27 Νοεμβρίου, 2022
Άρθρα Θέμα Χαλκιδικής

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η ενεργειακή λύση της Χαλκιδικής…

Στην πολιτική σκηνή της χώρας και στα κόμματα την τελευταία χρονική περίοδο,  δεν επικρατεί τόσο η παραγωγή ιδεών και προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων,  αλλά πρωτίστως η επικοινωνία, με  συνέδρια,  κάλπες για εκλογή αρχηγών και προέδρων και ένα κλίμα ευφορίας.
Θαρρείς όλοι θα αναγεννηθούν από τις στάχτες τους σαν τον φοίνικα και θα προσφέρουν κάτι καινούργιο στην ελληνική κοινωνία. Κι όλα αυτά την ώρα που οι  πολίτες αντιμετωπίζουν τα χειρότερα προβλήματα,  λόγω των απανωτών κρίσεων.
Για πολλούς τίθεται θέμα επιβίωσης,  επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Και το τούνελ φαντάζει ακόμα σκοτεινό,  μέχρι να βγούμε στο φως. Αν το καταφέρουμε και αν έχει τελικά κάποιος,  η κάποιοι τη μαγική συνταγή για αυτό.
Παρά την άκρατη αισιοδοξία όμως που επικρατεί σε όλες αυτές τις κομματικές διοργανώσεις,  θα πει κάποιος ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι σημαντικές στα πολιτικά κόμματα. Σαφώς, αλλά θα μπορούσαν να γίνονται σε πιο χαμηλούς τόνους  και διακριτικά.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο,  γιατί σαφώς τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει ποιοι εκλέγονται σε μία κεντρική επιτροπή, η σε μία πολιτική γραμματεία και αν ανανεώνει την εντολή του από το κόμμα ένας πρόεδρος,  που είναι και μοναδικός υποψήφιος, η ποιοι  προορίζονται  για σύνεδροι.
Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τα πολιτικά και κομματικά στελέχη τους,  σε έναν αγώνα πυγμής και ανάδειξης και τις ομάδες τους που θέλουν να επικρατήσουν. Αλλά όχι τόσο τον ελληνικό λαό.
Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουν  στην άκρη την επικοινωνία και να καταπιαστούν με τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη,  ή να προτείνουν λύσεις εφικτές και υλοποιήσιμες όμως, χωρίς λαϊκισμούς;
Η  δείχνοντας ένα διαφορετικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση,  χωρίς την προσφιλή μέθοδο αποπροσανατολισμού και αναγωγής ευθυνών σε παγκόσμιο επίπεδο, θαρρείς και δεν υπάρχουν εθνικές ευθύνες;
———
Προφανώς  θετικά αξιολογείται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η  συνάντηση του με τον Πρόεδρο καθώς και η ομιλία του στο Κογκρέσο. Και ιδιαίτερα όταν γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση,  για να σταλούν και τα αντίστοιχα μηνύματα,  προς πάσα κατεύθυνση.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ,  ούτε για πρώτη φορά τάσσονται αναφανδόν με το μέρος μας υποτίθεται οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί, αλλά στην πορεία τα πράγματα συνήθως εξελίσσονται διαφορετικά.
Αυτή τη στιγμή όμως και χρονική συγκυρία, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θέλουν να μας έχουν ως στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή, τόσο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της διφορούμενης και περίεργης  στάσης της Τουρκίας.
Και αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη στρατηγική αμυντική συμφωνία,   με τη διεύρυνση των αμερικανικών βάσεων,  για αυτό έγινε και ειδική αναφορά για τη βάση της Αλεξανδρούπολης,  τα έργα που γίνονται στο λιμάνι και τονίστηκε η σημασία της ακριτικής πόλης της Θράκης,  που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Αλλά και για  τις επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται για να μεταφέρεται και αμερικάνικο φυσικό αέριο. Ας μη βιάζονται λοιπόν κάποιοι επικριτές να μηδενίσουν τη διπλωματική σημασία του ταξιδιού αυτού και των συναντήσεων.
Αλλά ούτε βέβαια από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί να επαίρονται ότι ενδεχομένως ήρθε η ώρα να λυθούν πολλά χρονίζοντα προβλήματα με την Τουρκία. Γιατί η πολιτική πάντοτε κρίνεται εκ του αποτελέσματος.
Και οι στρατηγικές συμφωνίες με μεγάλες χώρες δεν σημαίνει ότι αντίστοιχα αυτές αποκόπτουν τον ομφάλιο λώρο των διαπραγματεύσεων,  των συζητήσεων,  ή των διπλωματικών επαφών ακόμα και με αυτούς οι οποίοι επιβουλεύονται τα δίκαια της χώρας μας.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι συμφωνίες πολλές φορές είναι τόσο ευμετάβλητες. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα, εφικτοί στόχοι και να  έχουν γνώση τον απαράβατο κανόνα των αμοιβαίων συμφερόντων. Για  να μην πέφτουμε συχνά από τα σύννεφα όπως γίνεται συνήθως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.