6 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Κοινωνία

Νέα «μπουλούκια» μεταναστών στην Ειδομένη – Η κομπίνα με τους διακινητές και τα ταξί (ΦΩΤΟ)

Παλαιές γνώριμες καταστάσεις αρχίζει να ζει και πάλι η Ειδομένη, δεχόμενη αυξημένες πιέσεις από τα κυκλώματα των διακινητών που λόγω καλοκαιριού έχουν εντείνει τις… δραστηριότητές τους. Την ίδια ώρα, η τακτική «push-back» της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να προβληματίζει την τοπική κοινωνία, με κατοίκους της περιοχής να δηλώνουν χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr: «Μας στέλνουν πίσω κοπάδια».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Καθημερινά ομάδες μεταναστών γίνονται αντιληπτές να κινούνται πεζή περιμετρικά της Ειδομένης -κυρίως στα όρια των νομών Κιλκίς-Σερρών- όπου παρακάμπτοντας τον αγκαθωτό φράχτη, στο ύψος των χωριών Μεταμόρφωση, Χαμηλό και Ειρηνικό, διασχίζουν το ημιορεινό τμήμα της εκεί μεθορίου και περνούν στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας για να συνεχίσουν βορειότερα.

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο ThessToday.gr επιβεβαιώνουν την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «συνήθως μεσημεριανές ώρες οι Βορειομακεδόνες ανοίγουν τον αγκαθωτό φράχτη και στέλνουν πίσω στην Ελλάδα… κοπάδια μεταναστών». Ενδεικτικό της κατάστασης στην πύλη εισόδου-εξόδου της Ειδομένης αποτελεί η σχεδόν καθημερινή επαναπροώθηση δεκάδων μεταναστών -άλλες φορές ακόμη και πάνω από 100 άτομα- εξωθημένοι από τη Βόρεια Μακεδονία, όλοι τους νεαροί από Συρία, Αφγανιστάν, Κούρδοι κ.α., ηλικίας 20 έως 27 ετών.

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στον βαλκανικό διάδρομο

Η «βαλκανική διαδρομή» εδώ και χρόνια είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το ταξίδι ελπίδας των προσφύγων που επιχειρούν να προσεγγίσουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών ταξιδεύει με φορτηγά τρένα σε καθημερινή βάση από τη Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι μετανάστες επιβιβάζονται στα τρένα έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία ότι τα τρένα πρέπει να επιβραδύνουν. Αυτό επιτρέπει στους μετανάστες να φθάσουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, όπου με την άφιξη του τρένου και προτού σταματήσει για τον έλεγχο, εκείνοι πηδάνε από αυτό προσπαθώντας να διαφύγουν τη σύλληψη.

Το Χαμηλό όπως αναφέρουν ντόπιοι στο ThessToday, αποτελεί το νέο μεταναστευτικό πλέγμα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξηγούν τις ζημιές που μπορεί να υποστούν οι παραγωγές τους, οι οποίες είναι σε στάδιο προς πώληση. «Τα σιτάρια είναι έτοιμα για τα αλώνια, όπως και τα ηλιόσπορα. Το κοπάδι ανθρώπων που περνάει από μέσα για να φτάσει σε ένα σημείο συγκέντρωσης δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στις καλλιέργειές μας», αναφέρει κάτοικος της περιοχής, ενώ προσθέτει ότι «φοβόμαστε και για εκδήλωση πυρκαγιάς, μιας και το βράδυ σε πολλές περιπτώσεις βάζουν φωτιά σε κάδους ή τενεκέδες για να ζεσταθούν».

Όπως θα δείτε σε φωτογραφία που εξασφάλισε το ThessToday.gr, ομάδα των 50 ατόμων κρατώντας σακούλες και κουβαλώντας σακίδια κατευθύνεται προς τα χωράφια ώστε να βρουν την επαφή με τον «σύνδεσμό» τους από τη Βόρεια Μακεδονία, περιμένοντας ακόμη και υπό βροχή την κατάλληλη χρονική στιγμή για να περάσουν στην άλλη πλευρά.

Η κομπίνα των διακινητών με τα ταξί

Παράλληλα, το κροτάλισμα του Ερντογάν και οι απειλές της Αγκυρας ότι μπορεί να πλημμυρίσει και πάλι την Ελλάδα με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες έχει οδηγήσει σε έξαρση τους διακινητές ανθρώπινων καραβανιών που εκμεταλλεύονται τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr το τελευταίο διάστημα αλλοδαποί διακινητές έχουν δημιουργήσει επιχειρηματικές κυψέλες με κάποιους οδηγούς ταξί και εκτελούν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 15 με 20 δρομολόγια Ειδομένη – Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν στο ThessToday.gr ότι το βαλάντιο ανά άτομο ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η μοναδική αρμόδια αρχή που πραγματοποιεί περιπολίες, είναι τα λιγοστά κλιμάκια της Frontex, με συνέπεια πολλές φορές η διακίνηση να γίνεται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου το ελληνοτουρκικό τείνει να μετατραπεί σε προμετωπίδα για την αναζωπύρωση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.