Mήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Η τουριστική κίνηση αυξάνει σταδιακά, τα χέρια για δουλειά όμως είναι λίγα…
• Ιδιαίτερα θετική εικόνα παρουσιάζει η τουριστική κίνηση στα παράλια της Χαλκιδικής και ειδικά στην λεγόμενη Καλαμαριά, στα Νέα Μουδανιά, στην Κασσάνδρα, στην Σιθωνία καθώς και στα παράλια του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς πλησιάζουμε στο μέσο του καλοκαιριού, όπως ισχύει εξάλλου γενικότερα στη χώρα και κυρίως στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Οι δύσκολες συνθήκες αποτρέπουν νέους από το να αναζητήσουν εποχιακή δουλειά στις παραλίες
Ωστόσο, κι εδώ υπάρχει έλλειψη σε χέρια, καθώς οι νέοι άνθρωποι που παραδοσιακά απασχολούνται σε εποχιακές εργασίες αρνούνται να δουλέψουν υπό δύσκολες συνθήκες με εξωφρενικά ωράρια, χαμηλές αποδοχές και χωρίς ασφάλιση! Θα πρέπει και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να κάνουν σωστές επιλογές αναφορικά με το εργατικό δυναμικό. Την ίδια στιγμή, έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας κατέγραψαν και στην περιοχή μας παραβάσεις της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας, αποδεικνύοντας ότι εκεί βρίσκεται η «ρίζα» του όλου ζητήματος!
Κάποιοι ντόπιοι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων καλό θα ήταν, λοιπόν, ν’ αλλάξουν νοοτροπία για να βγει ομαλά η φετινή θερινή περίοδος, που αναμένεται πως τα έσοδα για τον κλάδο θα είναι αυξημένα.
Αυξημένη η κίνηση
Αυξημένη είναι η τουριστική κίνηση στα παράλια της Χαλκιδικής και αυξάνει διαρκώς, όσο οδεύουμε προς την «καρδιά» του καλοκαιριού. Δεν είναι μόνο οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου που σπεύδουν στις ακτές της Κασσάνδρας αναζητώντας μικρή ανάσα δροσιάς. Στην περιοχή παραθερίζουν ήδη εκατοντάδες επισκέπτες από τη Βόρειο Ελλάδα, την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας, ενώ δεν λείπουν και οι ξένοι, Βαλκάνιοι και μη, που κατέφθασαν για καλοκαιρινές διακοπές.
Όλοι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένες φέτος τιμές στην εστίαση. Ενδεικτικά, ο καφές φρέντο σε πλαστικό σε αρκετές παραλίες πωλείται πλέον έναντι τεσσάρων ευρώ, ενώ στο πρώτο πόδι, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, ομπρέλες και ξαπλώστρες χρεώνονται με τιμές που κυμαίνονται από 6 έως και 12 ευρώ το σετ (δύο ξαπλώστρες, μία ομπρέλα).
Λιγότεροι εργαζόμενοι
Οι τουρίστες αυξάνουν λοιπόν και στην Χαλκιδική, οι εργαζόμενοι όμως στον τουρισμό παραμένουν σταθεροί ή είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλη τη χώρα. Στον κλάδο, ειδικά σε ξενοδοχειακά καταλύματα και στις παραλίες, απασχολούνται παραδοσιακά νέοι άνθρωποι εκτελώντας χρέη σερβιτόρων και υπεύθυνων σε beach bars, όμως φέτος παρατηρείται μία απροθυμία για δουλειά, τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τι φταίει; Εύκολη η απάντηση. Οι δύσκολες συνθήκες εργασίας με τα «ξεχειλωμένα» ωράρια σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδοχές και την απουσία ασφάλισης σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούν αποθαρρυντικά για άνεργους νέους στο να αναζητήσουν δουλειά. Εξάλλου και από την περιοχή μας έφυγαν πολλοί ξένοι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, καθώς λόγω της πανδημίας έκλεισαν τα ξενοδοχεία, οι οποίοι αναζήτησαν δουλειά σε άλλους τομείς για να τα βγάλουν πέρα και δεν έχουν επιστρέψει. Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του περιοδικού «Politico» και οι Έλληνες εργαζόμενοι στρέφονται σε άλλους τομείς εκτός του τουρισμού, δεδομένου ότι οι εποχικές συμβάσεις γίνονται συντομότερες, επιδεινώνοντας τα συναφή προβλήματα όπως τα μεγάλα ωράρια και τις χαμηλές συγκριτικά αποδοχές.
Σε δύσκολες συνθήκες…
Ενώ λοιπόν οι τιμές στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό αυξάνουν και στα παράλια της Χαλκιδικής, τα χρήματα που δίνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες στους υπαλλήλους τους μένουν σταθερά ή μειώνονται, ενώ η ασφάλισή τους γίνεται όλο και πιο… δύσκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, πολλοί από τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται στις μέρες μας επειδή δεν βρίσκουν εργατικά χέρια!
Μία ενδεικτική εικόνα του τι συμβαίνει φέτος στα παράλια έδωσαν έλεγχοι που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Σύβοτα και την Πάργα, που είναι δύο από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς σε όλη την Χάλκιδικη. Οι Αρχές εντόπισαν αρκετές παραβάσεις συγκριτικά με τον αριθμό των καταστημάτων που έλεγξαν, οι οποίες αφορούσαν τόσο εργασιακά – ασφαλιστικά ζητήματα, όσο και φορολογικά.