1 Απριλίου, 2023
Ελλάδα Κοινωνία Υγεία

Μαύρο ρεκόρ με 55% θετικότητα στα Νέα Μουδανιά!!!

Χωρίς «Φρένο» Η Αύξηση Των Κρουσμάτων Κορωνοϊού Στην Χαλκιδική

Μαύρο ρεκορ με θετικότητα στο 55% καταγράφηκε από τα τεστ που έγιναν στα Νέα Μουδανιά καθώς παρά το γεγονός ότι ο πανελλαδικός μέσος όρος στην Ελλάδα ήταν στο 28,47%, στα Νέα Μουδανιά καταγράφηκε το εξωπραγματικό 55%, κάτι που δείχνει πως και διασπορά υπάρχει στην περιοχή αλλά και τα αυξημένα κρούσματα φέρνουν και άλλες αναταράξεις. Μάλιστα τα συμπτώματα μόνο ήπια δεν χαρακτηρίζονται καθώς έχουν να κάνουν με τον υψηλό πυρετό καθώς και πολλές μέρες κατάκλυσης. Για την ώρα πάντως το σύστημα υγείας δεν δείχνει να επηρεάζεται.
Οι τουρίστες και η έλλειψη μέτρων η αιτία, Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας 

Αυξημένα σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες ημέρες ήταν τα κρούσματα που ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής τάσης για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την κορύφωση της, αλλά και τις ακριβές επιπτώσεις σε νοσηλείες.

 

Η μεγάλη αύξηση της διασποράς, όπως και χθες επεσήμαναν επιστήμονες οφείλονται στις νέες υποπαραλλαγές της «Όμικρον» οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, χωρίς όμως -προς το παρόν τουλάχιστον- να συνδέονται με βαρύτερα συμπτώματα. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων συνδυάζεται επίσης με την έξοδο κόσμου στα παραλιακά θέρετρα, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση της Κέρκυρας, για την οποία χθες ανακοινώθηκαν 231 νέα περιστατικά!

Φόβοι για νέα μετάλλαξη 

Η χαλάρωση των μέτρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο σχεδόν τον κόσμο, διχάζει την επιστημονική κοινότητα, καθώς υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να μεταλλαχθεί ο κορωνοϊός και το νέο στέλεχος του αφενός να είναι πιο θανατηφόρο και αφετέρου να μην καλύπτεται από τα εμβόλια.

Ο καθητηγής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale Νίκος Χρηστάκης σε συνάντησή του χθες με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιείται στο «Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».  Εξήγησε ότι,  ολοένα και πιο συχνά, βιώνουμε επιδημίες από ιούς πού πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, που μας φέρνει πιο κοντά στα ζώα, καθώς αυτά εγκαταλείπουν τα δάση και έρχονται πιο κοντά στον άνθρωπο, όπως συμβαίνει με τις νυχτερίδες.

Τέτοιου είδους πανδημίες η ανθρωπότητα βλέπει κάθε 50-100 χρόνια, όμως τώρα με την κλιματική αλλαγή, ο κύκλος των πανδημιών μικραίνει στα 20-30 χρόνια.

Ο καθηγητής διερωτήθηκε τι θα γίνει άραγε στην επόμενη πανδημία και αν θα τα πάμε καλύτερα έχοντας τη γνώση από τον  κορωνοϊό για να απαντήσει «όχι, εκτός αν η επόμενη πανδημία έρθει μέσα σε μια πενταετία, οπότε θα έχουμε τη μνήμη και τους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Διαφορετικά όσο αργότερα έρθει το νέο παθογόνο, το πιο πιθανό είναι τα λάθη που έγιναν αυτή τη φορά, να επαναληφθούν και τότε». «Το μόνο που θα έχει μείνει στη συλλογική μνήμη στην επόμενη πανδημία» είπε ο κ. Χρηστάκης, «θα είναι η τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα είναι απαραίτητα για την νέα κρίση».

Με αφορμή αυτή τη νέα τεχνολογία, ο καθηγητής ανέφερε ότι  τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του  κορωνοϊό  από τη Moderna, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση για εμβολιασμό με 4η δόση του πληθυσμού 30 ετών και πάνω στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε πως αν θα έπρεπε να εμβολιαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο με την 4η δόση του ίδιου εμβολίου ή να περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε θα προτιμούσε να περιμένει το νέο εμβόλιο.

Τέταρτη δόση: Σε ποιούς δεν προσφέρει τίποτα – Διευκρινίσεις Παυλάκη

Ο ερευνητής παρουσιάζει τις ομάδες που καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε τέταρτη δόση αλλά και τις περιπτώσεις που τα οφέλη είναι πολύ λίγα.
Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή την αξία της τέταρτης δόσης του εμβολίου, έκανε με μία μακροσκελή αναφορά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο ερευνητής παρουσιάζει τις ομάδες που καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε τέταρτη δόση αλλά και τις περιπτώσεις που τα οφέλη είναι πολύ λίγα.

Όπως αναφέρει ο κ. Παυλάκης:

«Δέχτηκα ξαφνικά ένα «τσουνάμι» ερωτήσεων για την 4η δόση εμβολίου, ώστε νομίζω ότι δεν μπορώ να αποφύγω μια τοποθέτηση.

Τα εμβόλια έκαναν τη δουλειά τους και κατέβασαν θανάτους και σοβαρές νοσηλείες 10-30 φορές από πέρυσι. Για το καλοκαιρινό κύμα που θεριεύει, βασιστείτε σε καλές μάσκες, καθαρό αέρα, αποστάσεις, τεστ και φάρμακα.

Ο χρησμός της Επιτροπής Εμβολιασμών
Η πιο σοβαρή απάντηση είναι ρωτήστε το γιατρό σας που σας ξέρει. Αλλά αυτό έχει δυο προβλήματα: αρκετοί Έλληνες δεν έχουν γιατρό τον οποίον εμπιστεύονται, και αρκετοί γιατροί δεν ξέρουν πολλά για τα καινούρια εμβόλια, όπως του κοροναϊού. Mερικοί γιατροί αισθάνονται άβολα να δίνουν συμβουλές χωρίς να κατέχουν απόλυτα το θέμα.

Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι θεσμοθετημένοι σύλλογοι γιατρών και οι επιτροπές που εξετάζουν καινούρια προβλήματα και βγάζουν επικαιροποιημενες οδηγίες.

Ένας λόγος που ξέσπασε το τσουνάμι ερωτήσεων για την 4η δόση είναι ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών έβγαλε ένα Δελφικό χρησμό που δεν περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για το τι να κάνει συγκεκριμένα η κάθε κατηγορία πολιτών. Όπως και με τα άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες οδηγίες, όχι να τα αφήνουμε όλα στην ερμηνεία και καλή θέληση του κάθε ένα. Το θετικό στην απόφαση της Επιτροπής είναι ότι άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού για όλους όσους θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Το παρακάτω είναι η προσωπική μου γνώμη και εσείς να την διαβάσετε και μετα να κάνετε όσα λένε οι υπεύθυνες Επιτροπές και οι Ιατρικές Εταιρίες που ασφαλώς θα βγάλουν παραπάνω οδηγίες, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το κοινό.

Πριν πάμε στην τέταρτη δόση, να πω το μεγάλο μυστικό που σε αυτό εστιάζουν λίγοι:

Τα εμβόλια δεν είναι το κύριο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε τώρα. Περίεργο να το λέει ένας φανατικός υποστηρικτής των εμβολίων, αλλά κοιτάξτε γύρω σας. Όλοι μολύνονται δεύτερη και τρίτη φορά. Τα εμβόλια δεν προφυλάσσουν από την μόλυνση. Και δυστυχώς, κάθε καινούρια μόλυνση με αυτό τον ιο δημιουργεί έξτρα κίνδυνο για επιπλοκές.

Η τέταρτη δόση δεν προσφέρει τίποτα στους…
Αν η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση, μπορεί τη μια να σπάσει.

Η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσιτες η και δι-δοσιτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει.

Αν έχετε κάνει 3 δόσεις εμβολίου και έχετε μολυνθεί με κορωνοιο δεν χρειάζεστε εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία με άλλους τρόπους για να μην ξαναμολυνθειτε από την καινούρια Ο5 τον επόμενο μήνα στο γλέντι του χωριού.

Τρεις προτάσεις για την τέταρτη δόση:
1. Ευπαθείς ομάδες: Ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ.

2. Τέταρτη δόση στο εξάμηνο από την τρίτη η από τη μόλυνση. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί σε αυτές τις ομάδες είτε δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία, είτε η ανοσία χαμηλώνει πιο γρήγορα από το γενικό πληθυσμό. Όσοι έχουν κάνει δυο δόσεις, ιδιαίτερα πριν από εξάμηνο:
Ισχυρή σύσταση να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί έτσι αναπτύσσουν αντισώματα κατά της Ο.

3. Όσοι έχουν κάνει δυο η τρεις δόσεις και έχουν μολυνθεί πρόσφατα από κορωνοιο:

Δεν χρειάζεστε άλλο εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία από την επαναμόλυνση με Ο5 η ότι άλλο έλθει μέχρι το χειμώνα, που θα έχουμε καινούρια εμβόλια. Αποστάσεις, μάσκες καλές στο πρόσωπο, καθαρισμό αέρα, αποφυγή εσωτερικών χώρων, συχνά τεστ, και απομόνωση οι μολυσμένοι, ώστε να κόψουμε την αλυσίδα μεταδόσεων.
(Τα 3 σημεία έγιναν 4, όπως οι 3 Σωματοφύλακες που ήταν 4)

4. Αυτοί που έκαναν 3 δόσεις, δεν έχουν μολυνθεί και είναι νέοι και υγιείς (α) δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, χρειάζονται τα υπόλοιπα, και (β) μπράβο τους και τους ζηλεύω…

Είναι ένα από τα πιο «δημοφιλή» θέματα συζήτησης της τελευταίας διετίας αυτό των εμβολίων για τον SARS-CoV-2. Στις αρχές της πανδημίας, όταν ακόμη δεν είχαμε στα χέρια μας αυτά τα σημαντικά «όπλα», η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το πότε θα ολοκληρωνόταν η ανάπτυξή τους και θα ξεκινούσε η χορήγησή τους. Και όταν στις αρχές του 2021 άρχισαν οι μαζικοί εμβολιασμοί και σταδιακά μπήκαν στη «φαρέτρα» διαφορετικά εμβόλια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ποιο να προτιμήσει ο καθένας, ποιο θα τον προστατεύσει καλύτερα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Τα εμβόλια συνεχίζουν όμως και σήμερα να πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις για την πορεία της πανδημίας και τη δική μας παράλληλη πορεία μαζί της – το κυριότερο θέμα που τίθεται επί τάπητος είναι αν και πότε θα χρειαστούμε όλοι νέα ενισχυτική δόση τους και ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε για αυτή την ενισχυτική δόση.

Οι εμβολιασμοί απέτρεψαν 20 εκατομμύρια θανάτους από COVID-19 παγκοσμίως στο πρώτο έτος

Η ΕΕ προσπαθεί τώρα να ανακόψει την πλημμύρα αχρείαστων δόσεων
Τέλη καλοκαιριού το νέο εμβόλιο Covid-19 της Moderna – Ποια στελέχη στοχεύει
Απαντήσεις σε ορισμένα από τα σημαντικά για τον πληθυσμό ερωτήματα που γεννώνται μέσα από τις εμβολιο-συζητήσεις δίνει μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «Cell». Και δεν πρόκειται απλώς για μια μελέτη αλλά για την πρώτη συγκριτική ανάλυση τεσσάρων διαφορετικών εμβολίων για την COVID-19 και του πώς «οπλίζουν» το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να πολεμήσει τον SARS-CoV-2. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα «crash test» των τεσσάρων εμβολίων, που χορηγούνται στο σύνολό τους και στη χώρα μας, σχετικά με την αντισωματική αλλά και κυτταρική (σε ό,τι αφορά τόσο τα Τ κύτταρα όσο και τα Β κύτταρα) απόκριση που επάγουν στους έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό (χωρίς να έχει δηλαδή γίνει χορήγηση ενισχυτικής δόσης).

«Πυξίδα» η ανοσοαπόκριση

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου για την Ανοσολογία Λα Χόγια (La Jolla Institute for Immunology – LJI) στους οποίους ανήκει η νέα ανάλυση, η εις βάθος κατανόηση της ανοσοαπόκρισης που προσφέρουν τα εμβόλια μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη «πυξίδα» για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιστήμονες αλλά και οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας ώστε να βγούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια από το πανδημικό τούνελ, το τέλος του οποίου δεν έχουμε ακόμη δει.

Οπως σημείωσε στο Βήμα-Science ο δρ Ζέλι Tζανγκ, ερευνητής στο Κέντρο για την Αυτοανοσία και τη Φλεγμονή και στο Κέντρο για τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα και την Ερευνα στα Εμβόλια του LJI, ο οποίος ήταν και ο πρώτος συγγραφέας της καινούργιας μελέτης, η ανάλυση που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχει (επικεφαλής ο καθηγητής Αλεσάντρο Σέτε), ήταν η πρώτη στην οποία συγκρίθηκαν τρεις διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων σχετικά με την ανοσολογική απόκριση που επάγουν ενάντια στο ίδιο παθογόνο.

Οπου παθογόνο δεν είναι άλλο από τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή των ημερών μας (για την ακρίβεια, των τελευταίων σχεδόν 1.000 ημερών μας), τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπαίτιο για τη νόσο COVID-19. Οσο για τις τρεις διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων, αυτές ήταν η πλατφόρμα mRNA (εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και εμβόλιο της Moderna), η πλατφόρμα πρωτεϊνικού εμβολίου (Novavax) καθώς και η πλατφόρμα του ιικού φορέα (Janssen/J&J).

Ευρεία και έγκυρη μελέτη

Στόχος των ερευνητών δεν ήταν να «βαθμολογήσουν» τα διαφορετικά εμβόλια, εξήγησε σε σχετικό δελτίο Τύπου του LJI η επίκουρη καθηγήτρια Ντανιέλα Γούεϊσκοπφ, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης. «Αυτού του είδους η συγκριτική ανάλυση δεν έχει γίνει ξανά, καθώς αφορά άτομα που έλαβαν διαφορετικά εμβόλια την ίδια χρονική περίοδο σε πραγματικές συνθήκες. Η κατανόηση της ανοσολογικής απόκρισης σε αυτά τα εμβόλια θα μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε τα καλά τους στοιχεία στον σχεδιασμό των επόμενων εμβολίων» είπε.

Για να καταστεί εφικτή αυτή η δύσκολη μελέτη σε πραγματικές συνθήκες, κομβικό ρόλο έπαιξαν οι επιστήμονες και οι νοσηλευτές του νεοσύστατου κέντρου του LJI «John and Susan Major Center for Clinical Investigation». Στο Κέντρο οι ειδικοί λάμβαναν δείγματα αίματος από ντόπιους εθελοντές και επεξεργάζονταν επίσης μεγάλο αριθμό δειγμάτων που τους έστελναν συνεργάτες της ερευνητικής ομάδας. Διεξήγαγαν 15 διαφορετικές μετρήσεις ανοσολογικής απόκρισης και, όπως οι ίδιοι τόνισαν, ήταν σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι μετρήσεις διεξάγονταν στο ίδιο εργαστήριο με χρήση των ίδιων ακριβώς εργαλείων, γεγονός που χάρισε μεγάλη εγκυρότητα στα αποτελέσματα.

Ευρήματα με σημασία

Ας δούμε όμως τα κυριότερα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση. Σε ό,τι αφορούσε την αντισωματική απόκριση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τα άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της Moderna εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Ακολουθούσαν κατά σειρά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και το Νοvavax, ενώ τα άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο Janssen/J&J είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων από όλους τους εθελοντές.

Σε ό,τι αφορούσε τις διαφορετικές παραμέτρους της κυτταρικής ανοσίας, τα υψηλότερα επίπεδα Β-κυττάρων μνήμης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό διέθεταν οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει το εμβόλιο της J&J. Τα Β-κύτταρα μνήμης είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγονται ως απόκριση σε ένα παθογόνο που εισβάλλει στον οργανισμό, το οποίο και θυμούνται σε περίπτωση που επιστρέψει.

Ιδια επίπεδα CD4+ T κυττάρων (είναι γνωστά και ως Τ-βοηθητικά κύτταρα, καθώς συμβάλλουν στην αναγνώριση παθογόνων που κάνουν εισβολή στον οργανισμό προκειμένου στη συνέχεια να γίνει επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταστραφεί ο «εχθρός») είχαν όλοι οι εθελοντές, όποιο εμβόλιο και αν είχαν λάβει, με βάση τη μελέτη.

Σχετικά με τα CD8+ T-«φονικά» κύτταρα – λεμφοκύτταρα που χαρακτηρίζονται και ως Τ-κατασταλτικά ή Τ-κυτταροτοξικά κύτταρα, καθώς αναγνωρίζουν και σκοτώνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς όπως ο SARS-CoV-2 και τα οποία παίζουν άκρως σημαντικό ρόλο στην ανοσιακή απόκριση, αφού εκτός από το να σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα παράγουν και ουσίες οι οποίες εμποδίζουν την αντιγραφή των ιών – το εμβόλιο Novavax φάνηκε να έχει τις… χειρότερες επιδόσεις παραγωγής τους.

Τα υψηλότερα επίπεδα CD8+ κυττάρων εμφάνιζαν όσοι εθελοντές είχαν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, της Moderna ή το Janssen/J&J.

Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι συνολικά, έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, μόνο το 60%-70% των εθελοντών διέθετε ανιχνεύσιμα επίπεδα τέτοιων κυττάρων, όποιο εμβόλιο και αν είχαν λάβει.

Ανοσολογική μνήμη

Ο δρ Τζανγκ σχολίασε στο Βήμα-Science ότι «σε γενικό πλαίσιο είδαμε πως τα εμβόλια mRNA προσέφεραν καλύτερη ανοσοαπόκριση σε σύγκριση με τις δύο άλλες πλατφόρμες εμβολίων. Ωστόσο οι περισσότεροι εθελοντές διατηρούσαν κάποια ανοσολογική μνήμη, ασχέτως του εμβολίου που έλαβαν. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι με βάση τα αποτελέσματά μας, έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τα επίπεδα τόσο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και των CD4+T κυττάρων, των CD8+ Τ κυττάρων, αλλά και των Β-κυττάρων μνήμης ήταν αντίστοιχα ή και υψηλότερα από εκείνα των ατόμων που είχαν προσβληθεί από COVID-19 και είχαν παρέλθει έξι μήνες από την ανάρρωσή τους. Και μπορεί στους έξι μήνες από τον εμβολιασμό τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων να μειώνονται σημαντικά, ωστόσο τόσο τα επίπεδα των Τ κυττάρων μνήμης όσο και των Β κυττάρων παραμένουν αρκετά σταθερά. Αυτού του τύπου η κυτταρική ανοσολογική μνήμη μπορεί να μην προλαμβάνει τη μόλυνση με τον SARS-CoV-2, ωστόσο βοηθά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης. Η παρουσία σταθερών επιπέδων ανοσοκυττάρων δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επανενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες, αν εμφανιστεί ο ιός».

Το σίγουρο είναι ότι στη συνεχιζόμενη μάχη με τον πανδημικό κορωνοϊό, ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, είναι ακόμη εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αναλύσεις σαν και αυτή του «Cell» που διεξήγαγε η ομάδα του LJI φωτίζουν τη σχέση μας με τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2. Μια σχέση που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μακροπρόθεσμη…

Ο ρόλος των νέων παραλλαγώνστο παζλ της τέταρτης δόσης

Είναι βέβαια εύλογο το ερώτημα σχετικά με το αν η εικόνα που διαμορφώνεται από την αμερικανική ανάλυση μας επιτρέπει να προβλέψουμε το κατά πόσον ο γενικός πληθυσμός θα χρειαστεί επιπλέον ενισχυτική δόση εμβολίου, την περίφημη τέταρτη δόση. Αυτό ακριβώς το ερώτημα θέσαμε και στον δρα Τζανγκ. Οπως απάντησε, «αρκετές μελέτες έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι η χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίων αυξάνει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ενάντια τόσο στο αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν όσο και ενάντια στις παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Ομικρον που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία του πραγματικού κόσμου έχουν επίσης δείξει ότι η τρίτη δόση προσφέρει σημαντική προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και της ανάγκης για νοσηλεία κατά το κύμα της Ομικρον. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν θα χρειαστούμε όλοι τέταρτη δόση επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη σχετικά με το ποια νέα παραλλαγή του ιού θα αναδυθεί. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται να είμαστε ασφαλείς αν έχουμε κάνει τρίτη δόση».

Τα επόµενα βήµατα για την οµάδα του LJI, διά στόµατος του ερευνητή, είναι να εξετάσει ακριβώς αυτή την επίδραση, την επίδραση της ενισχυτικής δόσης των εµβολίων στη µακροπρόθεσµη ανοσολογική µνήµη. Οι επιστήµονες αναλύουν επίσης αυτή τη στιγµή την κυτταρική ανοσία που αναπτύσσεται µετά από µόλυνση µε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 καθώς και την ανοσολογική απόκριση ατόµων που ήταν εµβολιασµένα και στη συνέχεια νόσησαν (οι αποκαλούµενες breakthrough λοιµώξεις). «Επιθυµούµε επίσης να συµπεριλάβουµε και άλλους τύπους εµβολίων για την COVID-19 στην ανάλυσή µας σχετικά µε την ανοσολογική απόκριση, ωστόσο η συλλογή εθελοντών είναι δύσκολη» κατέληξε ο δρ Τζανγκ.

Πώς λειτουργούν οι τρεις πλατφόρμες
Τρεις διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων, τρεις διαφορετικές «φιλοσοφίες» εμβολιασμού ενάντια στον SARS-CoV-2, περιελήφθησαν στη νέα μελέτη. Και ενώ και οι τρεις έχουν έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να προετοιμάσουν τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να είναι κατάλληλα «εξοπλισμένος» σε περίπτωση έκθεσης στον πανδημικό κορωνοϊό, ξεκινούν από διαφορετική βάση η καθεμία. Ας δούμε τις διαφορές τους:
Εμβόλια mRNA
Tα mRNA εμβόλια περιέχουν ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιαφόρος RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρει οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2 – πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού και την οποία χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Οταν ένα άτομο εμβολιαστεί, ορισμένα από τα κύτταρά του «διαβάζουν» τις οδηγίες του mRNA και παράγουν προσωρινά την πρωτεΐνη-ακίδα. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημά του αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, παράγει αντισώματα και ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα για να της επιτεθούν. Εάν το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημά του είναι πλέον έτοιμο να τον αναγνωρίσει και να προστατεύσει τον οργανισμό από τον «ιογενή αντίπαλο». Το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δεν παραμένει στον οργανισμό αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό.
Πρωτεϊνικά εμβόλια
Τα πρωτεϊνικά εμβόλια αποτελούν πιο «παραδοσιακά» εμβόλια, η φιλοσοφία των οποίων ακολουθείται επί μακρόν για την παρασκευή εμβολίων όπως ενάντια στη μηνιγγίτιδα αλλά και στη γρίπη – για αυτό άλλωστε έχουν εναποτεθεί πολλές ελπίδες σε αυτόν τον τύπο εμβολίων ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν οι μέχρι τώρα διστακτικοί. Το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax (χορηγείται και στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο) περιέχει μια μορφή της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2, η οποία έχει παραχθεί στο εργαστήριο. Περιέχει επίσης έναν «ενισχυτικό παράγοντα», μια ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο. Οταν το εμβόλιο χορηγείται σε ένα άτομο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη του εμβολίου ως ξένο σώμα και αναπτύσσει φυσική άμυνα – τα αντισώματα και τα Τ κύτταρα – εναντίον της. Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει την πρωτεΐνη-ακίδα που υπάρχει στον ιό και να της επιτεθεί.
Εμβόλια ιικού φορέα
Τα εμβόλια ιικού φορέα όπως το Janssen/J&J (στην ίδια κατηγορία ανήκει και το εμβόλιο των Οξφόρδης/AstraZeneca, το οποίο δεν περιελήφθη στη νέα αμερικανική ανάλυση) παρασκευάζονται με βάση έναν αβλαβή ιό (στη συγκεκριμένη περίπτωση έναν αδενοϊό), ο οποίος έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2. Ο αδενοϊός μεταφέρει το γονίδιο στα κύτταρα του εμβολιασμένου ατόμου και στη συνέχεια εκείνα το χρησιμοποιούν για να παραγάγουν την πρωτεΐνη-ακίδα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασμένου ατόμου αναγνωρίζει την πρωτεΐνη-ακίδα ως ξένο σώμα, παράγει αντισώματα και ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα για να της επιτεθούν. Εάν αργότερα το ίδιο άτομο έλθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα μπορεί να αναγνωρίσει την πρωτεΐνη-ακίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού και θα είναι έτοιμο να προστατεύσει τον οργανισμό. Ο αδενοϊός που περιέχεται στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί νόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.