Δική μας η φέτα!!!

Δικαίωση της χώρας μας και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…
Ενισχύεται η Χαλκιδική από αυτή την απόφαση
• Ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να μπει τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει με το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα, γίνεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δικαιώσει την Ελλάδα σε προσφυγή που είχε κάνει κατά της Δανίας για τη χρήση του όρου «φέτα». Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει στην απόφασή του ότι η Δανία παρέλειψε να λάβει μέτρα ώστε να προλάβει και να σταματήσει την εξαγωγή τυριού που ονόμαζε «φέτα» σε τρίτες χώρες, παρέβη τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τον Κανονισμό 1151/2012.
Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται να βάλει ένα τέλος στην «πλαστογράφηση» του όρου «φέτα» και αποτελεί προμήνυμα και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις για χώρες της Ε.Ε. που διακινούν τυριά ως «φέτα» ή άλλα ελληνικά Π.Ο.Π. όπως π.χ. έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη ότι γίνεται με τη Βουλγαρία. Απόφαση που έχει βαρύνουσα σημασία για την Χαλκιδική, η οποία βρίσκεται στην «κορυφή» της παραγωγής φέτας από βιομηχανίες και βιοτεχνίες οι οποίες επί δεκαετίες έχουν δώσει σκληρές «μάχες» για να κερδίσουν τις ξένες αγορές, έχοντας να αντιμετωπίσουν αλλεπάλληλες «πλαστογραφήσεις» του εθνικού μας προϊόντος από διάφορες χώρες.
Δικαίωση για τους παραγωγούς μας
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, αποτελεί δικαίωση για τη χώρα μας και τους παραγωγούς μας. Η «φέτα» αποτελεί εθνικό προϊόν και τείνει να εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν για την ελληνική παραγωγή. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη νομική ομάδα του Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νομικά άρτια δουλειά τους στο χειρισμό της υπόθεσης. Το ΥπΑΑΤ θα συνεχίσει τους ελέγχους στην αγορά για την προστασία της «φέτας» γιατί αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τις εξαγωγές της χώρας, αλλά και προϊόν που συνδέεται άμεσα με την ελληνική παράδοση».
Υπενθυμίζεται ότι η «φέτα» έχει καταχωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ το 2002 και η συγκεκριμένη ονομασία επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ελλάδας, το οποίο, μάλιστα, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Η είδηση για την καταδίκη της Δανίας ήρθε σε περίοδο που έχει αρχίσει να μπαίνει τάξη στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό και οι οποίες είχαν καταβαραθρώσει τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα. Εάν παρέμεινε το προηγούμενο ανεξέλεγκτο καθεστώς σήμερα με την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτίναξη της τιμής των ζωοτροφών, είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να διατηρηθεί κτηνοτροφική μονάδα. Κι αν τώρα γίνεται λόγος για συρρίκνωση του ζωιϊκού κεφαλαίου, τότε θα μιλούσαμε για πλήρη εξαφάνισή του.
Οι τιμές παραγωγού…
Με τον περιορισμό μέχρι και το μηδενισμό των εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και σε συνδυασμό τώρα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θέτει τέλος σε εξαγωγές από τη Δανία με την ονομασία «φέτα», αναμένεται να δοθεί μια γερή ώθηση στις τιμές παραγωγού για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο που ίσως σημάνει και την πλήρη αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια. Ήδη από 0,80 που ήταν η μέση τιμή περίπου για το πρόβειο γάλα την γαλακτοκομική περίοδο 2019-2020 και νωρίτερα, η μέση τιμή την τρέχουσα που ολοκληρώνεται τέλη Ιουλίου- Αυγούστου, κινείται στο 1,20 ευρώ το λίτρο. Θα ήταν μια πολύ καλή τιμή σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, εάν δεν είχε ξεσπάσει το κύμα ακρίβειας, απόρροια της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η μεγάλη έλλειψη – λόγω και εποχής- ήδη έχει ανεβάσει την τιμή στο 1,70 ευρώ το λίτρο, που αφορά όμως μικρό αριθμό κτηνοτρόφων που διατηρούν γαλακτοφόρα ζώα μέσα στο καλοκαίρι.
Παράλληλα όμως άρχισαν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, με τους κτηνοτρόφους της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας να έχουν προτείνει ως τιμή βάσης για την διαπραγμάτευση το 1,80 ευρώ το λίτρο, προτάσσοντας το μεγάλο κόστος παραγωγής, ευελπιστώντας μάλιστα υπό προϋποθέσεις να φτάσει και τα 2 ευρώ το λίτρο.
«Πονοκέφαλος» οι ζωοτροφές
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» εξακολουθεί να είναι η αυξητική τάση στις τιμές των ζωοτροφών που δεν φαίνεται να υποχωρεί σύντομα. Οι παραγωγοί καλούν τις τυροκομικές μονάδες να αντιληφθούν ότι η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, όχι μόνο προστατεύει την παραγωγή της φέτας, αλλά και βοηθά να διατηρηθούν οι μονάδες.
Το κοστολόγιο ίσως αλλάξει -ώστε να μειωθεί σε ένα ποσοστό η επιβάρυνση του καταναλωτή- μόνο εάν υπάρξει αυξημένη ενίσχυση για αγορά των ζωοτροφών. Όπως λένε όλοι κτηνοτρόφοι αυτή θα πρέπει να ισχύσει για αρκετά μεγάλο διάστημα και με αύξηση του ποσοστού από 2% σε 10%. Θετικά αντιμετωπίζεται και η πρόθεση του Υπουργείου να δώσει ενίσχυση ανά κεφαλή ζώου, που όμως έχει ακόμη δρόμο.
Γεγονός είναι πάντως, ότι μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει για την κτηνοτροφία μας και μακάρι να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ώστε να αρχίσει σιγά- σιγά να ομαλοποιείται η οικονομία και να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για δημιουργία βιώσιμων μονάδων.
![]() |
ΑπάντησηΠροώθηση
|