29 Ιανουαρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής Κοινωνία

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ 3 ευρώ την αμόλυβδη στην Χαλκιδική…

Θα ενταθούν οι έλεγχοι από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πρατήρια

Πόλεμος και ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ωθούν συνεχώς ανοδικά τις τιμές τους

 

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι τιμές στα καύσιμα, καθώς οι αυξήσεις της τιμής τους συνεχίζονται, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δυσοίωνες καθώς  υπάρχουν φόβοι ότι τις επόμενες ημέρες -και όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το εμπάργκο που συζητά να επιβάλλει η Ε.Ε. στο Ρωσικό πετρέλαιο- η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ίσως φτάσει τα 3 ευρώ το λίτρο! Μια τέτοια εξέλιξη θα τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων, κάτι  βέβαια που το απεύχονται όλοι.

Η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε και χθες, εξέλιξη που οφείλεται σε δύο παράγοντες:  στην άνοδο της τιμής του βαρελιού, αλλά και στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζει να χάνει έδαφος έναντι του αμερικανικού, με το οποίο γίνονται οι αγορές πετρελαίου.

Η εικόνα στην Χαλκιδική

Τη Δευτέρα η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά ήταν 2,204 ευρώ το λίτρο, της 100ασταρας αμόλυβδης 2,354 και του Diesel κίνησης 1,890 ευρώ το λίτρο. Κοντά στον μέσο πανελλαδικό όρο κυμάνθηκαν οι μέσες τιμές στο Ν. Χαλκιδικής που ήταν 2,184, 2,365 και 1,911 αντίστοιχα. Οι μέσες τιμές δεν αντανακλούν όμως τη γενική τάση, που κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και στα περισσότερα πρατήρια τη Δευτέρα ειδικά για την αμόλυβδη η τιμή «άγγιζε» ή και ξεπερνούσε τα 2,2 ευρώ το λίτρο.

Εξανεμίστηκε η έκπτωση 

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες φορτηγών και γενικά επαγγελματικών οχημάτων, καθώς οι καταναλώσεις είναι πολύ υψηλές και το κόστος χρήσης έχει ξεφύγει. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 0,15 ευρώ το λίτρο γρήγορα εξανεμίστηκε από τις συνεχόμενες αυξήσεις και ελάχιστα «ανακούφισαν» τους ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Ενδεικτικό της ραγδαίας αύξησης της τιμής των καυσίμων είναι η τάση από εβδομάδα σε εβδομάδα. Την πρωτομαγιά η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 2,086 ευρώ το λίτρο, την επόμενη εβδομάδα «ανέβηκε» σε 2,186 ευρώ το λίτρο και την περασμένη Δευτέρα σε 2,204 ευρώ το λίτρο. Σε διάστημα 15 ημερών σημειώθηκε αύξηση κατά 0,118 ευρώ το λίτρο.

Δυσοίωνες προβλέψεις 

Όπως προαναφέραμε οι προβλέψεις των αναλυτών σχετικά με την πορεία των τιμών στα καύσιμα είναι δυσοίωνες. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται νέα αύξηση, καθώς η εκκρεμής απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο θα συσφίξει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και καυσίμων.

«Πονοκέφαλος» η νοθεία 

Εκτός της ακρίβειας, «πονοκέφαλο» προκαλεί στην Κυβέρνηση, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στους καταναλωτές το ενδεχόμενο νοθείας. Σύμφωνα μάλιστα με όσα λέγονται στο χώρο του κλάδου, οι χαμηλές τιμές που εμφανίζονται σε ορισμένα πρατήρια ανά τη χώρα είναι πολύ πιθανό να συνδέονται με φαινόμενα νοθείας.

Στο «μικροσκόπιο» των ελέγχων έχουν μπει και τα διυλιστήρια, στα οποία επιρρίπτονται συχνά ευθύνες για τις υπερβολικές αυξήσεις που σημειώνονται. Να σημειωθεί ότι οι τιμές διυλιστηρίων την περασμένη Δευτέρα, μαζί με τους φόρους, αλλά χωρίς ΦΠΑ ήταν για την αμόλυβδη κοντά στο 1,720 ευρώ το λίτρο, ενώ το περασμένο Σάββατο ήταν λίγο πάνω από το 1,692 ευρώ το λίτρο.

Έλεγχος στα διυλιστήρια 

Χθες τα ΕΛΠΕ και την Motor Oil επισκέφθηκε κλιμάκιο ελέγχου της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι βάσει των διατάξεων για την καταπολέμηση της αθέμιτης κερδοφορίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της διενέργειας του ελέγχου, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους επικεφαλής των δύο διυλιστηρίων στις οποίες αναλύθηκαν τα ζητήματα της εξέλιξης των τιμών, της τιμολόγησης των προϊόντων διύλισης καθώς και της ανάγκης για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης των υγρών καυσίμων. Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε η βούληση να γίνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της διεθνούς δυσμενούς συγκυρίας, για να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη και η ευημερία του καταναλωτή.

Καμιά ανοχή στην αισχροκέρδεια

Σε κάθε περίπτωση, επισημάνθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι ο έλεγχος για την πάταξη των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας θα είναι διαρκής και χωρίς καμία ανοχή, από την εισαγωγή των πετρελαιοειδών, τη διύλιση έως και τη διάθεσή τους μέσω των εταιριών εμπορίας στα πρατήρια καυσίμων. Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.

 Πέφτουν «καμπάνες»

Παράλληλα με τα διυλιστήρια κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζουν τους ελέγχους στα πρατήρια και ήδη  τουλάχιστον 50 έχουν εντοπιστεί να πωλούν με μεγαλύτερο περιθώριο-από το νόμιμο- κέρδος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για τις περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια ελέγχου απ’ την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και επίκεινται ανακοινώσεις ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν όχι μέσα στην τρέχουσα.

Οι ίδιες αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στις πρώτες περιπτώσεις βρίσκονται στο εύρος 5.000 ευρώ ως 50.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως δεν θα συνοδευτούν απ’ την ανακοίνωση του ονόματος των επιχειρήσεων με βάση την τελευταία νομοθετική διάταξη, εκτός κι αν συμπεριλαμβάνονται και υπότροπες επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.