Με εγκύκλιο ακύρωσαν τον νόμο για τους δασικούς χάρτες!

Σοβαρές καταγγελίες για τους Δασολόγους του Υπ. Περιβάλλοντος
Άμεση ανάγκη για διόρθωση της εγκυκλίου της Διεύθυνσης Δασών που αναιρεί διατάξεις για τις γεωργικές – κτηνοτροφικές εκτάσεις…
Ο Νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών αποχαρακτηρισμού από δασικές των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων ισχύει εδώ και δύο χρόνια, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση που εκδόθηκε πριν ένα σχεδόν χρόνο τον έκρινε νόμιμο και όμως δεν εφαρμόζεται σε ορισμένες βασικές του διατάξεις. Ο λόγος εγκύκλιος που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών, το έτος 2020 με την οποία εκ του πλαγίου «ναρκοθετήθηκε» ο Νόμος που είχε ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή λίγους μήνες νωρίτερα. Είναι ένα θέμα που αφορά και την Χαλκιδική.
Η εγκύκλιος – υποτίθεται ήταν ερμηνευτική του Νόμου- αλλά στην ουσία του ακυρώνει την έγκριση των δασικών χαρτών. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν ανακλήθηκε ούτε και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία είχε απορριφθεί η προσφυγή του Συλλόγου Δασολόγων.
Το θέμα αναδεικνύει η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, η οποία έστειλε έγγραφο αίτημα στους 38 βουλευτές που είχαν ζητήσει παράταση για την υποβολή των ενστάσεων επί των δασικών χαρτών, προκειμένου να κάνουν νέα παρέμβαση ώστε να διορθωθεί η επίμαχη εγκύκλιος, η οποία – όπως υπογραμμίζει- ανατρέπει τις διατάξεις του άρθρου 48 του Νόμου 4685/2020, του πιο γνωστού ως «νόμου- Χατζηδάκη». Όπως τονίζει ο Σύλλογος, εκείνο που δεν πέτυχε ο Σύλλογος των Δασολόγων του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας- το επιδιώκουν με αυτή την εγκύκλιο η οποία έχει σταλεί προς όλες τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες και είναι υποχρεωμένες να την εφαρμόσουν.
Δύο είναι τα βασικά επίμαχα σημεία της εγκυκλίου- που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 4685/2020 – για την οποία ζητείται η διόρθωσή της. Το πρώτο αφορά τη διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι «για να μη χαρακτηριστούν δασικές οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να αποδείξουν ότι χρησιμοποιούνταν ως τέτοιες». Η δέσμευση αυτή, σημειώνει η Ένωση, είναι αντίθετη με τις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου, ο οποίος καθορίζει ότι οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως γεωργικές και κτηνοτροφικές μετά από αποφάσεις του κράτους, εξαιρούνται του χαρακτηρισμού τους ως δασικών, χωρίς να θέτει καμία προϋπόθεσή τους για την έως τώρα χρησιμοποίησή τους ως τέτοιες, παρά μόνο την απαγόρευση αλλαγής της χρήσης τους.
Το δεύτερο επίμαχο σημείο που επισημαίνει η Ένωση αφορά την υποχρέωση των ιδιοκτητών γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στους κτηματολογικούς πίνακες του υπουργείου Γεωργίας και στα Κτηματολογικά διαγράμματά τους να υποβάλλουν ενστάσεις προκειμένου οι ιδιοκτησίες τους να χαρακτηριστούν γεωργικές και κτηνοτροφικές, αντί να καθορίζει ότι θα είναι αυτεπάγγελτος ο χαρακτηρισμός τους ως μη δασικών, μέσω της χρησιμοποίησης των ανωτέρω στοιχείων από την υπηρεσία. Η αστοχία αυτή- συμπληρώνει η Ένωση- υποχρεώνει χιλιάδες πολίτες στην υποβολή ενστάσεων, διογκώνοντας την απασχόληση των Επιτροπών, ενώ για πολλές από αυτές τις ιδιοκτησίες δεν θα υποβληθούν ενστάσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών τους. «Η μη τροποποίηση της εγκυκλίου θα οδηγήσει στην ακύρωση της εγκρίσεως των δασικών χαρτών», επισημαίνει η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, ζητώντας από τους 38 βουλευτές – αποδέκτες της ανακοίνωσής της να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν.