8 Ιουνίου, 2023
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Δ. Χρυσίδης, Κ. Βλαχόπουλος: Στα Ιωάννινα για τη σύνδεση τοπικής παραγωγής και βιώσιμου τουρισμού

14/06/2022

 

Στα Ιωάννινα βρέθηκαν το διήμερο 8-9 Ιουνίου, ο Δομήνικος Κ. Χρυσίδης, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ & Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων και ο Κώστας Βλαχόπουλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και μέλος της Πολιτικής Κίνησης Ιωαννίνων.
Βασικό θέμα της περιοδείας ήταν η εκστρατεία ενημέρωσης «Δες τον τουρισμό αλλιώς» που υλοποιείται από τον Τομέα Τουρισμού των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και το Μεσογειακό Δίκτυο των Ευρωπαίων Πράσινων.  Ζητούμενο της καμπάνιας είναι ένα μοντέλο τουρισμού με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στις κρίσεις που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα και την εικόνα της σε ένα βιώσιμο τουριστικό προορισμό.

Ο Κώστας Βλαχόπουλος με καταγωγή από τα Ιωάννινα και ο Δομήνικος Χρυσίδης επισκέφθηκαν περιοχές του δικτύου Natura 2000, καθώς και τουριστικές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες έχουν προοπτικές ανάπτυξης θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, κ. Μωυσή Ελισάφ και κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων κ. Χάρη Λιούρη και κ. Γιάννη Νούσια, και τον B’ αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, κ. Ελευθέριο Ζαρκάδα.  Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ συμμετείχαν επίσης στην «Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου MeDInno» που πραγματοποιήθηκε στην Μπαλντούμα Ιωαννίνων, ένα χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», όπου και συζήτησαν με βιοκαλλιεργητές της περιοχής.
Βασικά θέματα που αναδείχθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων:

  • Η σύνδεση τοπικής παραγωγής και τουρισμού καθώς και οι δυνατότητες υποστήριξης ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας
  • Συγκεκριμένες προτάσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας
  • Οι θέσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την αναγκαία επιτάχυνση του χωροταξικού σχεδιασμού αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Η ένταξη του Δήμου Ιωαννίνων σε πρόγραμμα κλιματικής ουδετερότητας
  • Οι προκλήσεις βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μέσω του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πρασίνων, έθεσαν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της διακυβέρνησης-συντονισμού υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε εθνικό-περιφερειακό-τοπικό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, η αξιοποίηση των οποίων θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια. Τόνισαν επίσης την αναγκαιότητα θεματικών συνεργασιών με άλλους μεσογειακούς προορισμούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Κ. Βλαχόπουλος, «Η Ήπειρος έχει διαφυλάξει μέχρι σήμερα ακέραια πολλά σημαντικά στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που επιβάλλεται να προστατευθούν και να αναδειχθούν περαιτέρω δια μέσω του θεματικού τουρισμού. Οι άστοχες επενδύσεις όπως έργα εκτροπής ποταμών, όπως ο Αώος, εξορύξεις υδρογονανθράκων, βιομηχανικές ΑΠΕ αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της Ηπείρου και των προστατευόμενων περιοχών της. Αξίζουν να σημειωθούν πρόσφατες παρεμβάσεις όπως ο αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας που ασκεί σημαντική πίεση στον υγρότοπο Τσαμαρά, η πρόσφατη παράνομη ανέγερση κατοικιών στο Πάπιγκο, με αποτέλεσμα την αλλοίωση ορίων του ιστορικού οικισμού».

Με τη σειρά του ο κ. Δ. Χρυσίδης τόνισε, «Η Ήπειρος έχει όλα τα προσόντα να προσαρμοστεί έξυπνα στην κλιματική κρίση, με επενδύσεις στην τοπική παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μικρής κλίμακας σε όλα τα κτίρια και τις άλλες αγροτικές υποδομές, αξιοποιώντας παράλληλα τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα και αναδεικνύοντας δια μέσου αυτών το εξαιρετικό φυσικό και πολιτισμικό της περιβάλλον, αλλά και την ιδιαίτερη κληρονομιά της».

 

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: κ. Κατερίνα Λαδοπούλου, τηλ. 6947420016, email: cladop@yahoo.com

 Μάθετε περισσότερα για εμάς στο http://www.ecogreens.gr
Ακολουθήστε μας στο https://www.facebook.com/Oikologoi.Prasinoi/ και στο @Oikologoi.Prasinoi
Κατεβάστε το νέο μας λογότυπο εδώ: https://ecogreens.gr/logotypos/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.