία χρόνια πριν στον τομέα των υποδομών δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή. Όλα τα μεγάλα έργα ήταν μπλοκαρισμένα και δυστυχώς δεν υπήρχε ούτε καν σχεδιασμός για νέα. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, όχι μόνο εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα έργων 13 δισ. ευρώ, αλλά και από αυτά καταφέραμε να δημοπρατήσουμε έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 δισ. ευρώ. Ενώ ήδη έχουμε συμβασιοποιήσει -δηλαδή ήδη υλοποιούνται- έργα 3,2 δισ. ευρώ. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Για να είναι σε όλους σαφής η διαφορά, θα πω μόνο το εξής: η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμβασιοποιήσει έργα μόλις 800 εκατομμυρίων σε 4,5 χρόνια. Και φυσικά, μέσα σε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, ξεχωριστή θέση έχει η Χαλκιδική. Αυτή τη στιγμή, υλοποιούμε στην Χαλκιδική έργα συνολικού ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ. Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, έπειτα από χρόνια αδιαφορίας, είναι και πάλι μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται να βάλει ξανά τις βάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, δίνοντας λύση σε δύο ζητήματα καίριας σημασίας: εύκολη πρόσβαση και υδροδότηση. Δύο θέματα-κλειδί για την καθημερινότητα αλλά και την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Σιθωνίας στην Νικήτη όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Πάρη Ντέμπλα και Δημοτικούς Συμβούλους, συνομίλησε με πολίτες στην παραλία της Νικήτης, συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Δημάρχου Κασσάνδρας κ. Αναστασίας Χαλκιά – Δημητροπούλου, Αντιδημάρχους και φορείς του αθλητισμού του Δήμου στην έδρα του και επισκέφθηκε τα Λουτρά Αγίας Παρασκευής.

Στις δηλώσεις του ο ίδιος τόνισε: « Μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον Βουλευτή του νομού Γιώργο Βαγιωνά, αλλά και τους Βουλευτές Ευάγγελο Λιάκο, Γιάννη Πασχαλίδη και τον Γενικό Γραμματέα Δασών Κωνσταντίνο Αραβώση, πραγματοποιήσαμε μια πολύ παραγωγική επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Στις συναντήσεις που έγιναν με τον Αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Γιώργο, τον Δήμαρχο Πολύγυρου, Αστέριο Ζωγράφο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιάννη Κουφίδη και το ΔΣ, τον Δήμαρχο Σιθωνίας Πάρη Ντέμπλα και τους Δημοτικούς Συμβούλους, την Δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά-Δημητροπούλου και τη διοίκηση της ΔΕΕΠ Χαλκιδικής, συζητήσαμε για τις κεντρικές κυβερνητικές μας πρωτοβουλίες και τα επιμέρους έργα, όσα ήδη υλοποιούνται και όσα σχεδιάζονται σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο, αλλά και σε τομείς υποδομών.

Έργα, με αναπτυξιακό πρόσημο για τον νομό, που αναβαθμίζουν την κυκλοφορία, τις μεταφορές και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Είχαμε την χαρά μάλιστα, να εγκαινιάσουμε μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ένα από τα πολλά έργα στον Νομό, επί των ημερών της Κυβέρνησής μας, τα έργα ασφαλτόστρωσης και την ανάπλαση φωτισμού του παραλιακού μετώπου στη Νέα Καλλικράτεια.

Χάρη στις συνθήκες διαφάνειας, που έχουν επικρατήσει στο αθλητικό οικοδόμημα με τις πολιτικές μας τα τελευταία τρία χρόνια, πλέον έχουμε σαφή εικόνα του αθλητικού τοπίου και στον νομό Χαλκιδικής.

Τη στιγμή αυτή στον νομό δραστηριοποιούνται 61 ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Παράλληλα, χάρη στην πλατφόρμα αθλητικών εγκαταστάσεων «ΠΕΛΟΠΑΣ», έχουμε σαφή εικόνα και για τις αθλητικές υποδομές της περιοχής, καθώς οι Δήμοι έχουν καταχωρήσει μέχρι στιγμής 103 αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα στοιχεία αυτά, είναι πολύ χρήσιμα για την προτεραιοποίηση των κατά τόπους αναγκών, στοιχεία που μέχρι στιγμής καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να έχει στα χέρια της για καμία περιοχή της χώρας.

Ο νομός Χαλκιδικής στηρίζεται στον τουρισμό. Η περιοχή μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική και τις υποδομές της για τη διεκδίκηση και φιλοξενία πολλών αθλητικών διοργανώσεων. Η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα στο πεδίο του αθλητισμού, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει την περιοχή σε πόλο έλξης αθλητικού τουρισμού, με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για την τοπική κοινωνία».

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης δήλωσε: «Στις συναντήσεις με τους φορείς της Χαλκιδικής συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις δασικές υπηρεσίες καθώς και ζητήματα, που έχουν ανακύψει κατά την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Αναφερθήκαμε στις πρόσφατες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ για την επίλυση ζητημάτων σχετιζόμενων με δασικούς χάρτες, που αφορούν πολίτες, αλλά και επενδύσεις, όπως η πρόσφατη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς και στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου, ώστε στους δασικούς χάρτες να μην υπάρχουν πλέον αδικίες. Επίσης τονίστηκε ότι ως αποτέλεσμα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της ενοποίησης των δασικών υπηρεσιών σε μία πιο λειτουργική καθετοποιημένη ενιαία δομή υπό το ΥΠΕΝ, εκτελούνται την περίοδο αυτή για πρώτη φορά έργα πρόληψης και καθαρισμού δασών προυπολογισμού 72 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα με σημαντική χρηματοδότηση έργων στην Χαλκιδική, αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση των δασών».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσία του συνόλου των μελών του κυβερνητικού κλιμακίου στα εγκαίνια ασφαλτόστρωσης και ανάπλασης φωτισμού του παραλιακού μετώπου στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, αλλά και με την συμμετοχή τους στην ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση της ΔΕΕΠ Χαλκιδικής της ΝΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Προέδρου της κ. Απόστολου Τζηρίτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Προποντίδας.

 

Παρασκήνια από τις συναντήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα τετ α τετ του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή με τον Δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο καθώς και τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας Μανώλη Καρρά. Ο Κώστας Καραμανλής έδειχνε ότι έχει αέρα καθώς η Χαλκιδική είναι χώρος προνομιακός για τους Καραμανλίδες…

Έσπασε ο πάγος ανάμεσα στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Κουφίδη, του προέδρου της νομαρχιακής Χαλκιδικής Απόστολου Τζηρίτη και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Όλοι θυμόμαστε ότι ο Υπουργός ως Γραμματέας της ΝΔ είχε διαγράψει από την νομαρχιακή τον τότε αντιπρόεδρο Γιάννη Κουφίδη καθώς ήθελε να κατέβει για Πρόεδρος και το Κόμμα ήθελε να στηρίξει τον Γιώργο Γκιλή. Πολλές τότε οι φασαρίες και το μάρμαρο κόντεψε να το πληρώσει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Με τις τελευταίες αγκαλιές έγιναν όλο μέλι γάλα…

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς ζήτησε από τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή να λυθεί το θέμα της ύδρευσης στην Νέα Προποντίδα μιας και το φράγμα Χαβρία δεν περιλαμβάνει την υδροδότηση του εν λόγω Δήμου. Ακόμη έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας προαστιακού σιδηρόδρομου από το αεροδρόμιο Μακεδονία μέχρι τα Νέα Μουδανιά με στάσεις σε Νέα Καλλικράτεια και Νέα Τρίγλια.

Ο Κώστας Καραμανλής στα αιτήματα των αυτοδιοικητικών απάντησε με μια άγνωστη ρήση του Εθνάρχη Κώσταντίνου Καραμανλή από το συνέδριο της ΝΔ το 1979. Τότε από βήματος είχε τονίσει ότι Στον τόπο μας, έχομε την συνήθεια να συζητούμε πολύ, για να μην παίρνομε αποφάσεις που συνεπάγονται ευθύνες. Όλοι οι Έλληνες ζητούν, κανείς δεν θέλει να δώσει.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς που δεν θα κατέβει εκ νέου υποψήφιος, σε μια αποστροφή του λόγου του Κώστα Καραμανλή ότι νιώθει τόσο ζεστά την Χαλκιδική που θα μπορούσε να κατέβει υποψήφιος Βουλευτής, είπε πως τώρα είναι η ευκαιρία, υπονοώντας πως ανοίγει ο δρόμος από την δική του αποστρατεία…

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του πρώην Βουλευτή της ΝΔ Ευθύνη Καρανάσιου από την εκδήλωση. Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους αλλά είναι δεδομένο ότι συζητήθηκε.

Το πρόγραμμα ξέφυγε έτσι όπως είχε στηθεί με αποτέλεσμα να μην γίνει Νομαρχιακή συνεδρίαση της ΝΔ στην Νέα Καλλικράτεια αλλά παρουσίαση των έργων. Πάντως αρκετά στελέχη του Κόμματος δεν έδωσαν το παρόν… Ίσως η ζέστη ίσως ο  κορωνοίος ίσως κάποιοι να είχαν και δυσαρέσκειες…

Την εντύπωση έκλεψε ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Ελλάδας και υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Χαλκιδική στις προηγούμενες εκλογές Γρηγόρης Τάσιος. Μια ατάκα του για την Χαλκιδική αλλά και τις υποδομές, έκαναν τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή να έχει ολιγόλεπτο τετ α τετ. Ο Γρηγόρης είναι γάτα…

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μ. Καρράς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Καλλικράτειας Κωνσταντίνος Μπομπότας εγκαινίασαν τα έργα: “Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών οικισμού Ν. Καλλικράτειας” και “Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών της Δημοτικής Ενότητας Καλλικράτειας”. Η κορδέλα κόπηκε συμβολικά στο κέντρο της Νέας Καλλικράτειας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαλαρός και χωρίς άγχος συνάντησε τον Δήμαρχο Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας και στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου, περπάτησε στην παραλία της Νικήτης και συζήτησε με τους κατοίκους, ενώ επισκέφτηκε τη Δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά και συζήτησαν για το γηπεδικό πρόβλημα που έχει η ομάδα της Χανιώτης που θα αγωνίζεται στην επόμενη Γ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου.

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι επειτα από χρόνια εγκατάλειψης, έπειτα από χρόνια αδιαφορίας, είναι και πάλι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται να βάλει ξανά τις βάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, δίνοντας λύση σε δύο ζητήματα καίριας σημασίας: εύκολη πρόσβαση και υδροδότηση.

Αναβαθμίζουμε τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, στο τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα.

Κλείσαμε μια εκκρεμότητα 15 ετών, του επονομαζόμενου «ορφανού χιλιομέτρου» στην Ποτίδαια

Προχωράμε με τη συντήρηση του οδικού δικτύου σε όλο τον νομό ύψους 10 εκατ. ευρώ

Αναβαθμίζουμε τον Λιμένα Νέου Μαρμαρά, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ

Προχωράμε με τη δημοπράτηση του Φράγματος Χαβρία, ένα μεγάλο έργο ύδρευσης, μια επένδυση 85,4 εκατ. ευρώ που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ.

 

Παλιός στο κουρμπέτι και έμπειρος ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος με χαρά υποδεχτηκε στον Πολύγυρο κυβερνητικό κλιμάκιο, που αποτελούνταν από τον Υπουργό Υποδομών και Ματαφορών κ. Κώστα Καραμανλή, τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ο ίδιος δήλωσε τα ακόλουθα

Είχαμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τα έργα που εκτελούνται ( δρόμος Θέρμη- Γαλάτιστα κ.λ.π), όσο και για αυτά που έχουν προγραμματιστεί (Φράγμα Χαβρία, αρδευτικά δίκτυα Ορμύλιας, κλειστό γυμναστήριο Γαλάτιστας), με προϋπολογισμό που προβλέπεται να ξεπεράσει τα 165.000.000 ευρώ.

Επιμείναμε:

για τη σύνδεση της Εγνατίας οδού με το Δήμο Πολυγύρου στο ύψος του Αγίου Προδρόμου.

ζητήσαμε να βρεθεί χρηματοδοτική λύση για το κλειστό γυμναστήριο Γαλάτιστας.

ζητήσαμε να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι συντηρήσεις των επαρχιακών δικτύων του Δήμου Πολυγύρου και της Χαλκιδικής, διότι πρόκειται για Παλαιά οδικά δίκτυα , τα οποία εγκυμονούν κινδύνους.

Λάβαμε τις σχετικές ενημερώσεις και διαβεβαιώσεις και περιμένουμε να υλοποιηθούν στην πράξη, αφού βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Όπως δήλωσε κι ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών, εμείς απαντάμε με πράξεις.

 

υκαιρία διεκδικήσεων αλλά και καλών ειδήσεων, αποτέλεσε η επίσκεψη κλιμακίου, υπό τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Kostas Karamanlis στον Δήμο Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δασών κ. Aravossis Konstantinos των βουλευτών της Ν.Δ. Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), Γιάννη Πασχαλίδη (Καβάλας) και Ευάγγελου Λιάκου (Δυτ. Αττικής).

Το κλιμάκιο υποδέχτηκε στην έδρα του Δήμου, Ιερισσό ,ο Δήμαρχος Αριστοτέλη ,Στέλιος Βαλιάνος, και ακολούθησε σύσκεψη και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα υποδομών του Δήμου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης και στελεχών του Δήμου.

Ο κύριος Βαλιάνος έκανε μία εκτενή αναφορά στα δεδομένα του Δήμου Αριστοτέλη καθώς και σε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η σημερινή δημοτική αρχή προκειμένου να διεκδικηθούν από το σύνολο των χρηματοδοτικών προσκλήσεων που έχουν εκδοθεί από όλα τα υπουργεία μέχρι σήμερα έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ μετά την μελετητική ωριμότητα τους για την οποία έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια παρά τις εγγενείς δυσκολίες υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών θα στηρίξει τις διεκδικήσεις του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.