Ο Nick Mason των Pink Floyd ξεσήκωσε τη Θεσσαλονίκη 57 χρόνια μετά τη δημιουργία του συγκροτήματος (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Το εντυπωσιακό γκονγκ των Pink Floyd ήχησε στη Μονή Λαζαριστών το βράδυ της Παρασκευής δια χειρός του ντράμερ του ροκ συγκροτήματος Nick Mason και των Nick Mason’s Saucerful Of Secrets, θυμίζοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης την εμβληματική εμφάνιση της μπάντας στην Πομπηία το μακρινό 1972.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ
Το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών υποδέχτηκε τον Nick Mason στη συναυλία Saucerful Of Secrets -από το όνομα του δεύτερου άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε το 1968-, χαρίζοντας ένα μουσικό υπερθέαμα αλλά και μεγάλες δόσεις νοσταλγίας σε μεγάλους και μικρούς, σίγουρα όμως μυημένους στον κόσμο των Pink Floyd.
Χωρίς να δώσει ούτε λίγο χρόνο στα διάσημα και χιλιοπαιγμένα κομμάτια του συγκροτήματος όπως το Wish you were here ή το Another brick in the wall, ο Nick Mason προχώρησε σε μία ωδή των 60s και 70s, αποτίοντας φόρο τιμής στο «καταραμένο» μέλος του συγκροτήματος, Syd Barrett, ο οποίος είχε αποχωρήσει το 1969, τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία των Floyd, για να αντικατασταθεί από τον ροκ ζεν πρεμιέ David Gilmour, που έφερε διαφορετικό ύφος και ήχο στο συγκρότημα.
Ο Nick Mason σε εξαιρετική φόρμα, παρά τα 78 του χρόνια και με τη σπίθα του παρελθόντος παρέδωσε μαθήματα ροκ ιστορίας παίζοντας κομμάτια όπως το Interstellar Overdrive για να «ανάψει τα αίματα» και το Set the controls for the heart of the sun, όπου χτύπησε το περιβόητο γκονγκ, καταφέρνοντας να αποσπάσει δυνατό «καρδιοχτύπι» και χειροκρότημα από το κοινό.
Με κομμάτια όπως το Obscured by clouds, One of these days, Bike και See Emily play μάς γύρισε στις χρωματιστές και νοσταλγικές εικόνες των 1970s, χωρίς να απολέσει τη νουάρ αισθητική, αλλά και το ψυχεδελικό πρώιμο παρελθόν του συγκροτήματος, προεξάρχοντος του Syd Barrett.
«Πριν από πολλά χρόνια είδα τον Roger Waters να κάνει μεγάλες περιοδείες. Τώρα ήρθε και η δική μου σειρά», δήλωσε χαμογελαστός ο Nick Mason στο κοινό που τον υποδέχτηκε με επευφημίες, δείχνοντας πως στην περίπτωση των Floyd δεν μονοπωλούν την αγάπη των φαν μόνο οι frontmen Roger Waters και David Gilmour. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως για αυτή την αγάπη συνετέλεσε το γεγονός πως από το 1965 που ιδρύθηκε το συγκρότημα, ο Nick Mason είναι το μοναδικό μέλος του που συμμετέχει σε όλους τους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει, μετά φυσικά και από την αποχώρηση του Waters το 1985 στο απόγειο της κοινής τους καριέρας.
Από το νοσταλγικό ταξίδι δεν έλειψε και η ιδιαίτερη μνεία στον Richard Wright, ένα από τα μέλη του συγκροτήματος που «λούστηκε» στα φώτα της διασημότητας λιγότερο από τους άλλους, έζησε για σύντομο διάστημα στην Ελλάδα και έφυγε από τη ζωή το 2008. Με το κομμάτι Remember a day που ήταν από τα λίγα κομμάτια που συνέθεσε ο Wright, ο Nick Mason ταξίδεψε το κοινό στις ρίζες του, αφού δεν ήταν λίγοι οι «έφηβοι» του 1970 και του 1980 που κατέκλυσαν τη Μονή Λαζαριστών για να δουν έναν ζωντανό θρύλο των νεαρών τους χρόνων.
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ήχησε το τραγούδι Echoes, «χάρη» στο οποίο χαράχθηκε με χρυσά γράμματα το όνομα των Pink Floyd στην ιστορία, για μία από τις καλύτερες live εμφανίσεις όλων των εποχών, την οποία μόνο λίγες συναυλίες, για παράδειγμα των Queen και Freddie Mercury στο Live Aid το 1985, μπορούν να συναγωνιστούν. Ο λόγος για την εμφάνιση του συγκροτήματος στην Πομπηία το 1972, όπου ερμήνευσαν στο δεσπόζων αρχαίο αμφιθέατρο το Echoes, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές, σε μια εποχή που είχαν ήδη μεν πάμπολους θαυμαστές και μια συμπαθητική πορεία, αλλά δεν είχαν προλάβει ακόμη να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ Dark side of the moon (1973) που τους εκτόξευσε και τους χάρισε μια θέση στο πάνθεον των ροκ θρύλων.
Οι Nick Mason’s Saucerful Of Secrets απαρτίζονται από τους Gary Kemp, Guy Pratt, Lee Harris και Dom Beken, οι οποίοι μοιράστηκαν τη σκηνή με τον ντράμερ και έδωσαν μια δυναμική παρουσία στο κοινό της Θεσσαλονίκης, αντάξια της ιστορικής μουσικής παρακαταθήκης την οποία εκλήθησαν να υπηρετήσουν.
Περισσότερες φωτογραφίες του ThessToday.gr από τη συναυλία: