20 Απριλίου, 2024
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Παρεμβάσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την ενεργειακή κρίση, τα πυρηνικά και την ειρήνη στο 35ο Συμβούλιο του ΕΠΚ

 

06/06/2022

 

Σημαντική η εκλογή της Ελληνίδας, Βούλας Τσέτση, 
στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος 
της οποίας την υποψηφιότητα υπέβαλαν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, την Κυριακή 5/6, θέτοντας μια φιλόδοξη ατζέντα για την πράσινη μετάβαση, ως εργαλείο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ως μέσο προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης του κλιματικού μας αποτυπώματος, αλλά και για την  ισότητα όλων των φύλων, την ενεργειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη.

Από την πρωτεύουσα της Λετονίας επέστρεψε χθες η αποστολή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, με πλούσιες εμπειρίες και ερεθίσματα για νέες δράσεις και συνεργασίες. Την αποστολή αποτελούσαν η Συμπρόεδρος, Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ο Οργανωτικός Γραμματέας, Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Δομήνικος Χρυσίδης και οι Συνεκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Μιχάλης Μπάκας και Θάλεια Ρούσσου.

Οι παρεμβάσεις μας επικεντρώθηκαν:

  • Στο ψήφισμα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που καλεί για άμεση κατάπαυση του πολέμου, όπου συμβάλαμε με προτάσεις για επιτακτική ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό με την ενεργοποίηση των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την καταδίκη των εγκληματιών πολέμου και την παραπομπή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από όποια πλευρά και εάν προέρχονται, την προστασία των προσφύγων από Ουκρανία, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες καταπολεμώντας τα φαινόμενα trafficking αλλά και τη στήριξη των Ρώσων που αγωνίζονται κατά του καθεστώτος του Πούτιν για μια δημοκρατική Ρωσία.
  • Στο ψήφισμα για το αίτημα ακύρωσης της κατασκευής της μονάδας πυρηνικής ενέργειας στην Akkuyu της Τουρκίας, η οποία έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από Ρωσική Εταιρία, όπου συμβάλλαμε με προσθήκη που αφορά στις πρόσφατες αναθεωρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης Ερντογάν που απειλούν την σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Στο ψήφισμα για τη φροντίδα ηλικιωμένων, όπου συμβάλλαμε με προτάσεις για την εκπαίδευση του προσωπικού ή της οικογένειας που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Επιπλέον, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συγχαίρουμε τη Βούλα Τσέτση για την εκλογή της στη νέα Επιτροπή των Ευρωπαίων Πράσινων, και μάλιστα με πλειοψηφία μεταξύ συνυποψηφίων. Την υποψηφιότητα της Ελληνίδας από την Ήπειρο που διαπρέπει στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (ΕΠΚ) είχαμε την τιμή να υποβάλουμε οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ως μέλος του ΕΠΚ.

Συγχαίρουμε επίσης τους νεοεκλεγέντες Συμπροέδρους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Mélanie Vogel (Γαλλία) και Thomas Waitz (Αυστρία), αλλά και τη νέα  Γενική Γραμματέα – Benedetta De Marte (Ιταλία), την Ταμία – Ute Michel (Γερμανία) και τα υπόλοιπα  μέλη της Επιτροπής, Sibylle Steffan (Γερμανία), Małgorzata Tracz (Πολωνία), Rasmus Nordqvist (Δανία) και Mina Jack Tolu (Μάλτα).

Η νέα Γραμματεία των Ευρωπαίων Πράσινων, με ενεργή παρουσία γυναικών και εκπροσώπων από τη Νότια Ευρώπη, αλλά και η συλλογική δουλειά με όλα τα πράσινα κόμματα μέσα από τις δράσεις και τα δίκτυα, θα συμβάλλουν αποφασιστικά για μια πιο δίκαιη, βιώσιμη, ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη και θα ενισχύσουν το πράσινο κύμα σε ολόκληρη την ήπειρο, εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών του 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Συμβούλιο στη Ρίγα έδωσε τέλος την ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων μας με τα πράσινα κόμματα στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των εργασιών του  Μεσογειακού και του Βαλκανικού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων, δίκτυα στα οποία είμαστε μέλη και με τα οποία θα δουλέψουμε στενά για μια πιο πράσινη και δίκαιη κοινωνικά Ευρώπη.

 

Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: κ. Κατερίνα Λαδοπούλου, τηλ. 6947420016, email: cladop@yahoo.com

 Μάθετε περισσότερα για εμάς στο http://www.ecogreens.gr
Ακολουθήστε μας στο https://www.facebook.com/Oikologoi.Prasinoi/ και στο @Oikologoi.Prasinoi
Κατεβάστε το νέο μας λογότυπο εδώ: https://ecogreens.gr/logotypos/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.