10 Δεκεμβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Κοινωνία

Λειτουργίες με σβηστούς πολυελαίους στους Ιερούς Ναούς της Χαλκιδικής λόγω κρίσης…

Δραματική έκκληση, προκειμένου η κυβέρνηση να δει αλλιώς το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και των Ιδρυμάτων

Ορατά αρχίσαν να γίνονται τα σημάδια από την οικονομική δυσχέρεια, που προκαλεί το ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς ρεύματος στους Ιερούς Ναούς της Χαλκιδικής. Πλέον υπάρχουν εκκλησίες, που τελούν λειτουργίες με σβηστά φώτα, ακόμη και Μυστήρια, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Οι υπέρογκοι λογαριασμοί θέτουν θέματα… προσεκτικής διαχείρισης των οικονομικών τους.

Το ανθρωπιστικό έργο των Ιερών Μητροπόλεων της Χαλκιδικής, είναι δύο,  είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί κανονικά με τη βοήθεια του Θεού, παρά το αδιέξοδο της ρήτρας αναπροσαρμογής, που εγκλωβίζει. Εξάλλου δεν έχει σταματήσει ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Εντούτοις, οι Ιεροί Ναοί δυσκολεύονται να φέρουν βόλτα τα οικονομικά τους θέματα και το προσωπικό αγωνιά με την κατάσταση, που έχει προκύψει. Δεν έχουν άλλα έσοδα, πέρα από τη βοήθεια των πιστών, για να αντεπεξέρχονται.

Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ναούς φέρνει προβλήματα στη λειτουργία τους.

Πρέπει να υπάρχει άλλη πολιτική με γενναιόδωρη μείωση των εισφορών των Ιερών Μητροπόλεων για την ενέργεια, προκειμένου να κρατήσουυν το έργο τους ζωντανό και όχι να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις. Οι Ιερές Μητροπόλεις δεν έχουν κερδοφορία. Δεν έχουν επιχορηγήσεις.

Το έργο της Εκκλησίας έχει γενικότερο κοινωνικό αντίκρισμα. Συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης, της ισορροπίας. Δεν ζητούν οι Ιερίες επιχορηγήσεις για την προσφορά, αλλά να μην τους εξοντώνουν με τους υπέρογκους λογαριασμούς στην ενέργεια. Κάτι να κάνει η κυβέρνηση για να μεταχειριστεί διαφορετικά το έργο αυτό για να συνεχίσει να προσφέρει με τη σειρά του τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν Ιεροί Ναοί, που φτάνουν σε ρυθμίσεις, γιατί δεν βγαίνουν διαφορετικά, δεν ανάβουν φώτα για να κάνουν οικονομία, δεν θα χρησιμοποιούν το καλοκαίρι κλιματιστικά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι Ιεροί Ναοί με  νύχια και με δόντια τα βγάζουν  πέρα, μεγάλη οικονομία και προσοχή στη διαχείριση των χρημάτων, που τους εμπιστεύεται ο κόσμος. Μέχρι τώρα τα καταφέρνουν με τη βοήθεια του Θεού.

Διπλάσιοι και τριπλάσιοι είναι οι λογαριασμοί ρεύματος σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς σε πολλούς Ιερούς Ναούς.

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Οι Ναοί τις ημέρες των εορτών του Πάσχα είχαν αυξημένα έσοδα από το παγκάρι, τα οποία, όμως, καλύπτουν όλα τα έξοδα της χρονιάς. Στη Χαλκιδική είναι ελάχιστοι οι Ιεροί Ναοί, κυρίως στα χωριά, που έχουν ακίνητη περιουσία, για να εξασφαλίζουν εισοδήματα, ενώ πληρώνουν και τη μισθοδοσία των νεωκόρων και των ιεροψαλτών,

Τα μέτρα, που αποφασίστηκαν πρόσφατα, όπως επισημάνθηκε, δεν αφορούν στις εκκλησίες, που εξαιρούνται ως νομικά πρόσωπα. «Μας οδηγούν σε διακανονισμούς των λογαριασμών από ανάγκη, αλλά δεν μπορεί να γίνεται κάθε μήνα. Πρέπει το κόστος κατανάλωσης να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, είναι ακραία.

 

Ενέργειες από την Ιερά Σύνοδο

Οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος προβληματίζουν και την Εκκλησία της Ελλάδος και η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ως γνωστόν, λόγω κορονοϊού οι εκκλησίες άδειασαν και τα έσοδα έφτασαν στο ελάχιστο. Ετσι, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ανησυχούν την Ιεραρχία. Σε επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Γερμανό, τον περασμένο Φεβρουάριο, απάντησε θετικά σε εισήγησή του για ενέργειες εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ζητηθεί από μεν τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας η παροχή έκπτωσης στα τιμολόγια τους στους Ι. Ναούς, τις Ι. Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, από δε τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες η απαλλαγή των εκκλησιαστικών δομών από τα δημοτικά Τέλη, προς υποβοήθηση και απρόσκοπτη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως η Ιερά Σύνοδος θα αποστείλει έγγραφα: α) προς τις επιχειρήσεις παραγωγής μορφών ενέργειας για την παροχή έκπτωσης δεδομένων των μειωμένων εσόδων των ναών λόγω κορονοϊού και β) προς τις κρατικές υπηρεσίες για την εξέταση δυνατότητας απαλλαγής των εκκλησιαστικών δομών από τα δημοτικά τέλη ένεκα της ανατίμησης των καυσίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.