25 Απριλίου, 2024
Επιμελητήριο Χαλκιδικής Επιχειρηματικότητα Θεσσαλονίκη Οικονομία Περιφέρεια

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος για Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα

ANAPTYKSIAKOS NOMOS

Την έναρξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης με τον αναπλ. Υπουργό Ν. Παπαθανάση να υπογράφει την πρώτη προκήρυξη για το Καθεστώς Ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα».

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ορίζεται η 27η Ιουλίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 31ηΟκτωβρίου 2022.

Υψηλά όρια 

Ο νέος αναπτυξιακός θα μεταβάλει το περιβάλλον χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δημόσιων πόρων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, επιτυγχάνοντας την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και πλέον σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας ορίζονται πολύ υψηλά ανώτατα όρια ενισχύσεων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές μετάβασης. Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων για δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων όπως δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση κλπ.

Ιδιαίτερη, σημαντική καινοτομία, αποτελεί και το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ. – Αν) που θα υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:

α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,

β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,

γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,

δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,

ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).

Η υποβολή θα πραγματοποιείται μέσω του Ο.Π.Σ. – Αv (https://opsan.mindev.gov.gr).

Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες στη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr).

Δηλώσεις 

Με αφορμή την έναρξη του Αναπτυξιακού ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με το εργαλείο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τις ψηφιακές διαδικασίες που έχουμε θεσπίσει, την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και τα υψηλότερα κίνητρα που επιτύχαμε δίνουμε μία μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα, στη μεταποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας που είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως και οι εξαγωγές».

Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός Ν. Παπαθανάσης δήλωσε ότι: «Όλα τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού αφορούν σε καθοριστικούς για την εθνική οικονομία τομείς και κλάδους, όπως της μεταποίησης – το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα – του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των υπηρεσιών κ.λπ., αλλά και σύγχρονες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, η έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, το Νέο Επιχειρείν κ.λπ., που αποτελούν τις βασικές αναπτυξιακές πολιτικές της ελληνικής οικονομίας…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.