Προληπτικές παρεμβάσεις μπορούν να αποτρέψουν τον πύρινο κίνδυνο στην Χαλκιδική το καλοκαίρι…

Επείγει ο καθαρισμός δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων
Το φετινό σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο παρουσίασε ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας
Μπορεί η Χαλκιδική, περιοχή με πολλά και πυκνά δάση, να μην έχει αντιμετωπίσει -και ευτυχώς- σοβαρά προβλήματα από πυρκαγιές τα τελευταία χρονια, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες περιοχές της χώρας (νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την περυσινή πύρινη λαίλαπα στην Αττική, αλλά και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2008), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Αντίθετα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση) οργανώνονται για να είναι έτοιμοι να αποσοβήσουν άμεσα οποιαδήποτε απειλή εμφανιστεί. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος τις περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, γι’ αυτό η προσοχή όλων θα πρέπει να εστιαστεί στην πρόληψη!
Εκκλήσεις για καθαρισμούς
Το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες είναι οι εκκλήσεις των τοπικών φορέων προς όλους τους πολίτες για καθαρισμό ιδιωτικών εκτάσεων, απομακρύνοντας καύσιμη ύλη, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί συμπολίτες τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στα χωριά προκλητικά αδιαφορούν για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές παρατηρεί κανείς να έχουν σχηματιστεί ολόκληροι λόγγοι!
Τι συμβαίνει όμως εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους; Ακόμη οι Δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Οι υποχρεώσεις των Δήμων
Δεν είναι όμως μόνο οι πολίτες που καλούνται να φροντίσουν για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Υποχρεώσεις και μάλιστα μεγάλες έχουν και οι Δήμοι, οι οποίοι θα πρέπει έγκαιρα να φροντίσουν για τον καθαρισμό όλων των δημόσιων εκτάσεων από χορτάρια και άλλα εύφλεκτα υλικά. Ειδικά αυτή την περίοδο με τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις και την άνοδο της θερμοκρασίας τα χορτάρια θα θεριέψουν ακόμη περισσότερο (σε πολλά σημεία χρειάζεται ήδη η παρέμβαση των υπηρεσιών πρασίνου).
Ο κεντρικός σχεδιασμός
Στο μεταξύ, το φετινό σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο παρουσίασε χθες ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευαγγ. Τουρνάς. Ο νέος σχεδιασμός βασίζεται σε τρεις άξονες: Πρόληψη – Προετοιμασία, Ετοιμότητα και Άμεση παρέμβαση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Χρ. Στυλιανίδη η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με περίπου 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιο αριθμό εθελοντών και 500 δασοκομάντος, καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο.
Οι 500 δασοκομάντος αναμένεται να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτούς προστίθενται 90 ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες που θα είναι επικεφαλής των ομάδων. Θα υπάρχουν 6 επιχειρησιακές βάσεις, σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα. Το ειδικό αυτό σώμα, θα δουλεύει μέσα στο δάσος, σε συνεργασία με τους δασικούς και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων, ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Όπως αναφέρθηκε χθες στην ενημέρωση, στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά θα συντηρηθούν σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και θα διανοιχθούν 1.625 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.
Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, αυτά αυξάνονται σημαντικά από πέρυσι. Συγκεκριμένα, από τα 31 μισθωμένα του 2021, φέτος όπως είπε ο κ. Στυλιανίδη αυτά θα φτάσουν περίπου τα 46.