2 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Αγροτικά Χαλκιδική

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ 2006… 

«Βραδυφλεγείς βόμβες» στα δασύλλια και τα δάση της Χαλκιδικής

DASYLLIO KATHARISMOS ERYTHROS STAVROS

 Από το Σαββατοκύριακο ουσιαστικά άρχισε το οκταήμερο – δεκαήμερο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επηρεάσουν  σχεδόν όλη την Ελλάδα και θα είναι έντονες και στις περισσότερες πεδινές- ημιορεινές περιοχές της Χαλκιδικής. 

Ήδη χθες το θερμόμετρο στην Κασσάνδρα έδειξε 37 βαθμούς Κελσίου, κατά τόπους ενδεχομένως να ήταν και ένα βαθμό περισσότερο, ενώ από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εισβολής των θερμών αέριων μαζών στη χώρα μας και της ανόδου της θερμοκρασίας, είναι η διάρκεια του συγκεκριμένου καύσωνα, που εκ των πραγμάτων διπλασιάζει τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και τους κινδύνους για πρόκληση μεγάλων πυρκαγιών.

κάηκαν 150 ζώα σε μαντρί στον Δήμο Αριστοτέλη

Ήδη ορισμένες μικρές εστίες κυρίως από λάθη του ανθρώπινου παράγοντα που εκδηλώθηκαν στην Χαλκιδική, αλλά ευτυχώς έσβησαν γρήγορα, ν έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέτρα και σχέδια έχουν ανακοινωθεί, το ζητούμενο όμως είναι αν έστω και αυτά τηρούνται. Με δεδομένες όμως τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για «καύσωνα» μακράς διάρκειας, γίνεται αντιληπτό ότι ο τόπος θα μετατραπεί σε «μπαρούτι» και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί πυρκαγιά που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα παραδείγματα της Αττικής.

«Βραδυφλεγείς βόμβες»

Άρα πέρα από τις δημόσιες εκκλήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, θα πρέπει να ληφθούν από σήμερα αυξημένα και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, γιατί κάθε καθυστέρηση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Τα δασύλλια και τα Δάση σε Σιθωνία, Κασσάνδρα και στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, του Αβγού,  είναι «βραδυφλεγείς βόμβες» που είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να εκραγούν.

Κι αυτό οφείλεται στις διαπιστώσεις που γίνονται ότι   ελάχιστες εργασίες καθαρισμού υλοποιήθηκαν  στο χρόνο που προηγήθηκε στα δασύλλια, ενώ στα υπόλοιπα δάση η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και η εγκατάλειψη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας έχει συμβάλλει στη αύξηση της βλάστησης, τόσο της χαμηλής, όσο και της δενδρώδους.

Για τα δασύλλια, η αδιαφορία ή η αδυναμία που διαπιστώνεται για σωστούς και ολοκληρωμένους καθαρισμούς για πολλούς είναι ανεξήγητη.

Μάλιστα αναγνώστες μας με email μας ανέφεραν τα ακόλουθα:

Συγκεκριμένα:

– Ενώ αναφέρει υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση του ηλίου, θέτει το ερώτημα ποιος ελέγχει αν τηρείται το μέτρο.

– Επισημαίνει ότι όταν γίνονται παραστάσεις στο θέατρο της Σίβηρης, δεκάδες παιδιά ανεβαίνουν στο επάνω μέρος, που βρίσκεται μέσα στο δάσος, με αναμμένα τσιγάρα. Ούτε και για αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος ώστε να απαγορεύσει την προσέγγιση.

– Το τρίτο ζήτημα που επισημαίνει αφορά την αραίωση των δένδρων που έγινε, αλλά χωρίς κανένας να φροντίσει να απομακρυνθούν από το κάτω μέρος του δρόμου τα κλαδέματα που είναι στοίβες και αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο.

– Διαπιστώνει, όπως σημειώνει, ότι οι περιπολίες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού που ήταν συχνές άλλα χρόνια, τώρα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

-Αναρωτιέται επίσης αν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες και αν έγινε καθαρισμός εσωτερικός του δασυλλίου. Η απάντηση εδώ μάλλον είναι όχι και αυτό συνεχίζεται επί χρόνια.

– Τέλος ο αναγνώστης μας θέτει και ένα ερώτημα αν λειτουργούν οι δεξαμενές και οι πυροσβεστικοί κρουνοί. «Αν όχι γιατί έγιναν;».

Και καταλήγει: «ΑΡΜΟΔΙΟΙ: δεν πρέπει να τρέχουμε μετά, να προλαβαίνουμε πρέπει».

Πεσμένοι κορμοί και  σκουπίδια…

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι κορμοί των ξεραμένων δένδρων που βρίσκονται εγκαταλειμμένοι εντός του δασυλλίου, αλλά και η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων περιπατητών να αφήνουν πίσω τους κάθε είδους σκουπιδιού (μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γόπες κλπ) που μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον εύφλεκτες ύλες, χωρίς και στις περιπτώσεις αυτές να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης κάποιας υπηρεσίας.

Χρειάζονται νέες ζώνες 

Το θετικό στα πιο πολλά δασύλλια είναι ότι στη διάρκεια της ημέρας κυκλοφορεί πολύς κόσμος, είτε για άθληση, είτε με τα ζώα συντροφιάς.  Όμως αυτό δε μπορεί να διασφαλίσει τυχόν ακραίες περιπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας ή και σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα από τον κόσμο. Πρόκειται για έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο πρέπει να εξεταστεί ακόμη και σήμερα  η δυνατότητα διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών ή και κάποιας ακόμη περιπατητικής διάβασης, αν και όσες υπάρχουν σήμερα παραμένουν ασυντήρητες εδώ και δεκαετίες.

***

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και πολύ επικίνδυνες. Υπηρεσίες και πολίτες πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, να δείξουν υπευθυνότητα, τη μέγιστη δυνατή προσοχή. Ένα δάσος χρειάζεται δεκάδες χρόνια για να δημιουργηθεί και ελάχιστα λεπτά για να καταστραφεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση του 2006 και την καταστροφική πυρκαγιά στην Κασσάνδρα όπου έχασαν την ζωή τους δυο άνθρωποι. Η Δασική Πυρκαγιά της Κασσάνδρας ήταν μια φυσική καταστροφή που ξεκίνησε δυτικά του οικισμού του Πολύχρονου Χαλκιδικής. Ειδικότερα, τις ημέρες της πυρκαγιάς η ΕΜΥ είχε αναφέρει μεγάλη πιθανότητα “επικίνδυνων καιρικών φαινομένων” στην περιοχή, γεγονός το οποίο καθιστούσε ευάλωτη την δασική ύλη της Κασσάνδρας, καθώς έως τότε απουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό οι δασικοί δρόμοι και συστήματα πυρασφάλειας, στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πρόληψη μιας καταστροφής.[1]

Η φωτιά ξεκίνησε κατά τις απογευματινές ώρες της 21 Αυγούστου του 2006, η οποία μέχρι την επόμενη μέρα εξαπλώθηκε ταχύτατα δημιουργώντας έτσι ένα πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων μέχρι το Πευκοχώρι. Αργά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η Κασσάνδρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μέχρι και 4 μέρες μετά, κατά την τελική κατάσβεσή της, ο απολογισμός της ήταν τραγικός.

Πιο συγκεκριμένα 50.000 στρέμματα πευκοδάσους γίνανε στάχτη, καταστρέφοντας έτσι ένα μοναδικό οικοσύστημα που είχε παραμείνει ανέγγιχτο για αιώνες, δύο νεκρούς, δεκάδες άτομα με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία και ογδόντα κτήρια κατεστραμένα μεταξύ των οποίων ένα ξενοδοχείο και ένα Σούπερ Μάρκετ.

Έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει πόρισμα το οποίο να δείχνει τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς μεταξύ των οποίων είναι ο ανθρώπινος παράγοντας αλλά και οι φυσικές συνθήκες.

Οι μνήμες εκείνης της φωτιάς όπου 16 χρόνια μετά δεν μας δίδαξε τίποτα
Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε εκείνες τις μέρες του 2006. Μια απο τις μεγαλύτερες καταστροφές στο οικοσύστημα της χώρας, οι επιπτώσεις της οποίας θα πλήξουν καίρια ένα απο τα ισχυρότερα και πλεον προβεβλημένα διεθνώς τουριστικά μας κέντρα, συντελείται απο το απόγευμα της Δευτέρας στα παράλια της Χαλκιδικής.

Η πανέμορφη χερσόνησος της Κασσάνδρας, στολίδι του Βορείου Αιγαίου και πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων παραθεριστών, καίγεται παραδομένη στις φλόγες πυρκαγιάς, τα αίτια της οποίας πρόκειται να ερευνηθούν όταν με το καλό σβηστεί. Ενας πρώτος, ανεπίσημος απολογισμός των ζημιών, χθες το βράδυ προκαλεί σοκ: τουλάχιστον 50.000 στρέμματα πευκοδάσους καμένα, δυο νεκροί -ενας υπεστη καρδιακή προσβολή και ο άλλος πνίγηκε στη θάλασσα προσπαθώντας να γλιτώσει απο τις φλογες- δεκάδες άτομα με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, τουλάχιστον ογδόντα εξοχικές κατοικίες κατεστραμμένες. Και η αγωνία εντεινόταν για το τι θα ξημερώσει σήμερα, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνέχιζε το καταστρεπτικό της έργο. Οι αρχές έσπευσαν με όσα επιγεια μέσα διέθεταν -τα αεροπλάνα πέταξαν το πρωί- να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, αλλά από νωρίς φάνηκε ότι η μάχη ήταν άνιση.

Διαπιστώθηκε την κρίσιμη ώρα ότι απουσίαζε ο εκ των προτέρων σχεδιασμός για μια τέτοια δύσκολη στιγμή, μολονότι ήταν γνωστό, από μέρες πριν, ότι επίκειντο «επιθετικά καιρικά φαινόμενα». Σε επίπεδο θωράκισης αποτέλεσε οδυνηρή έκπληξη η διαπίστωση ότι δεν είχαν διανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες για να αναχαιτιστεί η φωτιά και δασικοί δρόμοι που θα διευκόλυναν πυροσβέστες και οχήματα να προσεγγίσουν δύσβατες περιοχές. Το επισήμαναν δασολόγοι στην «Κ», το δήλωσε ο νομάρχης Χαλκιδικής κ. Αργύρης Λαφαζάνης που το απέδωσε στην έλλειψη κονδυλίων. Η όλη επιχείρηση, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες που θεωρούνται και οι κρισμότερες για την εξέλιξη μιας τέτοιας προσπάθειας, εμφάνισε συμπτώματα ανοργανωσιάς και έλλειψης συντονισμού. Ανθρωποι και οχήματα κινούνταν κατά κανόνα χωρίς σχέδιο με εμφανή στοιχεία πανικού τον οποίο επέτειναν οι πιέσεις αλλόφρονων κατοίκων που έτρεχαν να σωθούν ή άλλων οι οποίοι στη θέα των φλεγόμενων ή απειλούμενων σπιτιών τους διεκδικούσαν δικό τους πυροσβεστικό όχημα για να τα προστατεύσουν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρώτο συντονιστικό όργανο συγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί γύρω στα μεσάνυχτα, όταν η φωτιά έκαιγε ήδη από τις έξι το απόγευμα.

Ανεξέλεγκτα μέτωπα

Σε αυτές τις συνθήκες και με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου τα πύρινα μέτωπα κινούνταν ανεξέλεγκτα προς τα παραθεριστικά κέντρα Πολύχρονου, Χανιώτης, Πευκοχωρίου, Νέας Σκιώνης και Κρυοπηγής καταστρέφοντας ό,τι συναντούσαν στο διάβα τους, ενώ πυκνοί καπνοί σκέπαζαν την περιοχή, όπου τούτη την εποχή παραθερίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ημεδαποί και αλλοδαποί.

Μέσα στη νύχτα άνθρωποι εγκατέλειπαν όπως όπως και χωρίς ουσιαστική καθοδήγηση και βοήθεια ξενοδοχεία και διαμερίσματα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο και χιλιάδες λουόμενοι έτρεχαν πανικόβλητοι στις παραλίες απ’ όπου τους παρελάμβαναν φουσκωτά σκάφη, βάρκες και καΐκια για να τους μεταφέρουν στα Νέα Μουδανιά ή απέναντι στη Σιθωνία.

Ολη την ημέρα χθες συνέρρεαν στη Χαλκιδική, η οποία εν τω μεταξύ από τα ξημερώματα είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οχήματα και έμψυχο υλικό από τη Μακεδονία και τη Θράκη, για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο βομβάρδιζαν τα μέτωπα της φωτιάς.

Οπως συμβαίνει δε σε τέτοιες περιπτώσεις, πάσης φύσεως επίσημοι και αξιωματούχοι έσπευσαν στη δοκιμαζόμενη περιοχή να δηλώσουν παρόντες και συμπαραστάτες ή, κάποιοι, να αποδώσουν από τώρα ευθύνες.

Ανθρώπινο χέρι έβαλε αυτή τη φωτιά που τραυμάτισε βαριά το καταπράσινο τοπίο μετατρέποντας σε κρανίου τόπο ένα υπέροχο πευκοδάσος το οποίο σε συδυασμό με τις καταγάλανες θάλασσες δημιουργούσε έως προχθες ειδυλλιακό περιβάλλον για διακοπές;

Οι συνήθεις βιαστικοί έβγαλαν αμέσως πόρισμα αποδιδοντάς τη σε έργο εμπρηστών. Αλλοι πάλι λένε ότι προήλθε από κεραυνούς που προκλήθηκαν στη διάρκεια καταιγίδας, ενώ κάποιοι υποπτεύονται ότι μπορεί να προήλθε και από ανάφλεξη σκουπιδιών που αποθέτουν οι ιδιοκτήτες εξοχικών στις πλαγιές του βουνού. Σε κάθε περίπτωση, τα αίτια θα κληθούν να διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές. Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το περιβάλλον και ο αιμοδότης της τοπικής οικονομίας τουρισμός, θα κάνουν χρόνια να συνέλθουν από αυτήν την καταστροφή.

Κάηκαν 150 πρόβατα από φωτιά σε μαντρί 

Πυρκαγιά σε μαντρί στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική – Από τη φωτιά πέθαναν 150 ζώα που ήταν μέσα στο μαντρί

Φρικτό θάνατο βρήκαν χθες το απόγευμα 150 ζωά σε μαντρί στη Χαλκιδική, στον Δήμο Αριστοτέλη στον δρόμο προς Μεγάλη Παναγία.

Σύμφωνα με το ergoxalkidikis.gr, στο μαντρό ξέσπασε πυρκαγιά κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία όπου και έσβησε τη φωτιά, ωστόσο ήταν αργά για τα ζώα τα οποία πέθαναν.

Σε ετοιμότητα η πυροσβεστική 

 

Σύμφωνα με τον Χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για την Χαλκιδική υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Σε συναγερμό βρίσκονται οι πυροσβεστικές αρχές στη Χαλκιδική για αύριο, Κυριακή. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για τη Χαλκιδική υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών (κατηγορίας 3).

Από την Πυροσβεστική υπενθυμίζεται ότι:

 Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά.
 Απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων χόρτων και κλαδιών.
 Απαγορεύεται το άναμμα υπαίθριων ψησταριών.
 Απαγορεύονται οι υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
 Απαγορεύεται η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων σε υπαίθριους χώρους.
 Απαγορεύεται η απόρριψη απορριμμάτων στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
 Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης.
 Απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών.
 ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ 199

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.