6 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου

Στα… σκαριά ένας μηχανισμός εναέριας έρευνας και διάσωσης!

Στόχος να μη χαθούν άδικα άλλες ζωές

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα πάρει το όνομα του Ερμή Θεοχαρόπουλου…

 

Έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει έγκαιρη εναέρια έρευνα και διάσωση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έκτακτη ανάγκη σε δυσπρόσιτα σημεία όπου δεν μπορεί να επέμβει το ΕΚΑΒ, όπως είναι απόκρημνες πλαγιές βουνών και χαράδρες, έχει στα… σκαριά η Πολιτεία.

Πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία απουσιάζει εντελώς σήμερα από τη χώρα μας με αποτέλεσμα να θρηνούμε κατά καιρούς τις ζωές ανθρώπων που χάθηκαν άδικα κάνοντας ορειβασία ή άλλες δραστηριότητες στη φύση. Πιο πρόσφατο περιστατικό η περίπτωση του 21χρονου Θεοφάνη – Ερμή Θεοχαρόπουλου που άφησε την τελευταία του πνοή στα Τζουμέρκα έπειτα από πτώση σε χαράδρα την ώρα που έκανε σκι. Ο άτυχος Ερμής έμεινε ζωντανός αρκετές ώρες, όμως η εναέρια διάσωση καθυστέρησε και ο θάνατός του συγκλόνισε όλη τη χώρα.

Ανάρτηση Μητσοτάκη

Η ανακοίνωση της σύστασης ειδικού μηχανισμού εναέριας διάσωσης έγινε χθες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με ανάρτηση που έκανε στην ομάδα «Theofanis Ermis Connecting Us! Για Την Εναέρια Προστασία Της Ζωής», την οποία δημιούργησε ο πατέρας του Ερμή, Γιάννης Θεοχαρόπουλος στο Facebook. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τους τελευταίους τρεις μήνες δημιουργήθηκε μια ομάδα δράσης με αξιόμαχα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ από τους οποίους ζήτησε να μελετήσουν τα πιο προηγμένα συστήματα εναέριας έρευνας, διάσωσης και διακομιδής που χρησιμοποιούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλές εκ των οποίων η υπηρεσία παρέχεται από ιδιώτες, να αντλήσουν καλά παραδείγματα για τη χώρα μας και να του εισηγηθούν τι μπορεί να γίνει.

«Το πρόβλημα που καλούμαστε να επιλύσουμε είναι ότι το σημερινό σύστημα εναέριας διάσωσης εξυπηρετείται από την Πολεμική μας Αεροπορία που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με όσα μέσα διαθέτει για να ανταποκριθεί και σε αυτά τα περιστατικά ταυτόχρονα με τα κύρια αμυντικά και αποτρεπτικά της καθήκοντα», τονίζει ο Πρωθυπουργός.

 

Ο νέος μηχανισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως ο νέος μηχανισμός που καλείται η Πολιτεία να φτιάξει θα έχει ως ειδοποιό διαφορά ότι θα είναι αφοσιωμένος μόνο στη διάσωση και διακομιδή ανθρώπων που νοσούν ή έχουν τραυματιστεί βαριά και βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γρήγορα από τις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος απόκρισης. «Έτσι η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ θα αποκτήσουν έναν πιο αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης εναέριας απόκρισης σε δύσκολα περιστατικά αλλά και η πολεμική αεροπορία θα μπορεί απερίσπαστη να εκτελεί τα δικά της πολύ σημαντικά καθήκοντα», τονίζει με έμφαση.

Εκείνο που θα γίνει, όπως αναφέρει, είναι μία νέα καθολική υπηρεσία εναέριας έρευνας και διάσωσης με κλιμακωτά σενάρια ανάπτυξης από τρεις έως εννέα βάσεις ελικοπτέρων στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, κοντά σε ορεινούς όγκους και νοσοκομεία, με κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχωμένα εναέρια μέσα που θα συνδέονται με το 112 και θα διατίθενται αποκλειστικά για την έρευνα και διάσωση σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Ταχεία απόκριση 

Το ετήσιο κόστος αυτής της νέας αλλά ιδιαίτερα αναγκαίας για την ανθρώπινη ζωή υπηρεσίας κυμαίνεται από 20 έως 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν κάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό εκτιμούν ότι αν ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια με τέσσερις έως έξι βάσεις θα επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός χρόνος απόκρισης στα αιτήματα για βοήθεια της τάξης των 25 έως 45 λεπτών της ώρας.

Η συγκεκριμένη ανάγκη δεν είχε προβλεφθεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως υπενθυμίζει ο Πρωθυπουργός, ήδη επιβαρύνεται με σημαντικά πρόσθετα κόστη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Έτσι, η χρηματοδότηση αυτής της νέας υπηρεσίας θα προέλθει από το τουριστικό εισόδημα της χώρας μας με ένα έκτακτο τέλος της τάξης του ενός ευρώ ανά επισκέπτη. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως «έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σε όλους τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες μας έναν αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης διάσωσης όταν επισκέπτονται τα βουνά μας ή άλλες δυσπρόσιτες περιοχές».

Με ιδιωτικά μέσα

Η υπηρεσία θα παρέχεται από ιδιωτικά εναέρια μέσα που θα μισθωθούν από ασφαλιστικές εταιρίες για αυτόν τον σκοπό, οι οποίες και θα αναλάβουν στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβατικών υποχρεώσεων να προσφέρουν έγκαιρη διακομιδή εντός εύλογου χρόνου.

Τα επόμενα βήματα για τον συγκεκριμένο μηχανισμό είναι η θέσπιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα ασφαλιστικά προϊόντα από την ασφαλιστική αγορά και να μισθωθούν τα εναέρια μέσα. Πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο αλλά κάποιες μπορούν να τρέξουν και παράλληλα ώστε οι πρώτες βάσεις να δημιουργηθούν εντός της φετινής τουριστικής περιόδου. Ο νέος αυτός μηχανισμός θα πάρει το όνομα του αδικοχαμένου Ερμή Θεοχαρόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.