1 Απριλίου, 2023
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Συνάντηση των κυρίαρχων κομμάτων του πράσινου πολιτικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου

 

07/06/2022

 

Ενεργειακό, πυρηνικά, οικονομία
και λοιπά θέματα ευρύτερης κοινής ατζέντας στο πλαίσιο του
35ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Συνάντηση πραγματοποίησαν τα κυρίαρχα κόμματα που εκπροσωπούν τον πράσινο πολιτικό χώρο σε Ελλάδα και Κύπρο, στο πλαίσιο των εργασιών του 35ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που έλαβε χώρα στη Ρίγα της Λετονίας 3-5 Iουνίου. Η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την Ελλάδα και ο Χαράλαμπος ΘεοπέμπτουΠρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την Κύπρο, αντάλλαξαν απόψεις σε κλίμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος για θέματα «πράσινης» και ευρύτερης ατζέντας που αφορούν αμφότερες τις χώρες.

Το ενεργειακό κυριάρχησε στην συζήτηση, καθώς από αυτό απορρέουν πλήθος άλλων θεμάτων που επηρεάζουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό τόσο την ζωή των πολιτών σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και του περιβάλλοντος.

Ο κος Θεοπέμπτου έκρουσε τον κώδωνα για το πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας στο Ακούγιου της Τουρκίας, η κατασκευή του οποίου είναι προϊόν συνεργασίας Ρωσίας και Τουρκίας. Τοποθετημένο σε σεισμογενή περιοχή, πολύ κοντά στην Μεγαλόνησο, εγείρονται σοβαρότατες ανησυχίες, τις οποίες εντείνουν μεταξύ άλλων και δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο  σύμφωνα με τα οποία  οι υπογραφές των ειδικών για την συνταχθείσα έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, η οποία κυρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση είχαν πλαστογραφηθεί. Το Κίνημα Οικολόγων Κύπρου, όσο και πολίτες και πράσινες φωνές σε Κύπρο και Τουρκία, πράττουν τα μέγιστα για να παύσουν τις εργασίες του έργου αυτού.

Η κα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία της για τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατασκευή του, αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες στην Τουρκία και σε όλες τις γείτονες με αυτήν χώρες σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα και δήλωσε ότι: «Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση στην ενεργειακή κρίση για καμία χώρα, αλλά σπασμωδική αντίδραση υψηλοτάτου κινδύνου.»  

Ο κος Θεοπέμπτου, επίσης ενημέρωσε την κα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου και του παράνομου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Περαιτέρω αμφότεροι οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, συζήτησαν για τις συνέπειες του εν εξελίξει πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που αφορούν μεταξύ άλλων τους βάσιμους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση από το πάγωμα εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών, τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, την ενδεχόμενη ενεργειακή ανεπάρκεια λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία, τις επιπτώσεις στον τουρισμό, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ανεργία. Αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό εξ αφορμής του αριθμού των ουκρανών προσφύγων που έχει δεχθεί η Κύπρος, αλλά και φυσικά των μεγάλων κυμάτων προσφυγικών ροών που δέχεται συχνά πυκνά η Ελλάδα.

Περαιτέρω η ατζέντα περιελάμβανε και θέματα κοινωνικής μέριμνας, όπως η αστεγία, όπου η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα ξεκίνησε εκθέτοντας τα βασικά σημεία ενός μελετημένου πλάνου για την αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου αυτού, τόσο από το στάδιο της πρόληψης, πριν βρεθεί κάποιος χωρίς στέγη, έως την αντιμετώπιση και την ομαλή επανένταξη του αστέγου, καθώς και την παροχή γνώσης και εκπαίδευσης για την διαχείριση αυτού του εξαιρετικά επίπονα επιδραστικού για τη ζωή ενός ανθρώπου φαινομένου.

Ο κος Θεοπέμπτου έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης και άλλα θέματα που απασχολούν την Κυπριακή Δημοκρατία και των οποίων η αντιμετώπιση να μπορεί να αποτελέσει «τροφή για σκέψη» και για το ελληνικό γίγνεσθαι, όπως οι αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων, η κατάρτιση νέων ανέργων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η επιχειρηματικότητα και η μείωση της φυγής ξένων εταιρειών κλπ.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ανέπτυξε επίσης το θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά και τη συνεχή μέριμνα που θα πρέπει να παρέχεται μετά από μια πυρκαγιά με αφορμή την πρωτοβουλία – παρατηρητήριο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ «Εύβοια Watch» που προάγει την επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, προτείνοντας λύσεις και φέρνοντας κοντά πυρόπληκτους, αρμόδιους φορείς, επιστήμονες και ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό.   

Αμφότεροι, διερεύνησαν τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορετικές παραμέτρους που ισχύουν σε Ελλάδα και Κύπρο στα προαναφερόμενα θέματα κοινής ατζέντας και συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο, για να ανταλλάσσουν απόψεις, προάγοντας την συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση τους.

 

Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: κ. Κατερίνα Λαδοπούλου, τηλ. 6947420016, email: cladop@yahoo.com

 Μάθετε περισσότερα για εμάς στο http://www.ecogreens.gr
Ακολουθήστε μας στο https://www.facebook.com/Oikologoi.Prasinoi/ και στο @Oikologoi.Prasinoi
Κατεβάστε το νέο μας λογότυπο εδώ: https://ecogreens.gr/logotypos/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.