2 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Τουρισμός

ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΡΘΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 

Ανάσα και από τον τουρισμό

DEH LOGARIASMOS EYRO

• Τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η διεθνής ενεργειακή κρίση επιχειρεί να μετριάσει η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας μέτρα που θα ανακουφίσουν εν μέρει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και ειδικά την αγορά ενέργειας, κρατώντας σταθερά τις τιμές στα ύψη!

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας έσπασε το φράγμα του 12% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, με το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές, τρόφιμα και στέγαση να έχει γονατίσει τους καταναλωτές!

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα ανακοίνωσε  την οριζόντια κάλυψη όλων

των καταναλωτών από τον Ιούλιο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά που θα προκύψουν έπειτα από τον έλεγχο των αντίστοιχων αιτήσεων στο Power Pass για την αποζημίωση σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι ελαφρύνσεις στο ρεύμα… Τι αναφέρεται σε έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης που προωθεί η Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των ανατιμήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε «οριζόντια» επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά τον Ιούλιο, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα επιδοτούνται όλες οι κατοικίες και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης με 200€/MWh, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης, και με 240€/MWh τους δικαιούχου ΚΟΤ, που καλύπτει το 100% της αύξησης.

Επίσης, αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192€/MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.

Σε ότι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213€/MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.

Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ / MWh.

Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ/ MWh.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες, να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν αζημίως.

Οι συνολικές επιδοτήσεις διευρύνονται στα 722 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιούλιο, ποσό που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο.

Έρευνα της Ένωσης Επιμελητηρίων

Την ίδια ώρα, ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), σε συνεργασία με την Palmos Analysis για τις: «Επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στις ελληνικές επιχειρήσεις και στον τουρισμό».

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει και το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ενθαρρυντικό είναι ότι οι ελληνικές  επιχειρήσεις, εμπορικές και εισαγωγών-εξαγωγών από και προς τις δύο εμπόλεμες χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, μπορούν να ανταπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον με αλλαγές στην εμπορική τους πολιτική. Σε ό,τι αφορά στις τουριστικές επιχειρήσεις, που εξαρτώνται από τους επισκέπτες της Ρωσίας και τις Ουκρανίας, πρέπει να τους δοθεί χρόνος ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα η επιδότηση του κόστους ενέργειας είναι το δημοφιλέστερο μέτρο στήριξης από την Πολιτεία και ακολουθούν η αναστολή φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων (κυρίως μεταξύ των πολύ μικρών επιχειρήσεων).

Αύξηση τιμών 

Όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές με Ρωσία/Ουκρανία καταγράφεται κάθετη πτώση εισαγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας σε σχέση με τις δύο εμπόλεμες χώρες με έμφαση των προβλημάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συγκεκριμένους κλάδους δραστηριότητας. Ωστόσο, ο κίνδυνος «σκληρών» συνεπειών, όπως απολύσεις, αναστολή λειτουργίας κτλ., είναι περιορισμένος και εντοπίζεται κυρίως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε συγκεκριμένους κλάδους. Παράλληλα, καταγράφεται τάξη αύξησης των τιμών των προϊόντων τους πάνω από τα επίπεδα του τρέχοντος πληθωρισμού για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών κτλ.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις 

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις σε περιοχές με παρουσία Ρώσων / Ουκρανών τουριστών, γενικά προκύπτει ότι η συμμετοχή Ρώσων/Ουκρανών τουριστών στην πελατειακή βάση των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρή και αναμένεται πολύ μικρή επίδραση στη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων από την ανακοπή του τουριστικού ρεύματος από τις δύο εμπόλεμες χώρες. Ήδη, οι τουριστικές επιχειρήσεις προσδοκούν αναπλήρωση των όποιων απωλειών, μέσω στόχευσης σε άλλες αγορές του εξωτερικού, αλλά και στην εσωτερική αγορά, ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της ροής τουριστών από Ρωσία/Ουκρανία, εφόσον τερματιστεί η πολεμική σύγκρουση, από την επόμενη κιόλας σεζόν. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας  για τις  τουριστικές  επιχειρήσεις, με  αποτέλεσμα  να  αναμένεται αύξηση τιμών των υπηρεσιών τους, λίγο πάνω από τα επίπεδα του τρέχοντος πληθωρισμού, για την αντιμετώπιση αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών κτλ.

Ειδικά για τους Ρώσους τουρίστες εξωτερικού αναφέρεται ότι πρόκειται για υψηλότερης κοινωνικο-οικονομικής τάξης άτομα. Η ασφάλεια του προορισμού, η σχέση τιμής – αξίας (value for money) και το δίπτυχο «ήλιος & θάλασσα» είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού διακοπών στο εξωτερικό, ενώ οι σχέσεις της Ρωσίας με τη χώρα προορισμού αξιολογείται πολύ πιο χαμηλά. Οργανώνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό κυρίως μέσω τουριστικών γραφείων και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών του εξωτερικού για την πραγματοποίηση των διακοπών τους. Αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση στη ροή Ρώσων τουριστών προς το εξωτερικό, λόγω του πολέμου και το πλήγμα από τις μειωμένες ροές κατά τη φετινή σεζόν φαίνεται να αφορά κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μεσο-μακροπρόθεσμα, ωστόσο, δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής κάποια σοβαρή επίπτωση στην εικόνα της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού, από την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, λόγω του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.