Δελτίο Τύπου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 

Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων.

Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Αλλαγή πλεύσης από Βερολίνο έναντι Άγκυρας
Αλλαγή τόνων και ύφους έναντι της Τουρκίας για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας επιλέγει τώρα το Βερολίνο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τήρηση ίσων αποστάσεων πριν από δύο ημέρες. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετέφερε χθες ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς «είναι της άποψης ότι, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παραμείνουν ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις». Και σημείωσε, ακόμα πιο συγκεκριμένα, ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές, που τάσσονται απέναντι στο πνεύμα της Συμμαχίας».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ακόμα (Reuters) ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε.». Η στροφή του Βερολίνου έρχεται μετά τη συνάντηση του κ. Σολτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μετά την εμφατική και σαφέστατη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της κυριαρχίας της Ελλάδας, δίχως αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Σφοδρή επίθεση από την Τουρκία στη Γερμανία
Εξοργισμένη είναι η Αγκυρα με τη στήριξη που εξέφρασε το Βερολίνο προς την Αθήνα στο ζήτημα των σχέσεών της με την Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς να καταδικάζει, να απορρίπτει και να χαρακτηρίζει τις γερμανικές θέσεις ως «αβάσιμες».

Ο κ. Μπιλγκίτς δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο η Γερμανία να πέφτει στην παγίδα της προβοκάτσιας της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας».

Σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην ακριτική Κω, αλλά θα επισκεφθεί ακολούθως με σκάφος και την Ψέριμο των περίπου 20 κατοίκων.

Η επίσκεψη σε ένα νησί με τόσο μικρό πληθυσμό στέλνει κυρίως συμβολικό μήνυμα, την ώρα μάλιστα που η Αγκυρα αναβαθμίζει «ποιοτικά» την προκλητικότητά της, εντάσσοντας στην επιθετική ρητορική της ακόμα και κατοικημένα νησιά.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αστυπάλαια, ένα χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου VW, Χέρμπερτ Ντις, για να δουν από κοντά και οι δύο την πορεία της μετάβασης του νησιού προς την πράσινη ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.