22 Φεβρουαρίου, 2024
Αστυνομικά Χαλκιδική

Αρκετά θύματα από την Χαλκιδική…

Μεγάλη απάτη με e-shops

Πολλοί Χαλκιδικιώτες εξαπατήθηκαν από την εγκληματική οργάνωση, που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαμίας προχθές. Η συμμορία έστησε δώδεκα ηλεκτρονικά καταστήματα, έντεκα στο εσωτερικό και ένα στο εξωτερικό, μέσω των οποίων παρίστανε ψευδώς ότι πωλούσε διάφορα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο άρπαζε τη δουλειά από τα νόμιμα e-shops και παράλληλα εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, πετυχαίνοντας αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 570.000 ευρώ!

Από τις κατασχέσεις της Αστυνομίας

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαμίας άρχισε να ερευνά την υπόθεση μετά από καταγγελίες καταναλωτών και κατόρθωσε να λύσει τον γρίφο και να φθάσει στους δράστες στην Αττική. Σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής συνέλαβε τα τέσσερα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και τον αρχηγό, σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας και σχημάτισε δικογραφία κατά 16 ακόμη μελών της οργάνωσης, που έδιναν στο κύκλωμα τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

 

Η καλά οργανωμένη απάτη

Η απάτη στήθηκε τον Μάιο του 2020 οπότε η εγκληματική οργάνωση εξυπηρετούσε κανονικά τους πολίτες που απευθύνονταν στα ηλεκτρονικά της καταστήματα, προκειμένου να αποσπάσει κύρος και εμπιστοσύνη. Οταν πλέον συγκέντρωσε μαζικές παραγγελίες καταναλωτών, αποφάσισε να δράσει!

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, με ψευδείς πωλήσεις προϊόντων εξαπάτησε συνολικά 1.866 καταναλωτές από ολόκληρη την επικράτεια και τη Χαλκιδική.

 

 

 

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης έπειθαν τα θύματά τους να προκαταβάλουν το τίμημα των προϊόντων, που ήθελαν να αγοράσουν, σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακολούθως, έχοντας προαποφασίσει να μην παραδώσουν κανένα προϊόν στους προαναφερόμενους καταναλωτές, καρπώθηκαν το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος, αφού πρώτα το διακίνησαν, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να του προσδώσουν νομιμοφάνεια, εξαπατώντας παράλληλα και τραπεζικά ιδρύματα.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, αφού συνέλεξε, ανέλυσε και αξιοποίησε στοιχεία και δεδομένα, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, οργάνωσε και εκτέλεσε αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, προχθές σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν μια θαλαμηγός, δύο οχήματα, το χρηματικό ποσό των 15.375 ευρώ και πιστόλι με 218 φυσίγγια.

Επίσης, κατασχέθηκαν οκτώ φορητοί υπολογιστές, 26 κάρτες τραπεζών, τέσσερις σκληροί δίσκοι υπολογιστών, εννέα κινητά τηλέφωνα και έγγραφα, ταμειακές μηχανές και σφραγίδες των εμπλεκόμενων εταιρειών.

 

 

 

Δεσμεύσεις λογαριασμών

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία προέβη σε ενέργειες δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, των εμπλεκομένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και να προσδιοριστεί επακριβώς από τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου, την πρόληψη και καταπολέμηση της οργανωμένης διάπραξης απατών και της εγκληματικότητας εν γένει, θα συνεχιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.