10 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Αγροτικά

Τα άκοπα χόρτα, εγκληματική αμέλεια Δήμων και ιδιωτών!

Πρόταση έκπληξη για … πυροσβεστικά ζώα που  θα αποτρέψουν τις πυρκαγιές

Να επέμβουν δημοτικά συνεργεία ΤΩΡΑ, γιατί ένα πεταμένο τσιγάρο ή ένα γυαλί μπορεί να φέρει την καταστροφή

PROBATA KOPADI BOSKOTOPOS

 Ένα από τα πλέον μείζονα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι Δημοτικές αρχές των Δήμων της Χαλκιδικής αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων και άλλων χώρων, όπου αυτό τον καιρό έχουν θεριεύσει τα αγριόχορτα!

Την κύρια ευθύνη για τον καθαρισμό τους και την αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της γιγαντώδους βλάστησης  στα όρια του Δήμου, φέρει η  εκάστοτε Δημοτική Αρχή , η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται  ικανή να επιλύσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αν και εν μέσω θερινής περιόδου ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Έτσι το μπαλάκι πάει στους Δήμους Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Νέας Προποντίδας.

Σε όποιο σημείο βρεθεί κι όπου σταθεί κανείς σε σημεία της Χαλκιδικής αλλά και στα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων, θα διαπιστώσει πώς τα περισσότερα οικόπεδα, δημοτικά και μη, όπως και διάφορα κοινόχρηστα σημεία (πάρκα, πλατείες), έχουν «πνιγεί» από χορτάρια.

Μέτρα επειγόντως! 

Οι δημότες,  περιμένουν μέτρα επειγόντως από τον εκάστοτε Δήμο, που θα αποσκοπούν σε μία καθαρή πόλη αλλά, κυρίως, θα αποτρέπουν κινδύνους όπως η ύπαρξη φιδιών, ειδικά σε χώρους που παίζουν μικρά παιδιά ή συχνάζουν πολίτες διάφορων ηλικιών.

Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς διανύουμε μία περίοδο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, όπου ένα πεταμένο τσιγάρο ή γυαλί είναι βέβαιο πώς θα οδηγήσει στην εκδήλωση μίας πυρκαγιάς με οδυνηρές συχνά συνέπειες.

Πάντως, οι δικαιολογίες από την πλευρά των Δημοτικών Αρχών δεν πείθουν κανένα, σε μία εποχή όπου υπάρχουν όλα τα σύγχρονα μηχανήματα κοπής των χόρτων. Και πλέον αποτελούν ανάμνηση η κόσα και το δρεπάνι. Σε κάθε περίπτωση το να αφήσει κανείς το οικόπεδό του ακαθάριστο, είτε Δήμος είτε ιδιώτης, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί, πολλές φορές, εγκληματική αμέλεια!

Καθαρισμός και πρόστιμο…

Οι ιθύνοντες των Δήμων αρκούνται στο να καλούν τους ιδιώτες να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους από τα χόρτα, να προχωρούν στο κλάδεμα των δέντρων και να απομακρύνουν από τους χώρους τους κάθε ενέργεια που θα συμβάλλει στην πρόληψη εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς.

Σαφώς και ο κάθε δημότης έχει την υποχρέωση να διατηρήσει καθαρό το οικοπέδό του, ωστόσο την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο Δήμος, μιας και σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν όπως οφείλουν, υποχρεούται να καθαρίσει το οικόπεδο και να βεβαιώσει στον ιδιοκτήτη το πρόστιμο που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Αιγοπρόβατα…καθαριστές!

Αξίζει να σημειωθεί πώς  κάποια μέρη παγκοσμίως έχουν βρει πρωτοποριακούς τρόπους για τη διατήρηση καθαρών των δασών από εύφλεκτη οργανική ύλη.

Για παράδειγμα στη Βαρκελώνη οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να θέσουν φέτος σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο που έρχεται από τα παλιά χρόνια.

Σύμφωνα με το in.gr από τον περασμένο Απρίλιο, το δημαρχείο της Βαρκελώνης έχει στη «δούλεψή» του 290 (!) πρόβατα και κατσίκια. Αποστολή τους είναι να κάνουν αυτά που τους ορίζει η φύση: να μασουλάνε χορτάρι, άγρια χόρτα και άλλα φυτά-ζιζάνια.

Επί τρεις μήνες τα συμπαθή τετράποδα καθαρίζουν αγόγγυστα και νωχελικά τον χώρο, και δη σε δυσπρόσιτες περιοχές, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση βοσκών.

Πυροσβεστικά… ζώα!

Το πρόγραμμα, τονίζουν οι υπεύθυνοι, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (!) ή και να αποφέρει μέχρι και έσοδα με πωλήσεις προϊόντων από το βιολογικό γάλα και το τυρί των αιγοπροβάτων.

Επίσης και στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α, υπάρχουν σήμερα περί τις δώδεκα εταιρείες που προμηθεύουν κατσίκες για… πυροσβεστική βοσκή στα νότια της αμερικανικής πολιτείας.

Αναλογιζόμενος κανείς πώς και σε αρκετά χωριά του Νομού, τα αιγοπρόβατα «μασουλάνε» χορτάρι από διάφορα χωράφια και βοηθούν στον περιορισμό της βλάστησης και σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες πρακτικές που ακολουθούν στο εξωτερικό, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν τις υιοθετούσαν στο μέλλον και κάποιοι Δήμοι, γιατί όχι των δικών μας Δήμων, για τα χωριά και τις συνοικίες τους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.