Επιχειρηματικότητα Οικονομία

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις «ματώνουν» από τα χρέη!

 

«Καμπανάκι κινδύνου» για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων έκρουσε με την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Η αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να συμβάλει στην υπονόμευση της βιωσιμότητας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και να επιβραδύνει και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής ασφυξίας που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το γεγονός ότι τους προυπολογισμούς τους βαραίνουν επιπλέον 107 δισ.€ των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σε τράπεζες και funds). Έτσι, πιέζονται  σημαντικά, καθώς χρωστούν σχεδόν 155δισ.€ σε εφορία (112,5δισ.€), ασφαλιστικά ταμεία (43δισ.€).

Έπαψαν να πληρώνουν

Από την αρχή του έτους, καθώς τα μέτρα στήριξης που είχαν εφαρμοσθεί την περίοδο της πανδημίας αποσύρονται και καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει, οι φορολογούμενοι έχουν αφήσει απλήρωτα 3,5δισ.€ επιπλέον φόρων σε σχέση με το πρώτο 4μηνο του 2021. 1,2 δισ. αφορούν τον φόρο εισοδήματος –μάλιστα ο δείκτης φορολογικής συμμόρφωσης όσον αφορά στην είσπραξη του βρέθηκε τον Απρίλιο μόλις στο 53,5% που αποτελεί το χαμηλότερο μέσα στο έτος, στην ουσία δηλαδή 1 στα 2 ευρώ φόρου εισοδήματος δεν εισπράχθηκε. 1,1 δισ. προέρχονται από τον ΦΠΑ. Συνολικά 3,9 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χρωστούν μόνο στην εφορία 112,5 δισ. από τα οποία εισπράξιμα θεωρούνται 87,1 δισ. Σχεδόν 1,98 εκατ. οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, 1,35 εκατ. τα υφίστανται ήδη.

Χρέη σε ταμεία…

Περισσότερα από 2εκατ οφειλέτες χρωστούν έως 500€ και δεν κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μάλιστα περίπου 850.000 δεν έχουν χρέος μεγαλύτερο των 50 ευρώ. 1,8 εκατ. οφείλουν από 500 έως 100.000 ευρώ. 8.827 ΑΦΜ χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ έκαστο και συνολικά 90 δισ. Μόλις δηλαδή το 0,2% των οφειλετών συγκεντρώνει το 80% του συνολικού χρέους. Στην κατηγορία αυτή των μεγαλοοφειλετών το 60% είναι επιχειρήσεις και το 40% φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία έως τώρα έχουν αυγατίσει κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΦΚΑ, προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι οφειλέτες. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα φορολογικά χρέη, εδώ το 44% των οφειλών εντοπίζεται στο εύρος μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.