Ηχηρό το καμπανάκι από την μείωση του πληθυσμού στην Χαλκιδική

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΑΤ ανακοίνωσε τα νέα στοιχεία αναφορικά με την πληθυσμιακή τάση στην Χώρα. Φυσικά έγιναν αναφορές και ανά Περιφέρεια αλλά και ανά Περιφερειακή ενότητα και Δήμους. Μάλιστα η ανακοίνωση αυτή άργησε λόγω του κορονοϊού καθώς θα έπρεπε να γίνει το 2021.
Το άμεσο συμπέρασμα που βγαίνει ότι μένουμε πιο λίγοι παντού!!! Η Χαλκιδική η οποία στην απογραφή του 2011 είχε καταγράψει μικρή αύξηση και στην εποχή της οικονομικής κρίσης, πολλοί πολίτες μετέτρεψαν τα εξοχικά τους σε κύριες κατοικίες, αντί να συνεχίσει την ανοδική τάση είδε πτώση. Μόνο ο Δήμος Κασσάνδρας είχε μικρή αύξηση λόγω εξοχικών…
Φυσικά η τάση αυτή έχει δημιουργηθεί από την γήρανση του πληθυσμού, τους περισσότερους θανάτους παρά γεννήσεις και φυσικά από την έλλειψη πολιτικής όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Η υπογεννητικότητα παίζει και αυτή τον ρόλο της. Ο πληθυσμός της Χαλκιδικής μειώνεται, ενώ ταυτόχρονο τα χάσμα της ευημερίας μεταξύ πλούσιων και φτωχών μειώνεται. Το μόνο δεδομένο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Από τους Δημάρχους και την Περιφέρεια μέχρι την Κυβέρνηση.
Δυστυχώς η ανακοίνωση της ΕΛΣΑΤ σε πολλούς πέρασε στα ψηλά μιας και τα πανό εναντίον του βιαστή αλλά και οι πυρκαγιές, ανέβασαν στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση. Καμία αντίδραση ούτε από τους μην ούτε από τους δεν… Δυστυχώς και η κοινωνία φάνηκε να μην ασχολείται.
Έπειτα από τη δεκαετή περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ανακοινώθηκε προ ημερών από την ΕΛΣΤΑΤ ότι ο πληθυσμός της Χαλκιδικής μειώθηκε κατά περίπου 4.000 άτομα, φτάνοντας το 2021 στους 101.324 μόνιμους κατοίκους. Ο ρυθμός της μείωσης είναι 4,3%, κάτι που σημαίνει ότι αν αγνοηθούν άλλες παράμετροι, σε 50-60 χρόνια ο πληθυσμός στην Χαλκιδική θα βρίσκεται περίπου στους 80.000 κατοίκους. Μεθοδολογικά δεν είναι ορθό να αγνοηθούν οι άλλες παράμετροι και υπό αυτήν την έννοια η προβολή δεν είναι βέβαιο ότι θα επαληθευτεί. Παρά ταύτα, η τάση του φαινομένου θα πρέπει να απασχολήσει και να οδηγήσει σε μία πολλαπλή αφύπνιση. Κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, εκπαιδευτική κ.ο.κ.
Όσο ο πληθυσμός της Χαλκδικής (και της Ελλάδας) μειώνεται, στην ευρύτερη περιοχή μας αυξάνονται οι εστίες κρίσης, με πολλαπλές εκφάνσεις: κλιματικές αλλαγές, γεωπολιτικές αναταράξεις, επισιτιστικές και ενεργειακές κρίσεις, θα προκαλέσουν μεταναστευτικά κύματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και καταλλήλως, θα πνίξουν τον κόσμο, που οι υπνοβάτες της Δύσης και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θεωρούν τώρα αναπτυγμένο. Οφείλει κανείς να αντιληφθεί σήμερα και να δει υπό διαφορετικό πρίσμα, ότι κατά βάση η ανθρώπινη ιστορία κινήθηκε από τις μεταναστεύσεις. Και, εν προκειμένω, η δική μας χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των νέων κυμάτων μετανάστευσης, που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.
Το «εγκαίρως και καταλλήλως» φαίνεται ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί. Η Δύση εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι βίαιες παρεμβάσεις και η επιβολή «επιλογών» στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα λύσουν ως δια μαγείας τα προβλήματα και θα διαιωνίσουν τη δική της ευημερία.
Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ανασχηματισμό που έρχεται, να θεσπίσει ένα αυτόνομο Υπουργείο όπου θα στηρίξει την αύξηση του πληθυσμού με μακρό πολιτική υποβοήθησης των νέων που θέλουν να κάνουν παιδιά. Η Ελλάδα χάνεται το ίδιο και η Χαλκιδική. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι Δήμοι της περιοχής μας με πολιτικές ελάφρυνσης. Τώρα και όχι αύριο. Μέρα που περνάει δεν ξανά γυρνάει…