2 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Κοινωνία Πολιτισμός

«Κωμωδία στην Κάμερα»: Η Θεσσαλονίκη «αγκάλιασε» το masterclass των Θαν. Τσαλταμπάση-Κων. Μουσούλη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Masterclass «Κωμωδία στην Κάμερα» στο θέατρο Σοφούλη, στη Θεσσαλονίκη από τον σεναριογράφο-σκηνοθέτη, Κωνσταντίνο Μουσούλη και τον ηθοποιό, Θανάση Τσαλταμπάση αφήνοντας την υπόσχεση και των δύο στο κοινό της πόλης να πραγματοποιήσουν παρόμοιο σεμινάριο στο προσεχές μέλλον.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Πρόκειται για ένα διήμερο masterclass στο πλαίσιο των σεμιναρίων με τίτλο «Thespians on camera» του βραβευμένου σκηνοθέτη με πάνω από 12 χρόνια εμπειρίας, το οποίο συνδυάζει θεωρία και πρακτική πάνω στην κωμωδία. Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μουσούλης μιλώντας στο ThessToday.gr ανέφερε ότι επηρεασμένος από τις συνεντεύξεις του «Inside the Actors Studio» όπου καλούσαν ηθοποιούς για να κάνουν ένα είδος συνέντευξης και διδασκαλίας στους μαθητές τους, αποφάσισε να υλοποιήσει το σεμινάριο σε συνεργασία με τον ηθοποιό, Θανάση Τσαλταμπάση.

Το διήμερο masterclass 

Απώτερος σκοπός είναι να λάβουν οι συμμετέχοντες τα κατάλληλα εφόδια για το συγκεκριμένο είδος υποκριτικής. Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου, διδάσκουν από κοινού στους μαθητές τη θεωρία της κωμωδίας με διάρκεια τεσσάρων ωρών μέσω παραδειγμάτων τόσο από ταινίες του αγαπημένου ηθοποιού όσο και ταινίες του εξωτερικού. Στη δεύτερη ημέρα του masterclass, διάρκειας έξι ωρών οι μαθητές εφαρμόζουν στην πράξη και μπροστά στην κάμερα όσα διδάχθηκαν, λαμβάνοντας μετά το πέρας του σεμιναρίου το ανάλογο πιστοποιητικό παρακολούθησης.

«Έγινε πρώτη φορά στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Θεσσαλονίκη καθώς έχω αδυναμία στην πόλη και ο Θανάσης έχει παράλληλα καταγωγή από εκεί. Μέσω του masterclass, ήθελα οι μαθητές να διδαχθούν από κάποιον αναγνωρισμένο ηθοποιό με ευρεία γνώση και αρκετή εμπειρία όπως ο Θανάσης ο οποίος κατέχει την κωμωδία στις διάφορες μορφές της. Παράλληλα, μέσω μιας δικής μου καθοδήγησης, στηριζόμενη στα αμερικάνικα πρότυπα ήθελα να αποκτήσουν μια πιο συγκεκριμένη φιλοσοφία για το πώς να παίζουν μπροστά στην κάμερα», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μουσούλης.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Στο διήμερο masterclass μπορούν να συμμετέχουν έως και 14 άτομα, κάθε ηλικίας είτε επαγγελματίες είτε απόφοιτοι υποκριτικής σχολής. Ωστόσο, έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν και ερασιτέχνες ηθοποιοί αφού πρώτα στείλουν ένα σχετικό βίντεο για τον τρόπο που υποδύονται κάποιο ρόλο. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να παρευρεθούν και θεατές οι οποίοι απλά επιθυμούν να το παρακολουθήσουν χωρίς συμμετοχή. «Στη Θεσσαλονίκη είχαμε πλήρης συμμετοχή ενώ για την επόμενη φορά σκεφτόμαστε να αφήσουμε το ελεύθερο σε όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τι ακριβώς διδάσκουμε. Είναι στα σχέδιά μας να επιστρέψουμε ξανά στη Θεσσαλονίκη που αγκάλιασε το masterclass. Υπήρχε ένα καλό, φιλικό αλλά και επαγγελματικό κλίμα με τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και τα σχόλια που δεχτήκαμε ήταν πολύ θετικά», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μουσούλης.

Πώς δέχτηκε ο ηθοποιός το masterclass για την κωμωδία;

Από την πλευρά του ο ηθοποιός, Θανάσης Τσαλταμπάσης μίλησε στο ThessToday.gr για τη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Μουσούλη και πώς δέχθηκε να οργανώσουν από κοινού το masterclass. «Η συνεργασία με τον Κωνσταντίνο ξεκίνησε όταν έγραψε μια δική του ταινία μεγάλου μήκους και εγώ θα έπαιζα τον έναν από τους δύο κεντρικούς ρόλους. Από τις συναντήσεις μας δημιουργήθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συμπάθειας και κάποια στιγμή, στο πλαίσιο των σεμιναρίων που ήδη κάνει, με ρώτησε αν ήθελα να ξεκινήσουμε ένα σεμινάριο βασισμένο στην κωμωδία μπροστά στην κάμερα. Εγώ φυσικά,  δέχτηκα καθώς ότι έχει να κάνει με τη δουλειά μου με ευχαριστεί και με ιντριγκάρει. Κάπως έτσι, λοιπόν ξεκινήσαμε να το οργανώνουμε. Το πρώτο έγινε στην Αθήνα με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Στη συνέχεια, μιας και η πατρίδα μου είναι η Θεσσαλονίκη και έχοντας γνώση ότι υπάρχουν επίδοξοι ηθοποιοί, το φέραμε στην πόλη, το οποίο πήγε πολύ καλά και το ευχαριστήθηκαν τόσο οι μαθητές όσο και εμείς. Προετοιμάστηκα πάρα πολύ, βέβαια είχα και το άγχος μου αλλά πήρα και εγώ γνώσεις από το σεμινάριο. Δεν είναι εύκολο ούτε να διδάξεις ούτε να μεταδώσεις. Αλλά αν το αγαπάς και το θέλεις, νομίζω το καταφέρνεις. Μετά το πέρας των σεμιναρίων, αντιληφθήκαμε ότι τα παιδιά έλαβαν αρκετή γνώση με ευχάριστο τρόπο. Και θα είναι χρήσιμο εφόδιο για τη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.

Είναι εύκολο είδος η κωμωδία;

Και οι δύο συμφώνησαν ότι η κωμωδία είναι από τα πιο δύσκολα έργα. «Κάθε στάδιο της κωμωδίας έχει τις δικές του δυσκολίες είτε αφορά την γραφή, τη σκηνοθεσία, την ερμηνεία κτλ. Είναι ένα είδος που πάντα χρειάζεται ο θεατής, ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή που υπάρχουν πολλά σκοτεινά κεφάλαια. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα πάντα αγκαλιάζαμε αυτό το είδος ενώ σήμερα φαίνεται ότι έχει λάβει μια διαφορετική διάσταση», εξήγησε ο Κωνσταντίνος Μουσούλης.

Και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης συμπλήρωσε ότι: «Η καλή κωμωδία περιέχει το δράμα και η γνήσια κωμωδία έχει δύο στάδια. Να βρεις το δράμα και μετά να μπορέσεις να το πειράξεις όσο πρέπει για να βγει η κωμωδία. Είναι διπλή η δουλειά του κωμικού. Είναι δύσκολο να τη μεταδώσεις ενώ στηρίζεται και στην εμπειρία πάνω στη σκηνή αλλά και με το φακό. Η καλή κωμωδία είναι δυσεύρετη στη σημερινή εποχή. Γίνονται προσπάθειες για κωμωδίες αλλά δεν βγαίνει πάντα. Το γέλιο είναι το χαρακτηριστικό της, οπότε αν δεν σκάσει το χειλάκι του θεατή, δεν υφίσταται κωμωδία. Απαιτείται ένα καλό σενάριο με καλούς κωμικούς ηθοποιούς που θα το αναδείξουν. Θέλω και μου αρέσουν τα πάντα αλλά έχω έφεση στην κωμωδία, την αγαπώ και αυτό το έχω αντιληφθεί όσες φορές παίζω στο θέατρο και το πως ανταποκρίνεται ο κόσμος. Αν έχει κάποιος αντίληψη και δουλέψει αρκετά, τότε μπορεί να γίνει ένας εκρηκτικός κωμικός».

Στο ThessToday.gr μίλησε ακόμη η Νεκταρία Κωνσταντινίδου από τη Θεσσαλονίκη η οποία συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Μουσούλη για την υλοποίηση του masterclass. «Το Masterclass στην υποκριτική πάνω στην κωμωδία ήταν μια όμορφη εμπειρία και για ηθοποιούς και για τον κόσμο που ήρθε να το παρακολουθήσει. Είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με τον Κωνσταντίνο. Μέσα από τα σεμινάρια του που συνδυάζουν θεωρία και πρακτική, μαθαίνεις πολύ σημαντικά πράγματα για την υποκριτική αλλά και τη σκηνοθεσία. Στον λίγο καιρό που τον ξέρω, έχω καταλάβει πως είναι ένας έξυπνος, hard-working, με ευαισθησίες άνθρωπος που έχει να προσφέρει πολλά!», δήλωσε.

Τα σεμινάρια «Thespians on camera» του Κωνσταντίνου Μουσούλη

Ο βραβευμένος σεναριογράφος-σκηνοθέτης διοργανώνει ακόμη ένα εξαήμερο σεμινάριο δύο φορές τον χρόνο με θέμα την υποκριτική στην κάμερα και περιλαμβάνει τα είδη: κωμωδία, δράμα και θρίλερ. Στην επίσημη σελίδα του «Thespians on camera» μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο, τις ημερομηνίες των σεμιναρίων αλλά και τον τρόπο συμμετοχής με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Μουσούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.