27 Μαρτίου, 2023
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο κλάδος των αρτοποιών

27/06/2022

 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κρούουν τον κώδωνα
για να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι

Την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας συνάντησαν διαδικτυακά οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με κεντρικά θέματα της συζήτησης τις αυξήσεις στις τιμές, καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος απέναντι σε λιανεμπορικά καταστήματα που πωλούν συναφή προϊόντα. Από την πλευρά των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη συνάντηση συμμετείχαν, οι κκ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου ΣακοράφαΔημήτρης Πολιτόπουλος, Συμπρόεδροι των Οικολόγων Πρασίνων και η Κατερίνα Λαδοπούλου, Επικεφαλής Γραφείου Τύπου του κόμματος, ενώ από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας συμμετείχαν, οι κκ. Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος, Έλσα Κουκουμερία, Α’ Αντιπρόεδρος, Θεόδωρος Σίνδρος, Αν. Γεν. Γραμματέας και Ανδρέας Παπαϊωάννου, Ταμίας.

Οι αρτοποιοί, εκπροσωπώντας 15.000 επαγγελματίες του κλάδου, τόνισαν πως το βασικό τους πρόβλημα εκτός από τις αυξήσεις σε ρεύμα, αλεύρι, έλαια, συσκευασίες και άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, είναι ο ανταγωνισμός που δέχονται από καταστήματα λιανικής που δεν πωλούν φρέσκο ψωμί, αλλά καταψυγμένο ή ημικαταψυγμένο.

Ο συνδυασμός αυτός έχει οδηγήσει τον κλάδο σε πτώση του τζίρου κατά 20%. Οι αρτοποιοί τόνισαν πως οι επιδοτήσεις στο ρεύμα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μακροπρόθεσμες ανάγκες λειτουργίας των αρτοποιείων. Σημείωσαν ότι είναι αναγκαία η μείωση της τιμής στην κιλοβατόρα η οποία φτάνει αυτή τη στιγμή τα 18-20 λεπτά, ενώ ανάφεραν πως έχουν προσπαθήσει να απορροφήσουν τις περισσότερες από τις αυξήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ώστε να μην μετακυλήσουν στον καταναλωτή.

Οι αρτοποιοί έχουν ζητήσει από το κράτος να αποσαφηνίσει ότι φρέσκο ψωμί πωλείται μόνο σε φούρνους. Οι άλλες κατηγορίες καταστημάτων λιανικής θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν στους καταναλωτές τι ακριβώς είδος άρτου πωλούν, αν είναι βαθιάς κατάψυξης ή ημικατεψυγμένο, τη χώρα προέλευσης της ζύμης, την ημερομηνία παραγωγής, αλλά και τα συστατικά. Τονίζουν δε ότι δεν μπορεί τα καταστήματα αυτά να ονομάζονται φούρνοι, καθώς δεν είναι.

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τόνισαν ότι θα προωθήσουν στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, όπου είναι μέλη, τα ζητήματα των αρτοποιών. Επίσης, σημείωσαν πως στηρίζουν τους αρτοποιούς και συστήνουν στο ευρύ κοινό να αγοράζει φρέσκο ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, συμβάλλοντας στη διατήρηση της τιμής του ψωμιού σε προσιτά επίπεδα για όλους, αξιώνοντας τη μείωση του ΦΠΑ σε ψωμί κι άλλα βασικά είδη.

Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: κ. Κατερίνα Λαδοπούλου, τηλ. 6947420016, email: cladop@yahoo.com

 Μάθετε περισσότερα για εμάς στο http://www.ecogreens.gr
Ακολουθήστε μας στο https://www.facebook.com/Oikologoi.Prasinoi/ και στο @Oikologoi.Prasinoi
Κατεβάστε το νέο μας λογότυπο εδώ: https://ecogreens.gr/logotypos/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.