4 Δεκεμβρίου, 2022
Υγεία

Θ. Βασιλακόπουλος: Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ

Μένουν πολλά να διευκρινιστούν για το νέο εμβόλιο

Για μια προφανή έξαρση της πανδημίας με τριπλασιασμό – τετραπλασιασμό των εισαγωγών, που μοιραία θα οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να αντέξει την κατάσταση δεδομένου ότι «βρισκόμαστε μακριά από τα όρια του συστήματος», όμως το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες προσαρμογές όσον αφορά στο ποιες κλίνες διατίθενται για κορωνοϊό.

Ο κος Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ακόμη: «Βασικό είναι να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και πρέπει να συνεχίσει να προσέχει και πρέπει να γίνει μια σειρά από πράγματα […]. Η άρση της υποχρέωσης της χρήσης μάσκας έγινε στην Ελλάδα πολύ αργότερα από ότι σε άλλες χώρες. Αυτό έγινε όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Η εικόνα της Ελλάδας επέτρεπε την άρση των μέτρων. Είναι μια τουριστική χώρα κι έπρεπε να γίνει».

Υποστήριξε δε, ότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί το πόσο γρήγορα θα επικρατήσουν οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 που είναι και πιο μεταδοτικές, όχι τόσο νοσογόνες, και κάνουν πιο έντονο πυρετό.

Εμβόλια
Ερωτηθείς για το αναμενόμενο εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις δήλωσε ότι «συζητιέται», αναφέροντας ότι τόσο η Pfizer όσο και η Moderna, έδωσαν στον FDA δεδομένα από ένα υβριδικό εμβόλιο που περιέχει και το παλιό και εμβόλιο κατά της Όμικρον 1 και 2. Η απάντηση, όπως είπε, του Οργανισμού ήταν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 που τώρα αφορούν την κοινωνία. «Αυτό το εμβόλιο αποκλείεται να υπάρχει διαθέσιμο Σεπτέμβριο με αρχές Οκτωβρίου ώστε να καλύψει όλο τον κόσμο. Μένουν πολλά να διευκρινιστούν για το νέο εμβόλιο» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.